Home Κεντρική Κινηματογραφικός τουρισμός , η νέα ταξιδιωτική τάση

Κινηματογραφικός τουρισμός , η νέα ταξιδιωτική τάση

by Nikos

Μετά τον «σκοτεινό τουρισμό» και τον «πράσινο τουρισμό», μια νέα ταξιδιωτική τάση κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια, ο λεγόμενος «κινηματογραφικός τουρισμός». Έτσι πολλοί επιλέγουν τον προορισμό των διακοπών τους με βάση τους τόπους όπου γυρίστηκαν δημοφιλείς ταινίες, σειρές ή ντοκιμαντέρ.

 To Edem Project το τεράστιο περιβαλλοντικό κέντρο στην Αγγλία αποτέλεσε σκηνικό για την ταινία του James Bond 

Η Νέα τάση για το 2023

Ο Κινηματογραφικός τουρισμός θα έχει ιδιαίτερη δυναμική το 2023 εκτιμά ο ταξιδιωτικός όμιλος Expedia. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη για λογαριασμό του Tendance Hôtellerie«τα ντοκιμαντέρ, οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για ένα ταξίδι (20%), ξεπερνώντας πλέον τα κοινωνικά δίκτυα (13%) και βρίσκεται ακριβώς πίσω από συστάσεις από φίλους ή συγγενείς (42%)».

Το ναυάγιο και ο βυθος της Αμοργού στο “Απέραντο Γαλάζιο έκανε γνωστή την Αμοργό σε όλο τον κόσμο και όπως λένε οι ντόπιοι άλλαξε για πάντα το νησί,

Περισσότερο από το ένα τρίτο των Γάλλων ερωτηθέντων (61%) έχουν σκεφτεί να επισκεφθούν έναν προορισμό αφού τον δουν σε τηλεοπτική σειρά ή ταινία ενώ 40% από αυτούς έχουν κάνει κράτηση ακόμη και για διαμονή.

Με βάση τη βιβλιογραφία ο κινηματογραφικός τουρισμός προσελκύει τουρίστες στην περιοχή ακόμα και τρεις με πέντε δεκαετίες μετά την πρώτη προβολή της ταινίας

Το 1996 μετά το «Braveheart» οι επισκέπτες στο The National Wallace Monument της Σκωτίας αυξήθηκαν κατά 300%

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο μια και ο κινηματογράφος ήταν πάντα πηγή έμπνευσης για ταξίδια. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με τους τουριστικούς προορισμούς και τη δυναμική βελτίωσή τους ότι η ανάγκη οπτικοποίησης των αξιοθέατων αποκτά με την πάροδο των ετών ολοένα και μεγαλύτερη σημασία.

kenwood_palace
Το Kenwood House στο Λονδίνο όπου γυρίστηκε σκηνή της ταινίας Notting Hill

Oi επισκέπτες ενός τουριστικού προορισμού φαίνεται πως ενδιαφέρονται περισσότερο για εικόνες που μπορεί να περιέχονται σε ταινίες ή σειρές και λιγότερο για να διαβάζουν πληροφορίες ή οδηγούς σχετικά με τον προορισμό.

Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg όσο πιο επιτυχημένη είναι εισπρακτικά μία κινηματογραφική ταινία τόσο πιο ωφελημένο αποδεικνύεται και το μέρος που γυρίστηκε

Το κάστρο Doune στη Σκωτία ως Winterfell στο Game of Thrones, αλλά και ως Castle Leoch στην σειρά Outlander

Το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας

Το Χομπιτον είναι ο χώρος των γυρισμάτων του “Άρχοντα των δαχτυλιδιών που διατηρήθηκε ως τουριστικό αξιοθέατο. 

Η Νέα Ζηλανδία είναι ίσως η χώρα που γεύτηκε τη μεγαλύτερη αύξηση τουριστικών ροών χάρη στον κινηματογράφο και τις παραγωγές «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και «The Hobbit». Ένας στους τρεις τουρίστες φρόντισε να επισκεφθεί κάποια από τα μέρη που υπάρχουν στον «Άρχοντα» ενώ ένας στου 10 επισκέφθηκε το χωριό των Χόμπιτ. Οι τουριστικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι ταινίες αυτές είναι ο λόγος που το 10% των τουριστών επισκέφθηκε τη Ν. Ζηλανδία το 2019 προσφέροντας περίπου 630 εκατ. δολάρια την οικονομία της χώρας. 

Στο Ντουμπρόβνικ οργανώνονται θεματικές ξεναγήσεις με βάση τις τοποθεσίες του Game of Thrones
Οι νέοι άνθρωποι δεν πηγαίνουν πλέον απλώς διακοπές για να ξεκουραστούν. Οι ταξιδιώτες επιλέγουν θεματικές διακοπές όπως γύρω από το κρασί, τη γαστρονομία, την ιστορία αλλά και σειρές και ταινίες.
Savoca
Στη Savoca έγιναν γυρίσματα της ταινίας ο Νονός (φωτό : navikoma-Pixabay)
Tαυτόχρονα παρά τη δημοφιλία και την προβολή φαίνεται πως ο κινηματογραφικός τουρισμός φέρνει και πονοκεφάλους για τις τοπικές αρχές. Παράλληλα αναπαράγει αρκετά στερεότυπα για τον χαρακτήρα συγκεκριμένων λαών. Παράδειγμα το κινηματογραφικό αριστούργημα «Ο Νονός» δημιούργησε αρκετά προβλήματα. Ο τόπος καταγωγής του «Νονού» τον οποίο ενσάρκωσεο Μάρλον Μπράντο ήταν το χωριό Corleone στη Σικελία. Όπως ήταν φυσικό η μεγάλη επιτυχία της πρώτης ταινίας της σειράς οδήγησε πολλούς τουρίστες στο Corleone. Μόνο που οι περισσότεροι εξ αυτών έφυγαν απογοητευμένοι καθώς δεν συνάντησαν κανέναν… μαφιόζο ενώ τα γυρίσματα της ταινίας δεν έγιναν στο συγκεκριμένο χωριό της Σικελίας αλλά σε δύο άλλα, τη Savoca και το Forza d’Agro.
Dominic-Wunderlich-Pixabay
Πηγή

ouest-france.fr

businessdaily.gr

tendancehotellerie.fr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα