Home Ταξίδια στην Ελλάδα  Απόδραση στην Αγία Βαρβάρα στη Δράμα

 Απόδραση στην Αγία Βαρβάρα στη Δράμα

by Nikos

Στους φιλόξενους τόπους της Μακεδονίας θα σας ξεναγήσει το Thesekdromi και στο καταπράσινο Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Τόπος υπέροχος μια πραγματική όαση δροσιάς στο κέντρο της πόλης της Δράμας. Η Αγία Βαρβάρα είναι για τη Δράμα πολιούχος και προστάτης. Η πόλη συνδέθηκε με την Αγία Βαρβάρα ήδη από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Τοποθεσία

Το πάρκο γνωστό και ως πηγές της Αγίας Βαρβάρας βρίσκονται πολύ κοντά στο κέντρο της Δράμας. Απέχει 145 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και 644 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Πέρα από το καταπράσινο τοπιο με τα τεράστια πλατάνια, τις μικρές λίμνες και τα ξύλινα γεφύράκια του αποτελεί κι έναν σημαντικό υδροβιότοπο. Καθημερινά εκατοντάδες ντόπιοι και περιηγητές το επισκέπτονται καθημερινά απολαμβάνοντας το πανέμορφο τοπίο τη χλωρίδα και την πανίδα .

Η Αγία Βαρβάρα αποτελεί σήμα κατατεθέν της Δράμας ενώ έχει συμπεριληφθεί στα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης, στο πλαίσιο του προγράμματος Culture 2000.

Η Αγία Βαρβάρα πολιούχος της Δράμας

Ο ομώνυμος ναός της Αγίας Βαρβάρας

Η Δράμα είναι κυριολεκτικά χτισμένη πάνω στα νερά. Η ονομασία της μάλιστα το προδίδει καθώς η λεξη Δράμα προέρχεται από το “Ύδραμα”-“Δύραμα”, λόγω της αφθονίας των νερών της. Το πάρκο πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας.

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν οι Τούρκοι κατακτητές επιχείρησαν να φτιάξουν στη θέση της τζαμί στη θέση παλιότερης εκκλησιάς . Τα σχέδια των κατακτητών όμως ματαιώθηκαν. Ανήμερα της εορτής η περιοχή πλημμύρισε με νερό και έτσι το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ.

Από τότε η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της Δράμας. Πάνω από τη λίμνη που φιλοξενεί τα θεμέλια του παλιού ναού, χτίστηκε το 1920 η καινούρια εκκλησία της.

Το πάρκο

Η διαμόρφωση του χώρου βασίστηκε σε μελέτη του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. Η μελέτη αυτή πήρε μάλσιτα το πρώτο βραβείο στο Αμβούργο ως καλύτερη μελέτη – αξιοποίηση τουριστικού χώρου.

Το πάρκο καλύπτει μία έκταση 60 στρεμμάτων και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη. Το καταπράσινο τοπίο συμπληρώνουν ταβέρνες, ένας παραδοσιακός εγκαταλελειμμένος νερόμυλος, υπαίθριο θεατράκι και χώροι αναψυχής.
Τα μεγάλα πλατάνια κυριολεκτικά κρύβουν τον ήλιο .Πανέμορφες υδροχαρείς ιτιές, λεύκες, κρανιές, μαγεύουν τον επισκεπτη. Το πανέμορφο τοπίο συμπληρώνουν μικρες σουσουράδες, κοκκινολαιμηδες αλλά και πάπιες, χήνες και κύκνοι που το κάνουν το πάρκο να θυμίζει σελίδα από κάποιο παραμύθι.
Το «Μαρμάρινο σπίτι» σήμερα χώρος πολιτισμού από το 1875 υπήρξε η οικία του γνωστού καπνέμπορα, Ιωάννη Αναστασιάδη. 

Πανέμορφα κτίρια στις παρυφές του πάρκου κάνουν τον επισκέπτη να στέκεται με θαυμασμό αλλά και μελαγχολία για το παρελθον της πόλης

Η καπναποθήκη Spierer στεγάζει σήμερα το υπερσύγχρονο ξενοδοχείο Ηydrama

Ξεχωριστή εμπειρία είναι να βρεθείτε στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας 3 Δεκεμβρίου. Αναβιώνει ένα ιδιαίτερο το έθιμο της πόλης. Μικροί και μεγάλοι πηγαίνουν το βράδυ εκείνο της παραμονής της Αγίας Βαρβάρας, στα νερά των πηγών για να ρίξουν ο καθένας χωριστά, το δικό του αυτοσχέδιο καραβάκι.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Visit Drama (@visitdrama)

Η Αγία Βαρβάρα σύμφωνα με τον θρύλο, ήταν προστάτιδα των κοριτσιών που προσευχόταν για υγεία και τα βοηθούσε στο γάμο τους. Έριχναν στη λίμνη με ελπίδα και πίστη ένα κερί πάνω σε ένα ξύλο. Αν αυτό κατευθυνόταν προς τα θεμέλια από το παλιό εκκλησάκι εντός της λίμνης τότε η ευχή θα πραγματοποιούνταν γρήγορα.

Πηγή

visit-drama

naturagraeca

enromiosini.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα