Home Ταξίδια στην Ελλάδα Άνω Πορόια, η “Μικρή Κωνσταντινούπολη” του Μπέλες

Άνω Πορόια, η “Μικρή Κωνσταντινούπολη” του Μπέλες

by Nikos

Σε έναν ακόμα ορεινό προορισμό της Ελλάδας θα βρεθούμε σήμερα με το Thesekdromi στη Μακεδονία. Ένα από τα μικρά “πέτρινα” διαμάντια του νομού Σερρών είναι τα Άνω Πορόια. Τόπος με ιστορία, απίστευτη φυσική ομορφιά και γραφικότητα στο όρος Μπέλες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τον είπαν “Μικρή Κωνσταντινούπολη”.

Το καταπράσινο άλσος στα Άνω Πορόια

Επί Τουρκοκρατίας επέλεξαν την περιοχή οι μπέηδες της περιοχής για τα εξοχικά τους και συνήθιζαν να αποκαλούν την περιοχή “Μικρή Κωνσταντινούπολη”.

Που βρίσκονται τα Άνω Πορόια

Τα Άνω Πορόια βρίσκονται σε υψόμετρο 440 μέτρων σκαρφαλωμένα στο όρος Μπέλες. Πρόκειται για έναν αρκετά μεγάλο ημιορεινό οικισμό του νομού Σερρών με ανεπτυγμένη τα τελευταία χρόνια την τουριστική δραστηριότητα χωρίς ωστόσο να χάνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Η θέση του χωριού παρέχει υπέροχη θέα προς τη Λίμνη Κερκίνη η οποία απέχει από το χωριό μόλις 10χλμ. Η άλλη πανέμορφη λίμνη της περιοχής η Δοϊράνη, απέχει μόλις 25 χλμ. Δείτε το αφιέρωμα στη Λίμνη Δοϊράνη (Α’ μέρος ) και το β’ μέρος με τα Μνημεία της Δοϊράνης εδώ.

Κρήνη στην Πλατεία του χωριού

Ονομασία

Σχετικά με την ετυμολογία της ονομασίας του χωριού υπάρχουν δύο βασικές εκδοχές. Η πρώτη σχετίζεται με τις πολλαί ροιαί (ροδιές). Η άλλη θέλει να προέρχεται από τη φράση ”πολλαί ροαί” και αναφέρεται στα πολλά νερά που διατρέχουν τον οικισμό και δημιουργούν το πολύ καλό κλίμα της περιοχής.

Τόπος και ιστορία

Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν απόγονοι Βλάχων. Πιο συγκεκριμένα, η ιστορία αναφέρει ότι κάποιες οικογένειες που κυνηγήθηκαν από τους Οθωμανούς, από τη Μοσχόπολη της σημερινής Αλβανίας, τα Γιάννενα, το Αργυρόκαστρο, τα Τρίκαλα αλλά και από τα χωριά του Ολύμπου, της Πίνδου και του Γράμμου, όπως το Μέτσοβο, η Σαμαρίνα και η Αβδέλλα, ήταν οι πρώτοι μετανάστες που δημιουργήσαν τον πυρήνα του χωριού στις αρχές του 19ου αιώνα.

Το καμπαναριό της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Κατά το Μακεδονικό Αγώνα, οι κάτοικοι συμμετείχαν στις προσπάθειες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας με κυριότερο αγωνιστή τον οπλαρχηγό Εμμανουήλ Βασιλείου. Στη συνέχεια έφθασαν στο Μπέλες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, οι οποίοι αντιμετωπίσθηκαν με ευνοϊκή μεταχείριση από τους ντόπιους.

Ξεχωριστή θέση στις σελίδες της ιστορίας του τόπου έχει ο ήρωας Δημήτρης Ίτσιος. Γεννημένος στα Άνω Πορόια υπηρετούσε ως έφεδρος λοχίας τα χρόνια της γερμανικής εισβολής. Ήταν επικεφαλής της αντίστασης στη Γραμμή Μεταξά στο πολυβολείο, Π8 στην Ομορφοπλαγιά του Μπέλες πάνω από τα Άνω Πορόια. Παρά τις εντολές που έλαβε να υποχωρήσει ο Ίτσιος με λίγους άντρες σταμάτησε την γερμανική επέλαση στη Γραμμή Μεταξά. Οι γενναίοι άνδρες του κι αυτός εξολόθρευσαν από το πολυβολείο πάνω από 250 στρατιώτες της Βέρμαχτ. Ηρωικό ήταν και το τέλος ήρωα. Δείτε περισσότερα εδώ

Το Μνημείο στην πλατεία του χωριού

Η προτομή του Δημητρίου Ίτσιου

Τόπος ηρεμίας και χαλάρωσης

Τα πανέμορφα σοκάκια και τα ρυάκια που διαπερνούν το χωριό, τα ανθισμένα μπαλκόνια και τα γραφικά καλντερίμια των μαχαλάδων προσφέρουν εικόνες ηρεμίας και γαλήνης στον επισκέπτη.

Απολαύστε τον καφέ ή το φαγητό σας στην σκιά της πλατείας, μιλήστε με τους φιλόξενους κατοίκους. Ανηφορήστε προς την παλαιά πλατεία και δείτε την εκκλησία με το πέτρινο καμπαναριό του 1926.

Πάρτε ένα από τα όμορφα μονοπάτια που ξεκινούν από την πλατεία και απολαύστε τον καθαρό αέρα στο πανέμορφο δάσος με τα πλατάνια και τα παγωμένα νερά δίπλα στο ιχθυοτροφείο με τις πέστροφες.

Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου με τις μοναδικές αγιογραφίες και να θαυμάσετε την απίστευτη θέα τόσο προς το χωριό, όσο και στη λίμνη Κερκίνη.

Το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου(φωτό σελίδα Άνω Πορρόια – Λίμνη Κερκίνη facebook )

Μια ακόμη δραστηριότητα που θα ενθουσιάσει και τους μικρούς μας φίλους είναι η περιήγηση με άλογα μέσα στο καταπράσινο δάσος.

Tips4Travelers

Τα Άνω Πορόια μπορεί κατά βάση να είναι ορεινός τουριστικός προορισμός ωστόσο αποτελούν ιδανική απόδραση για Σαββατοκύριακο όλο το χρόνο καθώς οι τουριστικές εγκαταστάσεις δεν παύουν να λειτουργούν. Απέχουν από τη Θεσσαλονίκη περίπου 1,5 ώρα και μπορείτε να επιλέξετε τη διαδρομή είτε από την Κερκίνη είτε από τη Δοϊράνη. Αν προτιμήστε την περίοδο των Χριστουγέννων μην χάσετε το κορυφαίο έθιμο του χωριού την αναβίωση των γουρουνοσφαγείων. Στις 26 του Δεκέμβρη ένα γουρούνι μαγειρεύεται και προσφέρεται σε όλο τον κόσμο στην πλατεία του χωριού υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής και χορών.

πηγή

wikipedia

clickatlife

mixanitouxronou

travelstyle

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα