Το Thesekdromi συνεχίζοντας να σας παρουσιάζει μικρά και μεγάλα προσκυνήματα της Ελλάδας θα ανηφορήσει αυτή τη φορά στο λόφο του Λυκαβηττού όπου θα συναντήσει ένα γραφικό εκκλησάκι χτισμένο μέσα στον βράχο. Παρά το θόρυβο που κυριολεκτικά και μεταφορικά γίνεται κάτω στην πολύβουη πρωτεύουσα οι Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού αποτελούν μια πραγματική όαση ηρεμίας και ησυχίας.
Τοποθεσία
Στον επιβλητικό βράχο του Λυκαβηττού και πιο συγκεκριμένα στην Νοτιοδυτική πλαγιά του υπάρχει το σπήλαιο όπου χτίστηκαν οι Άγιοι Ισίδωροι πιθανόν μέσα στον 16ο αιώνα .
Ιστορικό
Ο βράχος του Λυκαβηττού αποτέλσε ήδη από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια καταφύγιο για πολλούς ασκητές. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο σπήλαιο δίπλα στους Αγίους Ισιδώρους έζησε ον 2ο αι. ο Άγιος Αριστείδης ο Αθηναίος, ο μάρτυς και φιλόσοφος.
Σε αυτόν τον χώρο ασκήτεψαν κατά τον 4ο αιώνα ο Μέγας Βασίλειος με τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο την εποχή που φοίτησαν και δίδαξαν στη Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών.
Τον 16ο αι. φαίνεται πως ιδρύθηκε ο αρχικός ναός των Αγίων Ισιδώρων. Σύμφωνα με επιγραφή, ο ναός αφιερώθηκε στους Αγίους Ισιδώρους από μία εικόνα τους, που βρέθηκε επάνω σε έναν ασκητή , όταν αυτός εκοιμήθη.
Ο ναός γνώρισε άνθηση μετά το 1834 όταν η Αθήνα έγινε η πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους χωρίς όμως να διαθέτει ακόμα τους μεγαλοπρεπείς ναούς που όλοι ξέρουμε. ‘Έτσι οι ευσεβείς Αθηναίοι ανηφόριζαν στο λόφο του Λυκαβηττού τις Κυριακές για τον καθιερωμένο εκκλησιασμό τους. Τον αποκαλούσαν τοτε μάλιστα ” Άγιο Σιδερέα” .
Το 1929 ο ναός κάηκε αλλά σύντομα οι πιστοί και με δαπάνες του του μηχανικού Κ. Κωττάκη τον ξαναέχτισαν μεγαλύτερο . Από το 1937 άρχισε η ακμή του ναού ενώ καθιερώθηκε και η λιτάνευση της ιεράς εικόνας των Αγίων Ισιδώρων κατά τις επετείους της εορτής.
Με την Γερμανο-Ιταλικής Κατοχή ο ναός κλείνει και οι Ιταλοί βρήκαν την ευκαιρία να συλήσουν τον ναό κλέβοντας ιερά σκεύη όπως θυμιατά, εικόνες, δισκοπότηρα ακόμα και τους πολυελαίους. Μετά την απελευθέρωση άρχισε κανονικά η λειτουργία του Ιερού Ναού.