Home Θεσσαλονίκη Η ζωή επιστρέφει στη Λίμνη Κορώνεια(vid)

Η ζωή επιστρέφει στη Λίμνη Κορώνεια(vid)

by Nikos

Συνεχίζοντας τις εκδρομές μας στην Ελλάδα δεν σταματάμε να ανακαλύπτουμε τις φυσικές ομορφιές της. Αυτή τη φορά ανακαλύπτουμε την πολύπαθη Λίμνη Κορώνεια και τον πλούσιο υδροβιότοπό της που ξαναπαίρνει ζωή.

Κορμοράνοι στην Κορώνεια

Γεωγραφία

Η  Κορώνεια (ή Λίμνη Λαγκαδά) βρίσκεται στον Νομό Θεσσαλονίκης, στην λεκάνη της Μυγδονίας, στην επαρχία Λαγκαδά. Ονομάζεται επίσης και λίμνη Αγίου Βασιλείου από το ομώνυμο χωριό . Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από τη Θεσσαλονίκη ενώ από την βόρεια πλευρά της περνάει η Εγνατία οδός. Στην πραγματικότητα πριν από εκατομμύρια χρόνια, η Λίμνη Βόλβη μαζί Λίμνη Κορώνεια και τη λεκάνη της Μυγδονίας, αποτελούσαν μία ενιαία μεγάλη λίμνη. Γι’ αυτό εξάλλου πολλοί τις αποκαλούν Μικρή και Μεγάλη Βόλβη.

Η Κορώνεια είναι αρκετά μικρότερη από την Βόλβη και 35 περίπου μέτρα ψηλότερα από αυτήν . Η έκταση της την δεκαετία του ’70 ανερχόταν στα 46.000 στρέμματα ενώ το μέγιστο βάθος της στα 8 μέτρα. Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής κάλυπτε τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης στα 3/4 της κατανάλωσης ψαριών.

Σταδιακά η λίμνη λόγω της κατασπατάλησης και μη ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων άρχισε να συρρικνώνεται. Έτσι η έκταση και το βάθος της ποικίλουν ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Το καλοκαίρι του 1999 (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) η λίμνη ήταν πλέον εντελώς αποξηραμένη όπως και το 2008.Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κανένα αποδημητικό πουλί δεν ερχόταν στην λίμνη.

Οι λίμνες Κορώνεια και Βόλβη έχουν ενταχθεί στη σύμβαση Ramsar 1971 αλλά και στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000

Το φράγμα της Κορώνειας είναι από τα καλυτέρα σημεία παρατήρησης της ζωής της Λιμνης
Τα προηγούμενα χρόνια εκτός από την μείωση της στάθμης στην Κορώνεια είχαν καταγραφεί και υψηλές τιμές ρύπων. Έτσι τέθηκε σε σοβαρό κίνδυνο η οικολογική ισορροπία της λίμνης.
Πλέον υπάρχει στην Λίμνη Κορώνεια σημαντική άνοδος της στάθμης των νερών ενώ αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία πολλών υδρόβιων πουλιών και αρπαχτικών όπως είδαμε κι εμείς από κοντά .

Τα είδη πτηνών που συναντώνται στην Κορώνεια είναι: αγριόχηνες, αγριόπαπιες,γλάροι, εωδιοί, κύκνοι, κορμοράνοι, αργοροπελεκάνοι, αργυροτσικνιάδες, πορφυροτσικνιάδες, καστανόπαπιες και σταυραετοί. Η περιοχή είναι σημαντική για τα διαβατικά και διαχειμάζοντα υδρόβια είδη πτηνών. Αρκεί να αναφερθεί ότι στον υδροβιότοπο των δύο λιμνών διαχειμάζουν σε τακτική βάση πάνω από 20.000 υδρόβια πτηνά.

Ο Φορέας Διαχείρισης Κορώνειας Βόλβης Χαλκιδικής είναι αρμόδιος για την προστασία και διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών. Η έδρα του Φορέα βρίσκεται στο Λαγκαδά, ενώ υπό την αρμοδιότητά του λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης στην Απολλωνία του Δήμου Βόλβης.

Μάλιστα ο Φορέας Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ενημέρωσης ευαισθητοποίησης, πραγματοποιεί προγράμματα ξενάγησης.
Στις όχθες της Κορώνειας δεσπόζει ο Πύργος Αγίου Βασιλείου Λίμνης Κορώνειας

Πηγή

Φορέας Διαχείρισης Κορώνειας Βόλβης

Wikipedia

thes.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα