Home Προσκυνήματα Ο ναός της Γέννησης στη Βηθλεέμ

Ο ναός της Γέννησης στη Βηθλεέμ

by Nikos

Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν το Thesekdromi σας ταξιδεύει με τα προσκυνήματά του στον τόπο της γέννησης του Θεανθρώπου στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Ο ναός της Γέννησης στη Βηθλεέμ και η πολύπαθη ιστορία του.

Η Βηθλεεμ στην εβραϊκή γλώσσα, Μπέιτ-Λεχέμ, σημαίνει “Οίκος του Άρτου”, οι Άραβες την αποκαλούσαν Μπέιτ-ουλ-λαμ, που μεταφράζεται ως “Οίκος του Κρέατος” Φωτό : Gerd-Altmann-Pixabay
Ο ναός της Γέννησης στη Βηθλεέμ

Η Βασιλική της Γεννήσεως αποτελει τον δεύτερο σημαντικότερο τόπο προσκυνήματος του Χριστιανισμού στους Αγίους Τόπους. Ήδη περίπου 150 χρόνια μετά την γέννηση του Χριστού, το Σπήλαιο της Γεννήσεως αποτελούσε ιερό τόπο προσκυνήματος . Η ανέγερσή του ναού ξεκίνησε τον 4ο αιώνα από την Αγία Ελένη ενώ τον συνέχισε ο υιός της ο Μέγας Κωνσταντίνος.

Φωτό : Sameeh-karram-unsplash.com
Ο ναός της Γέννησης που επισκέπτονται σήμερα οι πιστοί στη Βηθλεέμ είναι η βασιλική που έχτισε ο Ιουστινιανός Α′ . Ήθελε όπως αναφέρουν οι πηγές το οικοδόμημα του να είναι το λαμπρότερο απ’ όλα της Παλαιστίνης. 

Ο Ναός της Γέννησης διασώθηκε με θαυματουργικό τρόπο από τη λεηλασία των Περσών το 614 μΧ. Οι Πέρσες στρατιώτες, υπό τον Χοσρόη, εισέβαλαν στον ναό με άγριες διαθέσεις, αλλά όταν παρατήρησαν το ψηφιδωτό που απεικόνιζε τους τρεις Πέρσες μάγους αποφάσισαν να τον σεβαστούν.

Τον 11ο αιώνα γράφει ο Γάλλος χρονογράφος Ademar πως όταν οι Σαρακηνοί προσπάθησαν να καταστρέψουν τον ναό, φως ως αστραπή έπεσε πάνω τους και θανάτωσε πολλούς.

Μετά το τέλος των Σταυροφοριών και τη διάλυση των βασιλείων οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες με υποσχέσεις και δώρα προσπαθουσαν να κρατούν τους μουσουλμάνους μακριά από τα άγια προσκυνήματα.

Από το 2012 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Μάλιστα το 2018 έγινε μια εντυπωσιακή αποκατάσταση του ναού για πρώτη φορά τα τελευταία 600 χρόνια.

Από το 1757 με διάταγμα του σουλτάνου Οσμάν του τρίτου, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει την δικαιοδοσία του Ναού και του Σπηλαίου Φωτό :neufal54-από-το-Pixabay-

To σπήλαιο της Βηθλεέμ

Ξεχωριστή θέση έχει στο υπόγειο του ναού της Γέννησης το Αγιο Σπήλαιο. Αφού κατέβει ο προσκυνητής 13 σκαλοπάτια θα αντικρίσει στον αυθεντικό τόπο της Θείας Γέννησης . Ένα ασημένιο δεκατετράκτινο αστέρι συμβολίζει το φωτεινό άστρο της γέννησης του Χριστού. Υποδεικνύει την ακριβή θέση που ενσαρκώθηκε ο Θείος λόγος.

 Πάνω από το σημείο αυτό είναι η Αγία Τράπεζα των Ορθοδόξων. Σε άλλο σημείο του Σπηλαίου η Αγία Φάτνη ανήκει στους Ρωμαιοκαθολικούς .

 

Η πόρτα της Εισόδου στον Ναού είναι ιδιαίτερα χαμηλή ώστε να μπαίνει κάποιος με ταπεινότητα αλλά και για να αποφύγουν την είσοδο σε εφιππους

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευΗ πόρτα της Εισόδου στον Ναού είναι ιδιαίτερα χαμηλή ώστε να μπαίνει κάποιος με ταπεινότητα αλλά και για να αποφύγουν την είσοδο σε εφιππουςση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Marzena Krasoń (@m_kxdreams)

Πηγή

impantokratoros.gr

orthodoxianewsagency

dogma.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα