Home Κεντρική Απόδραση στον «παράδεισο» της λίμνης Κερκίνης

Απόδραση στον «παράδεισο» της λίμνης Κερκίνης

by Nikos

Συνεχίζοντας τις εκδρομές μας στην Ελλάδα δεν σταματάμε να ανακαλύπτουμε τις φυσικές ομορφιές της. Αυτή τη φορά ανακαλύπτουμε την μαγευτική Λίμνη Κερκίνη στην καρδιά της Μακεδονίας στην περιοχή των Σερρών. Ένας σημαντικότατος βιότοπος με ένα ατμοσφαιρικό παραποτάμιο δάσος που εμπνέει φυσιολάτρες, πεζοπόρους, φωτογράφους ακόμα και σκηνοθέτες.

Γεωγραφία

 Η Κερκίνη είναι μια τεχνητή λίμνη από το 1932, όταν κι έγινε το φράγμα στην περιοχή του Λιθότοπου. Η έκταση της λίμνης διαφέρει ανάλογα την εποχή από 54.250 έως 72.110 στρέμματα. Απέχει 35 χλμ. από τις Σέρρες και περίπου 80 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Δύο είνα τα επιβλητικά βουνά που την περιβάλουν ,το όρος Κερκίνη (Μπέλες) και το Μαυροβούνι.

Ο Ησίοδος είναι ο πρώτος (γύρο στα 750 π.χ.) που αναφέρει τον ποταμό με το όνομα Στρυμών

Ιστορία

Με τη βοήθεια του KerkiniToday μαθαίνουμε πως σχεδόν 20000 χρόνια στο τέλος της τελευταία περίοδου των παγετώνων έλιωσε ο παγετώνας της Ροδόπης. Τότε οι μεγάλοι όγκοι νερού που προέκυψαν κύλησαν από τις βουνοπλαγιές ως την την πεδιάδα των Σερρών και τη Λίμνη Κερκίνη που τώρα γνωρίζουμε.

Ατμοσφαιρικό σκηνικό στην Κερκίνη

Καθώς η λίμνη γέμιζε με φερτά υλικά πέτρες, χαλίκια και άμμο την εποχή του μεγάλου Αλεξάνδρου η λίμνη είχε χωριστεί σε δύο μικρότερες. Η μια βρισκόταν στο νότιο τμήμα της πεδιάδας και οι ιστορικοί την ονόμαζαν “Κερκινίτιδα” ή “Κέρκουρο” .Η άλλη ήταν στα βορειοδυτικά και είχε την ονομασία “Πρασιάδα“. Η Κερκίνη την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας ονομαζόταν Μπούτκοβο και αρκετές φορές που στέγνωνε εντελώς. Με τα χρόνια οι λίμνες μεταβλήθηκαν σε απλωτά βαλτοτόπια. Ως λίμνες παρέμειναν οι δυο οι πιο μεγάλες: του Αχινού στα ανατολικά και η Κερκίνη, στη θέση περίπου της αρχαίας Πρασιάδας. 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kerkini Houses (@kerkinihouses)

O ποταμός Στρυμώνας πολλές φορές προξενούσε καταστροφές στην περιοχή πλημμυρίζοντας χωριά και καλλιέργειες. Η κατάσταση για τους κατοίκους έγινε πραγματικά πολύ άσχημη ιδίως μετά τους βαλκανικούς πολέμους. Επίσης η μικρασιατική καταστροφή και η εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή επέτεινε το πρόβλημα καθώς η γη έγινε τότε πολύτιμη όσο και αναγκαία.

Το 1928 το ελληνικό δημόσιο αναθέτει στην εταιρία John Monks-Ulen & Co από τις ΗΠΑ το έργο της αποξήρανσης της λίμνης του Αχινού. Ένα φράγμα στήθηκε το 1932 κοντά στο χωριό Λιθότοπος και υπήρξε η απαρχή της δημιουργίας της λίμνης Κερκίνης ως τεχνητού ταμιευτήρια νερού .

Ο σκοπός που δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη της Κερκίνης ήταν να αντιμετωπιστούν οι πλημμύρες, να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για άρδευση των καλλιεργειών καθώς και η συγκράτηση των υλικών που μεταφέρει ο Στρυμόνας.

Υδροβιότοπος και Εθνικό Πάρκο

Η Κερκίνη είναι έvας από τoυς 10 Υγρότoπoυς Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας (γvωστoί και ως Υγρότoπoι Ramsar. Κάθε χρόνο παρατηρούνται στη Λίμνη και στα γύρω βουνά τoυλάχιστov 300 είδη πoυλιώv . Συvoλικά 10 είδη πoυλιώv φωλιάζoυv σε μικτές απoικίες στo παραπoτάμιo δάσoς της Κερκίνης.

Στηv περιoχή της λίμvης υπάρχει o μεγαλύτερoς αριθμός βoυβαλιώv στηv Ελλάδα

Εντυπωσιακή παρουσία έχει και η χλωρίδα στην περιοχή καθώς έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1300 είδη φυτών στο Εθνικό Πάρκο, ορισμένα από τα οποία είναι σπάνια ή ενδημικά.

Νάρκισσοι στην Κερκίνη
 Η βιοποικιλότητα της περιοχής εκτός από τα πουλιά περιλαμβάνει και άλλα είδη όπως αμφίβια, ερπετά χωρίς να λείπουν και τα θηλαστικά όπως το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα, η βίδρα, η αλεπού, το ζαρκάδι, ο λαγός, το αγριογούρουνο και τα ψάρια στη Λίμνη.
Η λίμvη Κερκίvη (μαζί με τηv περιoχή τoυ Πόρτo Λάγoυς), είvαι η πιo σημαvτική περιoχή διαχείμασης τoυ αργυρoπελεκάvoυ στηv Ευρώπη.

Περιήγηση και τουριστική ανάπτυξη

Τα τελευταία χρόνια η Κερκίνη γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και με την ελεγχόμενη αξιοποίησή της βοηθά και στην ενίσχυση των εισοδημάτων των κατοίκων της περιοχής.

Βαρκάδα στην Λίμνη από τον Λιθοτοπο

Πλήθος δραστηριοτήτων προφέρει στον επισκέπτη η Κερκίνη όπως Βαρκάδα, Ιππασία, κανο, ποδηλασία βόλτα με τζιπ όπως και αμέτρητες διαδρομές πέριξ της λίμνης ή των τριγύρω βουνών για πεζοπορία και ορειβασία.

Ιδανικά μπορείτε στο λιμανάκι του Λιθότοπου να κάνετε ιππασία με τα άλογα που φροντίζει με αγάπη η Θωμαή @thwmais_mais στις υπέροχες όχθες της Λίμνης Κερκίνης.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ηλιάδης Αντώνης (@kerkinitoday)

Για τους λάτρεις της φωτογραφίας και της παρατήρησης πτηνών η Κερκίνη αποτελεί παράδεισο.

 Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η νικητήρια του γνωστού διαγωνισμού Bird Photographer of the Year για το 2019 ήταν ο Bρετανός φωτογράφος Caron Steele με τη εντυπωσιακή φωτογραφία ενός πελεκάνου στην παγωμένη λίμνη Κερκίνη. 

Η λίμνη Κερκίνη ήταν από τα αγαπημένα σκηνικά του βραβευμένου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου καθώς πραγματοποίησε γυρίσματα για δύο ταινίες του, «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» και «Το λιβάδι που δακρύζει».

Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου
Επίσης και η τριγύρω περιοχή μπορεί να αναδείξει την Κερκίνη ως ιδανικό ορμητήριο για επισκέψεις σε τόπους ιστορίας και θρησκευτικής ευλαβείας.
Ευκαιρία για χαλάρωση στο παλαιότερο βυζαντινό λουτρό της Ελλάδας στο Άγκιστρο Σερρών

Tα πανέμορφα Άνω Πορόια με την υπέροχη θέα προς τη Λίμνη Κερκίνη απέχουν μόλις 10χλμ. 

Άνω Πορόια, η “Μικρή Κωνσταντινούπολη” του Μπέλες

Mόλις 40 λεπτά της ώρα απέχει από το χωριό της Κερκίνης το ιστορικό οχυρό Ρούπελ. Το οχυρό Ρούπελ αποτελεί ένα αμυντικό συγκρότημα κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Έφερε το όνομα Γραμμή Μεταξά. Στις μέρες μας λειτουργεί ως ένα ιστορικό μνημείο με μουσείο όπου ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί και με τις ξεναγήσεις που γίνονται να μπορέσει να γνωρίσει ένα κομμάτι των οχυρών.

Γαστρονομικός προορισμός

Ταξίδι ,εκδρομες και γεύσεις πάνε πακέτο. Στα ταξίδια μας συντροφεύουν όχι μόνο τα τοπία, τα μνημεία και φυσικές ομορφιές του τόπου αλλά και οι γεύσεις ,οι μυρωδιές και οι άνθρωποι. Έτσι και στην Κερκίνη μην αμελήσετε να δοκιμάσετε τα βουβαλίσια προϊόντα τόσο κρέατος όσο και γάλακτος από τις τοπικές φάρμες. Η Κερκίνη είναι ο τόπος με τον μεγαλύτερο αριθμό νεροβούβαλων σε όλη την Ελλάδα και καλύπτει την Ελληνική μα και Ευρωπαϊκή αγορά με βουβαλίσια προϊόντα.

Η μπουγάτσα αποτελεί επίσης ένα χαρακτηριστικό έδεσμα καθώς “πολιτογραφήθηκε Σερραία” αλλά και Θεσσαλονικιά, μια και στη Βόρεια Ελλάδα στεγάστηκε μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Ο Ακανές, το κατ’ εξοχήν παραδοσιακό γλυκό των Σερρών, που οπτικά μοιάζει με ένα μικρό λουκούμι με βουβαλίσιο βουτύρο θα σας μείνει αξέχαστος όπως και το περίφημο τουλουμπάκι.

Διαμονή

Υπάρχουν πολλοί ξενώνες και καταλύματα στις περιοχές κοντά στις όχθες της Κερκίνης.

Εμεις επιλέξαμε και σας προτείνουμε το Kerkini Houses μέσα στο χωριό της Κερκίνης. Το KerkiniHouses, διαθέτει 4 αυτόνομες κατοικίες, πλήρως ανακαινισμένες κι εξοπλισμένες, έτοιμες να σας υποδεχθούν και να σας φιλοξενήσουν στην οικονομικότερη λύση για διαμονή στην Λίμνη Κερκίνη. Κι όπως λέει και ο Αντώνης στα Kerkini Houses δεν υπάρχουν πελάτες, παρά μόνον φίλοι.

Kerkini Houses
?️ m.me/KerkiniHouses
? Τηλεφωνικές κρατήσεις
? 0030 698 565 4327 (Viber _ WhatsApp)

Δεν ξέρω αν διαλέγει κανείς τους τόπους ή οι τόποι μας διαλέγουν. Είναι σαν τον έρωτα: ή διαλέγεις ή σε διαλέγουν

Θόδωρος Αγγελόπουλος

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πηγή

KerkiniToday

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα