Home Ιστορικοί τόποι O Μακεδονικός τάφος του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης

O Μακεδονικός τάφος του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης

by Nikos

Το Thesekdromi στις μικρές αποδράσεις στις γνωστές και άγνωστες γειτονιές της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα καλά κρυμμένο μυστικό στα περίχωρα της. Ο εντυπωσιακός μακεδονικός τάφος του Αγίου Αθανασίου είναι μαζί με τον Μακεδονικός τάφο του Δερβενίου («Τάφος του Μακρίδη Μπέη») οι καλύτερα διατηρημένοι Μακεδονικοί τάφοι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ιστορία

Με βάση τις ανασκαφές και τα ευρήματα οι αρχαιολόγοι έχουν καταλήξει πως ο Μακεδονικός τάφος του Αγίου Αθανασίου ήταν ο τάφος ενός επιφανούς Μακεδόνα στρατιωτικού Εταίρου δηλαδή Στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είχε την τύχη να επιστρέψει από την εκστρατεία στην Ασία.

Το αέτωμα του τάφου κοσμούν μυθικοί γρύπες με ολόχρυσα φτερά
Αυτό υποδηλώνουν και τα υπολείμματα του πραγματικού οπλισμού, που βρέθηκαν στο σχεδόν κατεστραμμένο από τους αρχαιοκάπηλους θάλαμο. Στην ασφαλή χρονολόγηση βοήθησαν η ελεφαντοστέινη κλίνη, το επίχρυσο στεφάνι καθώς κι ένα νόμισμα ρο Φιλίππου Β’ εντάσσοντας την ταφή στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι π.Χ.

Τοπογραφία και Ανασκαφή

Στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου 25 χλμ. δυτικά της Θεσσαλονίκης, έχουν εντοπιστεί συνολικά 4 ταφικοί τύμβοι. Αυτοί πιθανότατα συνδέονται με το σημαντικό πόλισμα στη μεγάλη “τράπεζα”, στον τραπεζοειδή δηλαδή λόφο έξω από το σύγχρονο οικισμό της Γέφυρας. Το όνομα του πολίσματος παραμένει άγνωστο .Η επικρατέστερη άποψη σήμερα την ταυτίζει με την αρχαία Χαλάστρα.

Κατά την ανασκαφή του μεγάλου τύμβου, στο ανατολικό όριο του οικισμού του Αγ. Αθανασίου, οι αρχαιολόγοι ερεύνησαν τον μακεδονικός τάφο III και 2 μικρότεροι ασύλητοι τάφοι του τέλους του 4ου αιώνα ή των αρχών του 3ου αιώνα π.Χ.
Ο Μακεδονικός Τάφος ΙΙ με Ιωνικού τύπου πρόσοψη είχε αποκαλυφθεί το 1970

Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1994 υπό τη διεύθυνση της Αρχαιολόγου Μαρίας Τσιμπίδου – Αυλωνίτου. Στο κέντρο ακριβώς του τεράστιου τύμβου και σε βάθος 12 μ. από την κορυφή βρέθηκε ο μικρός, μονοθάλαμος μακεδονικός τάφος. Μπορεί να ήταν συλημένος αλλά κατάκοσμος από τοιχογραφίες, με εκπληκτικά χρώματα και σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης. 

Η εντυπωσιακή σκηνή του συμποσίου

Στη στενή ζωφόρο επάνω από το θυραίο άνοιγμα βλέπουμε μια σκηνή συμποσίου. Μια τόσο γνωστή εικόνα που γνωρίζουμε από φιλολογικές μαρτυρίες και την αγγειογραφία. Πρώτη φορά όμως τη βλέπουμε τόσο ζωντανά μπροστά στα μάτια των επισκεπτών.

Στο κέντρο ο εικονογράφος επέλεξε να απεικονίσει έξι στεφανωμένους συμποσιαστές. Τους βλέπουμε ξαπλωμένους νωχελικά σε ανάκλιντρα να απολαμβάνουν τα πλούσια εδέσματα και τη μουσική της κιθάρας και του δίαυλου, που παίζουν νεαρές γυναίκες.

Το μαύρο φόντο υποδεικνύει πως η σκηνή διαδραματίζεται νύχτα
Ταυτόχρονα πεζοί και έφιπποι άνδρες κρατώντας πυρσούς οδεύουν προς το χώρο του συμποσίου.

Άλλοι οπλίτες, ντυμένοι με τη μακεδονική ενδυμασία, ακουμπούν χαλαρά στα δόρατα και τις χαρακτηριστικές λαμπρές ασπίδες τους.

Επίσκεψη

Το μνημείο είναι ανοιχτό για το κοινό χωρίς εισιτήριο αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού πρίν αποφασίστε να το επισκεφθείτε δείτε τη σελίδα της Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης στο Facebook για το ωράριο λειτουργείας. Απέχει από το κέντρο της Θεσσαλονίκης λιγότερο από 25 χλμ. ενώ κοντά αξίζει να το συνδυάσετε και με μια επίσκεψή στη Χαλκηδόνα στο νεκροταφείο μιας μεσαιωνικής χριστιανικής αίρεσης ,τους Βογόμιλους.

Η μορφή που κοιτά κατάματα τον θεατή πιστεύουν οι αρχαιολόγοι πως είναι ο ένοικος του τάφου

Οι κέλτικοι Σταυροί της Χαλκηδόνας. Το νεκροταφείο των Βογόμιλων – thesekdromi.gr

Πηγή

 Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα