Home Ταξιδεύοντας στον κόσμο Τα τραγούδια “ζωντανεύουν” στο φεστιβάλ άμμου στην Λετονία

Τα τραγούδια “ζωντανεύουν” στο φεστιβάλ άμμου στην Λετονία

by Nikos

Τo Thesekdromi συνεχίζοντας τις περιπλανήσεις στον κόσμο θα σας ταξιδέψει αυτή τη φορά στην όμορφη Λετονία για έναν μάλλον ασυνήθιστο λόγο. Μπορεί να μην είναι γνωστή για τις παραλίες της μια και απέχει πάνω από 50 χλμ. από τις ακτές της Βαλτικής η Γιέλγκαβα  μια μικρή πόλη στην κεντρική Λετονία 60.000 κατοίκων συγκεντρώνει πλήθος τουριστών χάρη στο ετήσιο Φεστιβάλ γλυπτικής άμμου.

Το φεστιβάλ λαμβάνει στο “Το νησί των ζυμαρικών” (Pasta sala) στην Jelgava στον ποταμό Λιέλουπε (Lielupė). Το νησί είναι δημοφιλής προορισμoς για ντόπιους και επισκέπτες . Η έκτασή του είναι 9 εκτάρια με ωραία μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας, παιδικές χαρές και χώρους να χαλαρώσετε.

Ιστορία του φεστιβάλ γλυπτικής άμμου

Το φεστιβάλ έχει τις ρίζες του στο 2007. Οι τοπικές αρχές της πόλης Jelgava διοργανώνει κάθε χρόνο το Διεθνές Φεστιβάλ Γλυπτικής Πάγου. Αυτό το φεστιβάλ την περίοδο του χειμώνα με τα χρόνια κέρδισε αναγνώριση και καλές κριτικές μεταξύ των θεατών, ξένων καλλιτεχνών και άλλων φεστιβάλ πάγου.
Οι περισσότεροι από τους διοργανωτές και τους γλύπτες των φεστιβάλ πάγου κατά τη θερινή περίοδο εργάζονται στον τομέα της γλυπτικής άμμου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πόλη στράφηκε και σε αυτήν τη διοργάνωση.
Η αρχή έγινε το 2007 όχι μόνο με έργα τέχνης άμμου, αλλά και με ένα φιλόδοξο πολιτιστικό πρόγραμμα, το αποκορύφωμα του οποίου ήταν μια εντυπωσιακή επίδειξη μόδας. Ειδικά για την επίδειξη μόδας, δημιουργήθηκε μια “γλώσσα” μήκους 20 μέτρων, η συνέχεια της οποίας ήταν ένα γλυπτό άμμου. 
Κάθε χρόνο οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ, καλούνται να μαγέψουν τους επισκέπτες με ένα διαφορετικό θέμα . Από τα λαϊκά παραμύθια και τους θρύλους της Βαλτικής μέχρι τον Κινηματογράφο την Αφρική ,το θέατρο αλλά και τον κόσμο των ζώων.
Η φετινή διοργάνωση

 Φέτος στο φεστιβάλ άμμου στην 17 γλύπτες από εννέα χώρες έχουν δημιουργήσει τα δικά τους αριστουργήματα άμμου, αναπαράγοντας επιτυχίες της παγκόσμιας μουσικής. 

Το φιλόδοξο έργο από τους Λετονούς γλύπτες Kārlis και Maija Īles. Εμπνεύστηκαν από το τραγούδι “Yellow Submarine” των Beatles
Το φεστιβάλ συγκέντρωσε γλύπτες από την Ινδονησία, τις ΗΠΑ, τη Μογγολία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ουκρανία, την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Το θέμα του φεστιβάλ “World Hits” τους ενέπνευσε να εκφράσουν παγκοσμίου φήμης συνθέσεις όπως το “Hotel California”, “Somewhere over the rainbow”, “No Woman No Cry”, “Take On Me”με τον ιδιαίτερο αυτό τρόπο.

Τον Ιούνιο που έλαβε χώρα το φεστιβάλ παράλληλα παράλληλα πραγματοποιήθηκαν αγαπημένων μουσικών της Λετονίας και ένα πλούσιο πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά .
Το Διεθνές Φεστιβάλ Γλυπτικής Άμμου στη Jelgava διοργανώνεται από την πόλη Jelgava και το ίδρυμα “Πολιτισμός” σε συνεργασία με το μεγάλης κλίμακας JSC “Ramirent Baltic”.
Τα γλυπτά παραμένουν ανοιχτά στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιρού ενώ η είσοδος στο πάρκο γλυπτικής άμμου είναι 3 ευρώ για ενήλικες, 2 ευρώ για μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχους και άτομα με ειδικές ανάγκες. 
Τα φεστιβάλ γλυπτικής άμμου αποτελούν πως είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ανάδειξη και για τις ελληνικές παραλίες κι όχι μόνο. Πέραν της Κρήτης και την παραλία της Αμμουδάρας δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο ανάλογο Φεστιβάλ.

Υπάρχει όμως ένα νησί στην Ευρώπη που απαγορεύει τα κάστρα στην άμμο και μάλιστα με απειλή προστίμου. Sylt: Το νησί που απαγορεύει τα παλάτια στην άμμο – thesekdromi.gr

Πηγή

jelgava.lv

festivali.jelgava.lv

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα