Home Απόδραση στην φύση Ανακαλύπτοντας την λίμνη Βόλβη

Ανακαλύπτοντας την λίμνη Βόλβη

by Nikos

Συνεχίζοντας τις εκδρομές μας στην Ελλάδα δεν σταματάμε να ανακαλύπτουμε τις φυσικές ομορφιές της. Αυτή τη φορά ανακαλύπτουμε την Λίμνη Βόλβη, την δεύτερη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας .

Λίμνη Βόλβη

Γεωγραφία

Την λίμνη Βόλβη εντοπίζουμε στον Νομό Θεσσαλονίκης ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης σε απόσταση περίπου 35 χλμ. Η Βόλβη δεσπόζει στο κέντρο του Δήμου Βόλβης και περιβάλλεται από αυτόν, εκτός από μικρό τμήμα της όχθης της μήκους 1.500 μέτρων στα βόρεια, που ανήκει σήμερα στο Δήμο Λαγκαδά. Στην πραγματικότητα πριν από εκατομμύρια χρόνια, η Λίμνη Βόλβη μαζί με τη γειτονική Λίμνη Κορώνεια κι επίσης με όλη τη λεκάνη της Μυγδονίας, αποτελούσαν μία ενιαία μεγάλη λίμνη. Γι’ αυτό εξάλλου πολλοί τις αποκαλούν Μικρή και Μεγάλη Βόλβη.

Η παραλία στο ομώνυμο χωριό Βόλβη

Η Βόλβη έχει έκταση περίπου70 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδος μετά την Τριχωνίδα

Ονομασία

Σύμφωνα με τη μυθολογία η λίμνη οφείλει την ονομασία της στην Νύμφη Βόλβη , κόρη του Ωκεανού και της
Τηθύος, που ζούσε στα νερά της.

Σύμφωνα με τον Αθηναίο ,τον αρχαίο Έλληνα βιολόγο, φυτολόγο, ζωολόγο αλλά και ρήτορα, η Νύμφη Βόλβη απέκτησε με τον Ηρακλή έναν γιό, τον Όλυνθο. Από αυτόν πήρε το όνομά της η αρχαία Όλυνθος.

Διαβάστε το άρθρο του Thesekdromi Αρχαία Όλυνθος : Η πρώτη “Βιοκλιματική” πόλη

Την λίμνη Βόλβη αναφέρουν σημαντικοί αρχαίοι συγγράφεις όπως ο Στράβων, ο Ξενοφών αλλά και ο Αισχύλος.

Σταχτοτσικνιάς στη λίμνη Βόλβη

Αρχαιολογικές ενδείξεις μαρτυρούν ανθρώπινη εγκατάσταση πέριξ της λίμνης ήδη από την Νεολιθική εποχή. Η ευρύτερη περιοχή έγινε μέρος της Μακεδονικού βασιλείου επί ηγεμονίας του Αμύντα. Στα Ρωμαϊκά χρόνια η Αρχαία Εγνατία Οδός διερχόταν νότια από τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, ενώ διέσχιζε και τα Στενά της Ρεντίνας .

Η γειτονική Απολλωνία αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων, ως σημείο διάβασης του Αποστόλου Παύλου, καθώς κατευθυνόταν προς τη Θεσσαλονίκη.

Λόγω της γεωτεκτονικής μορφής της, η λίμνη προκαλεί συχνά σεισμούς. Αυτός, ίσως, είναι και ο λόγος που η προηγούμενη ονομασία της ήταν Μπεσίκ (από τό τουρκικό beşik, που σημαίνει παιδική κούνια). Το 1978 η Βόλβη ήταν το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού 6,5 ρίχτερ που προκάλεσε σημαντικές απώλειες στη Θεσσαλονίκη

Η σημασία της λίμνης Βόλβης και ο φυσικός της πλούτος

Η λίμνη Βόλβη έχει μέγιστο βάθος 23 μέτρα και περίμετρο ακτογραμμής σχεδόν 55 χλμ. Αποτελεί μαζί με την Κορώνεια σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ υγρότοπο διεθνούς σημασίας. Στην Βόλβη βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη, που απειλούνται με εξαφάνιση.

Στη λίμνη Βόλβη καταλήγουν πολλοί χείμαρροι και ρυάκια της περιοχής. Ο Ρήχειος ποταμός με μήκος μόλις 8,7 χιλιομέτρων, συνδέει τη λίμνη με το Στρυμονικό κόλπο, στον οποίο και εκβάλλει.

Οι όχθες της λίμνης παρέχουν σε αρκετά σημεία καλλιεργήσιμη γη. Επίσης σε κάποια σημεία δεν είναι παρά στενές ελώδεις ζώνες όπως και καλαμώνες. Καλαμιές και βούρλα παρέχουν καταφύγιο στα 248 είδη πουλιών (το 58% του συνολικού αριθμού της Ελλάδος) που έχουν καταγραφεί στη λίμνη.

Το παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας και το λιμανάκι της Νέας Μαδύτου παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία από σκλήθρα και πελώρια πλατάνια. βρίσκουμε ψηλές λεύκες , ιτιές και λυγαριές με καταπράσινους κισσούς στα κλαδιά τους.

Η Λίμνη Βόλβη φιλοξενεί αποικίες σταχτοτσικνιάδων , πελαργών, επίσης γεράκια και πολλά ζευγάρια λευκοπελαργών.

Στη λίμνη βρίσκουμε μια εξαιρετικά πλούσια ιχθυοπανίδα. Στη Βόλβη εντοπίζουμε πάνω από είκοσι είδη ψαριών, ανάμεσά τους το ψάρι λιπαριά (Alosa macedonica) που είναι ενδημικό της λίμνης και δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Οι ντόπιοι ψαράδες ρίχνουν τα δίχτυα τους και ψαρεύουν επίσης το εκλεκτό γριβάδι, τούρνες, ακόμη ¨πεταλούδες”, μαλαμίδες όπως επίσης και άλλα είδη.

Η περιοχή είναι σημαντική για τα αποδημητικά και διαχειμάζοντα υδρόβια πτηνά. Στον υγρότοπο συνολικά και των δύο λιμνών διαχειμάζουν σε τακτική βάση πάνω από 20.000 πτηνά.

Ιδανική φθινοπωρινή απόδραση

Ο επισκέπτης από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να επισκεφθεί την Βόλβη φυσικά όλες τις εποχές του χρόνου αλλά πραγματικά το φθινοπωρινό τοπίο την κάνει μαγική . Εύκολα μπορείτε να συνδυάσετε μια πεζοπορία στη λίμνη ( με αφετηρία το λιμανάκι στην Νέα Μάδυτο ) με επίσκεψη στο Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στην Απολλωνία αλλά και το εκκλησάκι της Αγία Μαρίνας στη Ρεντίνα . Αν είστε λάτρης της ιστορίας κάντε τον κόπο και ανεβείτε στο βυζαντινό κάστρο της Ρεντίνας. Ένας κοντινός γραφικός προορισμός με πολύ καλό φαγητό είναι ο παραδοσιακός οικισμός των Παλαιών Βρασνών.


Περίπου 30 λεπτά από την Λίμνη Βόλβη απέχουν τα Αρχαία Στάγειρα η πατρίδα του Αριστοτέλη

Εάν ο δρόμος σας σας φέρει στην άλλη πλευρά της Βόλβης μην χάσετε την ευκαιρία την ευκαιρία να θαυμάσετε το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο στην Νυμφόπετρα και να δείτε από κοντά τον “πετρωμένο γάμο”.


Πηγή

volviguide

parallaximag

lakesnetwork

wikipedia

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα