Home Κεντρική Λωτός, η τροφή των θεών

Λωτός, η τροφή των θεών

by Nikos
Σε ένα ακόμα ταξίδι αλλιώς σας προσκαλεί το Thesekdromi στις ομορφιές της φθινοπωρινής Ελλάδας. Ας γνωρίσουμε μαζί τον Λωτό, ένα ιδιαίτερο φρούτο που προήλθε από την Ανατολή κι έχει εκτός από ιδιαίτερη και γλυκιά γεύση, σημαντικές ιδιότητες.

Βοτανική

Ο Λωτός με επιστημονική ονομασία Διόσπυρος (Diospyros), είναι φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των Εβενοειδών (Ebenaceae). Το γένος αυτό περιλαμβάνει περί τα 200 είδη. Ευδοκιμεί κυρίως στις τροπικές κι εύκρατες περιοχές. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη, προτιμάει όμως τα ηλιόλουστα και ζεστά μέρη. Τα περισσότερα είδη είναι διακοσμητικά, κάποια έχουν εδώδιμο καρπό και κάποια είδη εξ αυτών παρέχουν πολύτιμο ξύλο (έβενος), το οποίο είναι μαύρο και πολύ ανθεκτικό. Ο λωτός είναι μικρό φυλλοβόλο δέντρο με ύψος που φτάνει τα 3 – 4 μέτρα.

Δέντρο Λωτού – Διόσπυρου

Βασικά είδη

Αν και υπάρχουν περισσότερες από 200 ποκιλίες λωτού, 2 βασικές ποικιλίες συναντάμε στην Ελλάδα. Η ποικιλία hachiya χαρακτηρίζεται από ταχεία ανάπτυξη και χαρακτηριστική γλυκιά γεύση και μεγάλους καρπούς σε σχήμα κώνου. Επίσης, η ποικιλία λωτού fuyu δίνει σφαιρικούς καρπούς, πιο κιτρινωπούς με σχετικά στυφή γεύση που ωριμάζουν μέσα στον Οκτώβριο.

diospyros-kaki-mrsBrown-Pixabay

Ιστορία και Μύθος

Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν λωτούς πολλά είδη φυτών, ποώδη και δενδροειδή που κατά τον Θεόφραστο δεν είχαν σχέση με το πραγματικό λωτό.

Ο “λωτός ο κυρηναϊκός” αντιστοιχεί με τον ζίζυφο λωτό που φύεται σε Αφρική και Ελλάδα. Ο καρπός του, ο τζίτζυφος, είναι το φρούτο που αναφέρει ο Όμηρος πως έτρωγαν οι Λωτοφάγοι.

diospyros-sarangib-Pixabay
Ο λωτός με καταγωγή από την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Βιρμανία και τα Ιμαλάια κατέχει σημαντική θέση στη θρησκευτική παράδοση των περιοχών αυτών. Αποτέλεσε σύμβολο αγνότητας και τον βρίσκουμε στην αρχιτεκτονική, ζωγραφική και την ποίηση των αρχαίων λαών. Οι λαοί αυτοί το αποκαλούσαν «τροφή των θεών» και  ειδικότερα στην Κίνα "μήλο της Ανατολής" . Στις αρχές του 14ου αιώνα, ο Marco Polo αναφέρει το λωτό στο κινεζικό εμπόριο.

Για τους αρχαίους Αιγυπτίους ο λωτός ήταν το σύμβολο των τεσσάρων στοιχείων της φύσης, καθώς και το σύμβολο της μετενσάρκωσης

Στη Δύση τον Λωτό έφεραν οι ισπανικές γαλέρες των πρώτων θαλασσοπόρων. 

Χρήσεις και ιδιότητες

Λωτός στο Σειχ Σου της Θεσσαλονίκης

Ο Λωτός αποτελεί μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή βιταμίνης Α που συμβάλλει στην προστασία των ματιών. Περιέχει επίσης τα ιχνοστοιχεία κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Είναι επίσης πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Περιέχει την πασίγνωστη βιταμίνη C ενώ βοηθάει ιδιαίτερα στη διαδικασία της πέψης. Τέλος, τα πολλά σάκχαρα που περιέχει χαρίζουν αμέσως ενέργεια, απαραίτητη σε άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα. 

Από το ξύλο του δέντρου του λωτού φτιάχνονται τα καλύτερα μπαστούνια γκόλφ.

Ο Λωτός δεν πρέπει να καταναλωθεί αμέσως μετά τη συγκομιδή. Καλό είναι να περιμένουμε να ωριμάσει περισσότερο. Έτσι παύει να έχει στυφή γεύση και αυξάνονται τα σάκχαρα του, δίνοντας το χαρακτηριστικό του άρωμα.

Πηγή

mistikakipou

enallaktikidrasi

enimerotiko.gr

wikipedia

lifo.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα