Home Απόδραση στην φύση Το σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

Το σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

by Stavros

Οι ομορφιές της φύσης δεν περιορίζονται μόνο στα ποτάμια , τα δάση και τα δέντρα, αλλά βρίσκονται και στα σπήλαια της χώρας μας όπως σε αυτό του δράκου στην Καστοριά.

Μετά λοιπόν το Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη-Μααρά το Thesekdromi σας μεταφέρει εικόνες από το σπήλαιο της Καστοριάς. Για ένα ταξιδιώτη και αθεράπευτα ερωτευμένο με την Καστοριά, το σπήλαιο του Δράκου είναι ένα must see αξιοθέατο της περιοχής αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Είναι ένα σχετικά μικρό σπήλαιο, μόλις 300 μέτρων. Στις 10 αίθουσες και στις 7 υπόγειες λίμνες θα βρείτε μια απαράμιλλη φυσική ομορφιά που θα σας μαγέψει.

Γιατί ονομάστηκε έτσι

Το σπήλαιο του Δράκου ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα. Η δύσβατη περιοχή και τα βράχια έκρυβαν την σημερινή είσοδο του σπηλαίου. Η είσοδος στο σπήλαιο γινόταν παλαιότερα μόνο από την λίμνη Ορεστιάδα που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την σπηλιά. Από το 1940, ερευνητές από την Καστοριά ξεκίνησαν τις εξορμήσεις προς το Σπήλαιο. Κάπως έτσι ανοίχτηκε δρόμος προς το σημείο.

Η περιοχή ήταν επικίνδυνη και αρκετές μητέρες έλεγαν στα παιδιά τους για τον δράκο που φυλάει τον θησαυρό του σπηλαίου, θέλοντας έτσι να φοβίσουν τους «περίεργους» εξερευνητές. Έτσι χτίστηκε ο μύθος και το σπήλαιο αφιερώθηκε στον δράκο που φυσικά δεν βρέθηκε ποτέ.

Η περιήγησή στο σπήλαιο

O περίπατός σας στο σπήλαιο του Δράκου είναι σύντομος καθώς το σπήλαιο είναι περίπου στα 300 μέτρα. Η φυσική ομορφιά που δημιουργούν οι σταλαχτίτες και σταλαγμίτες σε συνδυασμό με τις λίμνες προσφέρουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Αυτή μπορεί να γίνει καλύτερη με τους κατάλληλα καταρτισμένους ξεναγούς οι οποίοι θα σας εξιστορήσουν την ιστορία του σπηλαίου καθώς και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται. Η επισκέψιμη διαδρομή περιλαμβάνει τρεις γέφυρες εκ των οποίων η μια πλωτή. Κατά την έξοδό σας θα περάσετε μέσα από μια υπόγεια σήραγγα η οποία έχει διαμορφωθεί σε μουσειακό χώρο. Θα βρείτε πληροφοριακό υλικό για την ιστορία, τον μύθο και τις φάσεις κατασκευής – αξιοποίησης του σπηλαίου. Η θερμοκρασία παραμένει σταθερή στους 16-18 ºC όλον τον χρόνο, ενώ η υγρασία μπορεί να φτάσει το 90%. Διάφορα απολιθώματα έχουν βρεθεί στο σπήλαιο, με τα περισσότερα από αυτά να είναι οστά αρκούδων του σπηλαίου, οι οποίες εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 10 000 χρόνια.

Ο μύθος πίσω από το σπήλαιο του Δράκου

Αρκετούς αιώνες πριν το σπήλαιο που ήταν κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισας ήταν χρυσωρυχείο το οποίο φυλούσε ένας δράκος. Κατά τον 8ο και 9ο αιώνα ο πρώτος βασιλιάς της Καστοριάς, Κάστορ αποκάλυψε την μεγάλη σπηλιά, ωστόσο η παρουσία του δράκου του χαλούσε τα σχέδια. Τότε βρέθηκε ένας νέος ο οποίος σκότωσε τον δράκο με το δόρυ του. Ο δράκος χτυπήθηκε και έπλεε νεκρός πάνω στα νερά της λίμνης. Το γεγονός αυτό χαροποίησε όλους τους κατοίκους της πόλης οι οποίοι έσπευσαν με αναμμένους δαυλούς να μπουν μέσα στην σπηλιά για να δουν τι υπήρχε.

Σε ένα μέρος που στένευε η σήραγγα οι δαυλοί έσβησαν και έπεσε πυκνό σκοτάδι στην σπηλιά, τότε ακούστηκε μια φωνή να λέει ότι εκείνοι που θα έπαιρναν μια χούφτα από τη λάσπη που πατούσαν θα το μετανιώσουν αλλά και εκείνοι που δεν θα έπαιρναν θα το μετάνιωναν επίσης. Έτσι, οι πιο θαρραλέοι πήραν και βγαίνοντας έξω από την σπηλιά είδαν τη λάσπη να γίνεται υγρή χρυσόσκονη.

Tips4Τraveleres

Μπορείτε εύκολα να συνδυάσετε την επίσκεψή στο σπήλαιο με τις βυζαντινές εκκλησίες και και να βρεθείτε στο σπήλαιο που απέχει περίπου 20 λεπτά από την πόλη της Καστοριάς. Η άγρια ομορφιά της φύσης θα σας εντυπωσιάσει προσφέροντας μια ιδιαίτερη ταξιδιωτική εμπειρία. Επίσης μη φύγετε από την πόλη χωρίς να επισκεφθείτε και τον παραλίμνιο Νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού. Διαβάστε εδώ το αφιέρωμα του Thesekdromi στον Νεολιθικό λιμναίο οικισμό στο χωριό Δισπηλιό

Πηγές πληροφοριών: Maxmag,greekcrossroads,

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα