Home Προσκυνήματα Προσκύνημα στη Μονή του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής

Προσκύνημα στη Μονή του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής

by Nikos

Συνεχίζοντας τις περιπλανήσεις μας στα προσκυνήματα της Ελλάδας, θα παρουσιάσουμε την Μονή του Αγίου Πορφυρίου. Ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά μοναστήρια της Αττικής που αγίασε με τον πνευματικό του αγώνα του ο σύγχρονος άγιος Πορφύριος.

Μονή Αγίου Πορφυρίου
Ο παπαγάλος του αγίου γέροντα Πορφύριου

Τοποθεσία

Η Μονή του Αγίου Πορφυρίου ή αλλιώς Ιερό Ησυχαστήριο είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Το βρίσκουμε στο χωριό Μήλεσι της Αττικής μεταξύ του Ωρωπού και της Μαλακάσας βόρεια της Αθήνας. Το μοναστήρι οικοδομησε αρχικά ο άγιος το 1981 ενώ το εντυπωσιακό Καθολικό της μονής το 1990.

Το Ησυχαστήριο εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Πορφυρίου στις 2 Δεκεμβρίου την ημέρα της κοίμησής του καθώς επίσης, και την Μεταμόρφωση του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου.
Μονή Αγίου Πορφυρίου

Ο Άγιος Πορφύριος

Ο Όσιος Πορφύριος γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1906. Γενέτειρά του ήταν το χωριό Άγιος Ιωάννης στον σημερινό Δήμο Ταμιναίων στην Εύβοια. Το όνομά που του έδωσαν οι γονείς του ήταν Ευάγγελος ενώ το επώνυμο που έφερε Μπαϊρακτάρης. Ο πατέρας του είχε πάει να δουλέψει στη διώρυγα του Παναμά, για να συντηρήσει την οικογένειά του. Κι ο μικρός Ευάγγελος δούλευε στα χωράφια και έβοσκε τα λιγοστά πρόβατά τους στις πλαγιές του χωριού.

Ήδη από μικρός ο Ευάγγελος έδειξε την κλίση του προς το μοναχισμό. Σε ηλικία 13 ετών κι ενώ δεν είχε τελειώσει παρά μόνο την Β’ Δημοτικού πήγε στο Άγιο Όρος. Τα επόμενα 6 περίπου χρόνια της ζωής του έζησε στη σκήτη της Αγίας Τριάδος στα “Καυσοκαλύβια”. Έζησε ως υποτακτικός κοντά σε δύο γεροντάκια κι εκάρη μοναχός με το όνομα Νικήτας. Στη συνέχεια, λόγω σοβαρής ασθένειας επιστρέφει στην Εύβοια. Εκεί μόνασε στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους Λευκών Ευβοίας, στο Αυλωνάρι της Εύβοιας.

Σε ηλικία 20 ετών συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο του Σινά Πορφύριο, ο οποίος αναγνωρίζοντας σε αυτόν πνευματικά χαρίσματα, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο, δίνοντάς μάλιστα το όνομα του. Τα επόμενα χρόνια, ο π. Πορφύριος έζησε στη Μονή Αγίου Νικολάου, στην Άνω Βάθεια του σημερινού Δήμου Αμαρυνθίων, επίσης στην Εύβοια.

Μονή Αγίου Πορφυρίου

Το 1940, σε ηλικία 34 ετών, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στις 12 Οκτωβρίου μετέβη ως Εφημέριος στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου, στην Πολυκλινική Αθηνών στην Ομόνοια όπου και υπηρέτησε για 33 χρόνια.

Μονή Αγίου Πορφυρίου

Με την πάροδο των ετών το 1973 έφυγε από την Αθήνα για να εγκατασταθεί αρχικά στον Άγιο Νικόλαο, στα Καλλίσια (σημερινή Καλλιθέα) της Πεντέλης και μετά από μερικά χρόνια στο Μήλεσι της Μαλακάσας. Εκεί παρέμεινε αρχικά σε μια ταπεινή σκηνή και αργότερα σε ένα τροχόσπιτο και μετά από πολλές δοκιμασίες οικοδόμησε το Ιερό Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Μονή Αγίου Πορφυρίου

Ο όσιος γέροντας σύντομα σημαντική φήμη και πολλοί πιστοί τον επισκέπτονταν στο Μήλεσι. Τον Νοέμβριο του 1991 μετά από θεία πληροφόρηση πήγε πάλι στο παλαιό κελί του, στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, όπου και κοιμήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Ο Άγιος Πορφύριος είναι από τους νεότερους αναγνωρισμένους αγίους της Ορθοδοξίας, καθώς η αγιοκατάταξή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο έγινε στις 27 Νοεμβρίου του 2013

Η ίδια επιθυμία του αγίου ήταν το μοναστήρι να γίνει ένα πνευματικό εργαστήριο ή όπως έλεγε ένα «Πανεπιστήμιο της Εκκλησίας».

Ήθελε το μοναστήρι να είναι το κέντρο που θα καταφεύγουν πονεμένοι και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι και θα βρίσκουν παρηγοριά, ενίσχυση και θεραπεία. Να δέχεται τις ψυχές μετά φόβου Θεού και να εμπνέει όχι με την διδασκαλία και τα κηρύγματα, αλλά με την προσευχή. Να κυριαρχεί η σιωπή και να μιλάει το παράδειγμα.

Επίσκεψη

Μονή Αγίου Πορφυρίου

Μονή Αγίου Πορφυρίου απέχει από το κέντρο της Αθήνας 39 χλμ ενώ η πρόσβαση γίνεται από την Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στην έξοδο της Μαλακάσας.

Ωράριο Επισκέψεων Ησυχαστηρίου: 9 πμ – 2 μμ και 4 μμ – δύση του ηλίου

Ο Εσπερινός καθημερινά στις 5 μ.μ. (το χειμώνα) και στις 6 μ.μ. (το καλοκαίρι). 

Η Θεία Λειτουργία την Κυριακή στις 7-10.15 π.μ.

Πρόγραμμα Ακολουθιών

Το οστεοφυλάκιο της Μονής

Τηλ.: (+30) 22950 98261

E-mail: info@porphyrios.org

Πηγή

Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως Σωτήρος-porphyrios.org

ekklisiaonline

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα