Home Ταξίδια στην Ελλάδα Η Παναγία Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό

Η Παναγία Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό

by Nikos

Στις καλοκαιρινές περιπλανήσεις μας στην Ελλάδα θα γνωρίσουμε ένα μοναδικό προσκύνημα στην Ελλάδα αλλά και στο κόσμο. Ο λόγος για την Παναγία Χοζοβιώτισσα στην πανέμορφη Αμοργό ένα πραγματικό «κόσμημα» του Αιγαίου.

Τοποθεσία

Στην απόκρημνη Νότια ακτή της Αμοργού, πάνω στους θεόρατους απειλητικούς βράχους φωλιάζει η Παναγία Χοζοβιώτισσα. Το μοναστήρι στέκει αγέρωχο ατενίζοντας το Αιγαίο Πέλαγος από τα 300 μέτρα ύψος. Το Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας απέχει μόλις 2 χλμ από την Χώρα του . Για να φτάσετε θα πρέπει να ανεβείτε τα περίπου 300 σκαλιά όμως η θέα θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω,

Θέα στο απέραντο γαλάζιο

Ιστορία

Από την προφορική παράδοση και τις πληροφορίες των βυζαντινών Χρονογράφων και μεταγενέστερες γραπτες μαρτυριες εξάγουμε τα συμπεράσματα για τη χρονολόγηση της Μονής.

Η μονή πήρε το όνομά της από την παραφθορά του τοπωνυμίου «Χοζιβίτισσα» στην Χοζεβά της Παλαιστίνης όπου υπάρχει μέχρι σήμερα το ελληνορθόδοξο μοναστήρι του αγίου Γεωργίου του Χοτζεβίτου

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Marshall Arts, Perth WA (@steveandchrismarshallperth)

 Το μοναστήρι έχτισαν οι πιστοί τον 9ο αιώνα όταν και κατά θαυματουργικό τρόπο έφτασε η εικόνα στο νησί. Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α΄ Κομνηνός εκχώρησε με βασιλικό χρυσόβουλο σταυροπηγιακά δικαιώματα στη μονή το 1088. Αυτό μαρτυρά και το ασημένιο εξαπτέρυγο που διασώζεται μέχρι σήμερα στο Μοναστήρι.

Η έλευση της εικόνας

Για την έλευση της εικόνας υπάρχουν δύο εκδοχές. H πρώτη αναφέρει πως η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε μέσα σε μια βάρκα στην παραλία της Αγίας ‘Αννας κοντά στη σημερινή θέση . Την εικόνα τοποθέτησε στη βάρκα μια ευσεβής χριστιανή από την πόλη Χόζοβα της Παλαιστίνης και την άφησε να ταξιδέψει μόνη της στην θάλασσα, για να γλιτώσει από τα χέρια των εικονομάχων.

Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει πως τη θαυματουργική εικόνα έφεραν στην Αμοργό μοναχοί από το μοναστήρι του Χοτζεβά της Παλαιστίνης. Το μοναστήρι αυτό κοντά στην Ιεριχώ το εγκατέλειψαν οι μοναχοί εξαιτίας των διωγμών από τους εικονομάχους. Περνώντας από την Κύπρο οι μοναχοί έπεσαν πάνω σε ληστές. Αυτοί βεβήλωσαν την εικόνα, την έσχισαν στα δύο και την έριξαν στη θάλασσα . Τα δύο τεμάχια ήρθαν κάτω από το βράχο της Αμοργού κι ενώθηκαν μάλιστα μόνα τους θαυματουργικά. Άλλοι λένε πως συγκόλλησαν την εικόνα οι μοναχοί που συνέχισαν το ταξίδι τους. Όταν έφτασαν στην Αμοργό έκτισαν το μοναστήρι στον τόπο που τους υπέδειξε η Παναγία.

¨

Αρχικά οι νησιώτες αποφάσισαν να φτιάξουν μια εκκλησία σε θέση χαμηλότερη από τη σημερινή. Όσο κι αν προσπάθησαν όμως δεν τα κατάφεραν. Την ημέρα έχτιζαν το μοναστήρι αλλά την επομένη το έβρισκαν γκρεμισμένο. Ο πρωτεργάτης παρακάλεσε τότε την Παναγία να του υποδείξει τον τόπο όπου ήθελε να χτιστεί το Μοναστήρι. Έτσι την επόμενη ημέρα πάνω σε έναν πολύ απόκρημνο βράχο, πολύ ψηλότερα βρήκε καρφωμένη την σμίλα με το ζεμπίλι και όλα τα εργαλεία του. Αυτό θεώρησαν άπαντες ως σημάδι πως εκεί ήθελε να ανεγερθεί το μοναστήρι της η Παναγία. Το καρφί του πρωτομάστορα μάλιστα λένε πως έμεινε καρφωμένο στο βράχο μέχρι το 1956 .Την σμίλα αυτή αντικρίζει ο επισκέπτης σήμερα σε προθήκη στην Εκκλησία της Μονής.

Εορτή

Η Παναγία η Χοζοβιώτισσα της Αμοργού εορτάζει στης 21 Νοεμβρίου  μέρα που η εκκλησία μας τιμά τα Εισόδια της Θεοτόκου. Είναι η πολιούχος και προστάτιδα του νησιού της Αμοργού και κάθε χρόνο πλήθος κόσμου την επισκέπτεται από τα γύρω νησιά κι απ’ όλο τον κόσμο.

Ωράριο

Το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας παραμένει ανοικτό καθημερινά από τις 8.00 έως τις 13.00 και από τις 17.00 – 19:00

Δείτε επίσης στην Αμοργό και το ξεχασμένο ναυάγιο – thesekdromi.gr

Πηγή

Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο ,φίλο της σελίδας μας, για τις εντυπωσιακές φωτογραφίες.

amorgos-island.gr

go-amorgos.gr

apostoliki-diakonia.gr

Υπουργείο Πολιτισμού

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα