Home Προσκυνήματα Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος στην Εύβοια

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος στην Εύβοια

by Nikos

Συνεχίζοντας τις περιπλανήσεις μας στα προσκυνήματα της Ελλάδας, θα γνωρίσουμε το μεγαλύτερο προσκύνημα στην νήσο της Ευβοίας . Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος από την αχανή Ρωσία έζησε μια ζωή αιχμάλωτος στο Προκόπι της Μικράς Ασίας ενώ στη συνέχεια το λείψανό του συνόδεψε τους Έλληνες στην Εύβοια και στην νέα τους πατρίδα το Ν. Προκόπι της Ευβοίας.

Βίος του Αγίου

Η αρχαιότερη εικόνα του οσίου περί το έτος 1790

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος γεννήθηκε περίπου το 1690 στην περιοχή της Μικράς Ρωσίας, σημερινής Ουκρανίας. Οι γονείς του του έδωσαν από νωρίς χριστιανική ανατροφή. Ο ίδιος κατετάγη στο στρατό του Μεγάλου Πέτρου  κατά τον Ρωσσοτουρκικό πόλεμο (1710–1711). Ο πόλεμος τον οδήγησε ως αιχμάλωτο αρχικά και στη συνέχεια ως σκλάβο σε έναν Τούρκο αξιωματικό (ίππαρχο) στο Προκόπι της Μικράς Ασίας , κωμόπολη της Καππαδοκίας στην ευρύτερη περιοχή της Καισαρείας.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος έζησε σε συνθήκες ιδιαίτερα σκληρές. Κοιμόταν στο στάβλο μαζί με τα ζώα τα οποία φρόντιζε. Έτρωγε ελάχιστα, τα ρούχα του ήταν φτωχικά και χωρίς υποδήματα. Σε αυτόν τον στάβλο, ο Άγιος εργαζόταν ,νύστευε και προσευχόταν, ενώ τα βράδια συχνά επισκεπτόταν μια εκκλησία που ήταν εκεί κοντά, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.
Το αφεντικό ήταν από τους ισχυρότερους άντρες της περιοχής. Ο άγιος έζησε με συνεχή προσευχή τον βίο του έως τις 27 Μαΐου 1730, όταν αναπαύτηκε σε ηλικία 40 ετών.
Το 1930 άρχισε να χτίζεται ναός προς τιμή του Αγίου ενώ ολοκληρώθηκε το 1951

Ο Άγιος Ιωάννης μετά την κοίμησή του έγινε γνωστός σ’ όλη την Καππαδοκία όχι μόνον μεταξύ των χριστιανών, αλλά και μεταξύ των Οθωμανών ως «κουλέ Γιουβάν», δηλαδή ο αιχμάλωτος Ιωάννης. 

Ο Άγιος στην Εύβοια

Μέχρι το 1924 πλήθη πιστών επισκεπτοταν το λείψανο του αγίου στον ναό του Μ. Βασιλείου στο Προκόπι της Μ. Ασίας.

Μετά την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924, οι χριστιανοί κάτοικοι του Προκοπίου, πήραν μαζί τους το σκήνωμα και το μετέφεραν στο Νέο Προκόπι Ευβοίας, τη νέα τους πατρίδα.

Το θαύμα στη φωτιά του 2021

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος δεν έπαψε να προστατεύει τον τόπο και τους πιστούς που προστρέχουν με ευλάβια .¨Όπως διαβάζουμε στο evima.gr την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 με τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια όλο το χωριό συγκεντρώθηκε στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο και συμμετείχε σε προσευχή και λιτανεία για να μην εξαπλωθεί άλλο η φωτιά και να σταματήσει. Ο Άγιος φαίνεται να έκανε το θαύμα του, καθώς στην περιοχή ξέσπασε βροχή που κατάφερε να σβήσει τα μέτωπα της φωτιάς που πλησίαζαν το Προκόπι. Σύμφωνα με μαρτυρία του μητροπολίτη Χαλκίδας, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο λίγες ώρες αργότερα, επάνω από το χωριό εμφανίστηκε ένα σύννεφο και ξαφνικά ξέσπασε η βροχή.

Δίπλα στο ναό λειτουργεί το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού όπου εκτίθενται ιερά κειμήλια και αντικείμενα του καθημερινού βίου που έφεραν στον τόπο μας οι ξεριζωμένοι κάτοικοι του Προκοπίου της Καπαδοκίας. 
Επίσκεψη και προσκύνημα
Από το 1989 λειτουργεί ξενώνας δυναμικότητος 160 κλινών με αίθουσες διαλέξεων και συνεδρίων, τραπεζαρίες και λοιπούς βοηθητικούς χώρους
Προκόπι Ευβοίας

Προκόπι Εύβοιας, ΤΚ 34004
Τηλέφωνα 2227041209, 2227041462


Ώρες Λειτουργίας Ιερού Ναού

Χειμερινή Περίοδος: 7:00 – 19:00
Θερινή Περίοδος: 7:00 – 21:00

Πηγή

Προσκυνηματικός Ναός του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα