Home Ιστορικοί τόποι Το επιβλητικό Κάστρο του Καράμπαμπα στη Χαλκίδα και η ιστορία το

Το επιβλητικό Κάστρο του Καράμπαμπα στη Χαλκίδα και η ιστορία το

by Nikos

Στην όμορφη Εύβοια θα σας ταξιδέψει το Thesekdromi σημερνά στα ταξίδια του στις ομορφιές της πατρίδας μας. Θα γνωρίσουμε έναν ιστορικό τόπο κι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Εύβοιας και ταυτόχρονα ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Χαλκίδας το Κάστρο του Καράμπαμπα .

Εσωτερική άποψη του Καστρου

Γεωγραφική Θέση

Το κάστρο Καράμπαμπα ή αλλιώς Φρούριο Κανήθου  βρίσκεται σε λόφο της ηπειρωτικής πλευρά της Χαλκίδας που ονομάζεται Φούρκα. Η θέση του είναι στρατηγική, καθώς ελέγχει τα στενά του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας και μαζί με το κατεστραμμένο κάστρο της Χαλκίδα καθιστούσαν για αιώνες την πόλη απόρθητη.

Ρωσικό κανόνι του 19ου αιώνα

Ιστορία

 Το Κάστρο του Καράμπαμπα σύμφωνα με μερικούς μελετητές βρίσκεται στην θέση της αρχαίας πόλης της Κανήθου. Σώζονται μάλιστα σποραδικά ίχνη κτισμάτων και τάφων, στην επιφάνεια του εδάφους. Πρώτη προσπάθεια οχύρωσης παρατηρήθηκε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Το φρούριο που σώζεται σήμερα χτίστηκε από τους Τούρκους το 1684, με σκοπό την προστασία της Χαλκίδας από τους Βενετούς. Ο σχεδιασμός οφείλεται τον Βενετό Gerolimo Galopo κι έτσι η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο Ευρωπαϊκή και λιγότερο Τουρκική.

Το όνομά του Κάστρου αποδίδεται στον Καρά – Μπαμπά Σουλτάν ο οποίος ήταν θαμμένος στον λόφο

Το σημερινό κωδωνοστάσιο, κτισμένο στη θέση όπου βρισκόταν η καμπάνα του συναγερμού του φρουρίου

Το 1688 ο γνωστός για την καταστροφή της Ακρόπολης Δόγης της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας Φραντσέσκο Μοροζίνι προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταλάβει το Κάστρο. Ακόμα και κατά την Ελληνική Επανάσταση, οι Έλληνες δεν μπόρεσαν, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, να το καταλάβουν. Οι Τούρκοι κατόρθωσαν να διατηρήσουν την κυριότητά του έως την απελευθέρωση της Ελλάδας, οπότε και το παρέδωσαν.

Αρχιτεκτονική

Η μορφή του Κάστρου του Καράμπαμπα προσεγγίζει κυρίως βενετικά πρότυπα. Διαθέτει έναν στενόμακρο περίβολο, προσανατολισμένο από Ανατολικά προς Δυτικά με προτείχισμα στη βόρεια πλευρά, τρεις προμαχώνες και έναν μεγάλο πύργο.

Τυφεκιοθυρίδες για την άμυνα σε περιπτώσεις πολιορκίας

Πολλά αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη έχουν εντοιχισθεί σε αρκετά σημεία του περιβόλου.

Ο πιο σύνθετος, εξαγωνικός προμαχώνας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, προς τη Χαλκίδα. Στις επάλξεις διατηρούνται δύο ρωσικά κανόνια του 19ου αιώνα. Η μοναδική πύλη του φρουρίου βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά του τείχους, ενώ γύρω της έχουν οικοδομηθεί κτήρια στρατιωτικού χαρακτήρα.

Το ύψος των τειχών είναι 6 μέτρα
Το μόνο καλά σωζόμενο κτίσμα στον περίβολο είναι ο ναός αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία, του 1895

Ο δυτικός προμαχώνας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κατασκευαστική άποψη. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του λόφου και είναι ένα πολύγωνο κτίσμα με επτά άνισες πλευρές ενώ το πάχος του εξωτερικού τείχους είναι 3,5 μέτρα.

Σήμερα ο δυτικός προμαχώνας λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. Φιλοξενεί συλλογή γλυπτών από την περιοχή της Χαλκίδας και την περιοχή του Κάστρου.

Στην είσοδο του κάστρου βρίσκεται ο τάφος του λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα.
Ωράριο

Το Κάστρου του Καράμπαμπα λειτουργεί υπό την ευθυνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και είναι επισκέψιμο Δευτέρα, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 8:30-15:30 ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δείτε επίσης στην Το Κάστρο Φύλλων στην Εύβοια και ο ερωτευμένος ιππότης – thesekdromi.gr

Πηγή

odysseus.culture

eviaportal.gr

kastra.eu

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα