Home Ταξίδια στην Ελλάδα Βαρκάδα στο Σπήλαιο του Διρού

Βαρκάδα στο Σπήλαιο του Διρού

by Nikos

Το Thesekdromi σε ένα ακόμα ταξίδι του στις ομορφιές της πατρίδας μας σας παρουσιάζει μια αλλιώτικη βαρκάδα στο περίφημο Σπήλαιο του Διρού στην Ανατολική Μάνη. Μια βαρκάδα στα έγκατα της γης που αποζημιώνει τον επισκέπτη.

Που βρίσκεται

Το Σπήλαια Βλυχάδα του Διρού όπως το ονομάζουν καλύτερα οι σπηλαιολόγοι είναι για πολλούς το ωραιότερο σπήλαιo της Ελλάδας. Πρόκειται στην πραγματικότητα για την υπόγεια κοίτη του ποταμού Γλυφάδα. Ο επισκέπτης της Πελοποννήσου το συναντά στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού. Με ορμητήριο την Σπάρτη μετά το πανέμορφο Γύθειο και την Αρεόπολη οδηγήστε προς το Σπήλαιο. Η εναλλακτική διαδρομή είναι από Καλαμάτα και Οίτυλο.

Ιστορικό της Ανακάλυψης του Σπηλαίου

Πρώτος φαίνεται πως ανακάλυψε το Σπήλαιο του Διρού ο Πέτρος Αραπάκης το 1898.Οι κάτοικοι της περιοχής γνώριζαν από το 1900 και παλαιότερα την ύπαρξή του χωρίς όμως να φαντάζονται την έκτασή του. Ήταν το 1949 όταν ο “πατέρας” της Ελληνικής Σπηλαιολογίας Γιάννης Πετρόχειλος με τη σύζυγό του Άννα ξεκίνησαν να το εξερευνούν συστηματικά.

Κατά το διάστημα 1949-1966 το ζεύγος των σπηλαιολόγων εξερεύνησαν πάνω από 2.500 μέτρα λιμναίων διαδρόμων και 300 μέτρα χερσαίων. Το 1970 ξεκίνησε η συστηματική υποβρύχια εξερεύνηση.

Μέχρι σήμερα έχουν χαρτογραφεί 14.700 μέτρα διαδρομών. Το μεγαλύτερο τμήμα του Σπηλαίου βρίσκεται κάτω από το νερό

Οι πόρτες στο Σπήλαιο του Διρού για τους πρώτους επισκέπτες άνοιξαν για πρώτη φορά το 1967.

Ο σχηματισμός του σπηλαίου μας πάει πίσω χιλιάδες χρόνια ενώ οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα συναντάμε κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Το μέγιστο βάθος του Σπηλαίου φτάνει τα 80 μέτρα.

Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά ζώων όπως πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού. Επίσης και το μεγαλύτερο κοίτασμα οστών ιπποπόταμων στην Ευρώπη

Το μεγαλύτερο τμήμα του λιμναίου τμήματος του σπηλαίου φέρει τον όνομα “Μεγάλος Ωκεανός “.

Κοντά στη φυσική είσοδο του σπηλαίου οι ερευνητές εντόπισαν κεραμικά που υποδηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία πριν χιλιάδες χρόνια.

Η φυσική είσοδος του σπηλαίου έχει διάμετρο μόλις μισό μέτρο και την εντοπίζουμε πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.

Εντυπωσιακό και το χερσαίο τμήμα του σπηλαίου

 Τουριστικά αξιοποιήσιμα κι επισκέψιμα είναι τα 3.100 μ. από τα οποία τα 300 μ. είναι ξηρά. Λόγω του Κορωνιού δυστυχώς πλέον η μικρή διαδρομή περιλαμβάνει περίπου 300 μέτρα χερσαίο και 300 λιμναίο τμήμα.

Η Μανιάτισσα με το δρεπάνι

Κοντά στην είσοδο του σπήλαιου ξεπροβάλει το εντυπωσιακό άγαλμα της Μανιάτισσας με το δρεπάνι . Η Ιστορία σχετίζεται με μια ηρωική στιγμή της Επανάστασης του 1821. Το καλοκαίρι του 1826 ο Ιμπραήμ με τα στρατεύματά του από την Αίγυπτο εισβάλλει στην Μάνη. Τα πλοία αρχικά προσέγγισαν τον όρμο της Μάλσοβας και μετέπειτα στον Όρμο του Δυρού. Στο χωριό του Δυρού δεν υπήρχε σχεδόν κανένας άνδρας και οι δυνάμεις του Ιμπραήμ αρχίζουν να αποβιβάζονται τα ξημερώματα της 22ας προς την 23η Ιουνίου. Οι γυναίκες του χωριού επιτέθηκαν ορμητικά στους εισβολείς με τα δρεπάνια του θερισμού, με πέτρες, με ξύλα, ακόμα και με τα δόντια και πραγματικά τους κατατρόπωσαν.

Ωράριο ,τιμές εισιτηρίου και ειδικές κατηγορίες μειωμένης ή ελεύθερης εισόδου για το Σπήλαιο του Διρού εδώ


Πηγή

 ΕΤΑΔ Α.Ε. – Σπήλαια Διρού

peloponnisossearch.com

anatolikimani.gov

enimerotiko.gr

wikipedia

Εάν σας συναρπάζουν τα σπήλαια όπως κι εμάς δείτε και τα παρακάτω


Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη-Μααρά

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα