Home Απόδραση στην φύση Πεζοπορία στο Σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο

Πεζοπορία στο Σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο

by Nikos

Το Thesekdromi για μια ακόμη φορά στην Πιερία σε μια ακόμα απόδραση στη φύση , σε μια μικρή πεζοπορική διαδρομή στον εκπληκτικό Όλυμπο. Βρεθήκαμε στο φαράγγι του Ενιπέα μια ανοιξιάτικη βροχερή μέρα και κάναμε την μικρή πεζοπορία στο Σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου. Η περιοχή ονομάζεται σήμερα «Άγιο Σπήλαιο» και καθημερινά πολλοί επισκέπτες και προσκυνητές προστρέχουν με ευλάβεια στον ιερό αυτό τόπο.

Τοποθεσία

Στην Ανατολική πλευρά του Ολύμπου σε υψόμετρο 900 μέτρων βρίσκουμε σήμερα την πρώτη Μονή μονή που ίδρυσε ο Άγιος Διονυσίος εν Ολύμπω. Απέχει από το Λιτόχωρο 18 χιλιόμετρα και είναι στο δρόμο για τα Πριόνια. Ο Άγιος το 1542 εγκαταστάθηκε στον Όλυμπο και αφιέρωσε το μοναστήρι στην Αγία Τριάδα, αργότερα, όμως, επικράτησε να ονομάζεται Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

Η είσοδος της Παλαιάς Μονής του Αγίου Διονυσίου

 

 Η Παλαιά Μονή ιδρύθηκε το 16ο αιώνα και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σημείωσε οικονομική και πνευματική ακμή. Μετά το 1821 την κατέλαβαν οι Οθωμανοι . Το 1943 το ανατίναξαν οι Γερμανοί γιατί σε αυτό κατέφευγαν αντάρτες

Στο σχολείο της μονής κατά την Τουρκοκρατία φοίτησαν μεγάλοι οπλαρχηγοὶ της περιοχής, ίσως και ο Ρήγας Φεραίος.

Το μονοπάτι

O Άγιος Διονύσιος σε όλους τους τόπους που ασκήτεψε αγαπούσε την προσευχή σε απομονωμένα μέρη εκτός μοναστηριού. Προτιμούσε την ησυχία και ηρεμία των σπηλαιων και το άγριο τοπίο του Ολύμπου.

Σε μικρή απόσταση πριν την παλιά Μονή ξεκινά το μονοπάτι μέσα στην πυκνή βλάστηση του Ολύμπου.

Το Μονοπάτι προς το Σπήλαιο μέσα στο Φαράγγι του Ενιπέα αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Το Ε4 είναι ένα διεθνές μονοπάτι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ορεινής Πεζοπορίας συνολικού μήκους περίπου πάνω από 10.000χλμ. Ξεκινάει από την Ταρίφα της Ισπανίας και καταλήγει στην Λάρνακα της Κύπρου.

Το μονοπάτι είναι ομαλό και αποτελει ιδανική επιλογή για λιγότερο έμπειρους πεζοπόρους αλλά και παιδιά . Δεν διαθέτει απότομες κλίσεις ενώ και το υψόμετρο της διαδρομής δεν είναι μεγάλο.

Η ξύλινη γέφυρα πάνω από τον Ενιπέα
Η διαδρομή προς το Σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου ή Άγιο Σπήλαιο είναι ίσως η δημοφιλέστερη διαδρομή ολόκληρου του Ολύμπου και κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές και περιπατητές την επιλέγουν για την ποικιλομορφία του τοπίου αλλά και την βλάστηση.

Το μονοπάτι διαθέτει πολλές διακλαδώσεις. Η επαρκή σήμανση του σας επιτρέπει στον να προσεγγίσετε τις όχθες του Ενιπέα και να θαυμάσετε από κοντά μικρούς καταρράκτες και βάθρες .

Το σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου

Αφου κάνουμε μια πεζοπορία περίπου 30 λεπτών φθάνομε στο σπήλαιο που ασκήτεψε ο Άγιος Διονύσιος. Ειναι ουσιαστικά μια μεγάλη και εντυπωσιακή βραχοσκεπή με αγίασμα που αναβλύζει από το βράχο.
Μέσα στο σπήλαιο υπάρχει από εκείνη την εποχή η μικρή μονόχωρη εκκλησία αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου και ακριβώς δίπλα το ασκητήριο του Αγίου Διονυσίου.

Tips4travelers

Στο μονοπάτι καλό είναι να έχετε κατάλληλα παπούτσια για πεζοπορία . Η διαδρομή των 30 λεπτών μπορεί να φανεί κουραστική για παιδιά μικρής ηλικίας αλλά θα βρείτε σίγουρα πολλά σημεία για στάση και ξεκούραση ενώ το τοπίο θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Πηγή

visit-centralmacedonia

dion-olympos.gr

eptanews.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα