Home Ιστορικοί τόποι Μακεδονικά Τέμπη: Η ιστορία από τον Ευριπίδη μέχρι την Επανάσταση

Μακεδονικά Τέμπη: Η ιστορία από τον Ευριπίδη μέχρι την Επανάσταση

by Stavros

Συνεχίζοντας της περιηγήσεις στα Ιστορικά μονοπάτια επισκεφτήκαμε τα Μακεδονικά Τέμπη, ή αλλιώς τα στενά της Ρεντίνας. Τα Μακεδονικά Τέμπη είναι η περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Χολομώντα και των Κερδυλίων, ιδιαίτερα είναι ένα χωριό κοντά στον Σταυρό και την Ασπροβάλτα.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως η περιοχή ονομάζεται αλλιώς και ως η κοιλάδα των κλεφτών μιας και αποτελεί ένα πολύ στρατηγικό σημείο ήδη από τα αρχαία χρόνια. Την κοιλάδα διαπερνά ο ποταμός Ρήχειος που αποτελεί υδάτινη γέφυρα συνδέοντας την λίμνη Βόλβη με τον Στρυμωνικό κόλπο.

Ιστορικά στοιχεία

Η ιστορία των Μακεδονικών Τεμπών ξεκινά ήδη από τα αρχαία χρόνια και πιο συγκεκριμένα τα χρόνια του Ευριπίδη. Μάλιστα σύμφωνα με ιστορικές γραφές ο Έλληνας αρχαίος ποιητής κατασπαράχτηκε εκεί από σκύλους και ο τάφος του βρίσκεται στην περιοχή της Αρέθουσας, ωστόσο μέχρι και σήμερα ο τάφος δεν έχει βρεθεί. Το όνομα Ρεντίνα λέγεται πως φέρει το όνομα του αρχαίου ποιητή, αρκετά όμως διαστρεβλωμένο.

potamos_rixios

Το κάστρο της Ρεντίνας

makedonika_tempi_a

Το περίφημο κάστρο της Ρεντίνας βρίσκεται στην δυτική είσοδο των Μακεδονικών Τεμπών και η ύπαρξη οχυρού στην περιοχή χρονολογείται από το 450 μ.Χ. Λίγα χρόνια αργότερα ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ενισχύει την οχύρωση στην περιοχή και αναδεικνύει την στρατηγική σημασία του σημείου. Καθοριστική περίοδος είναι το 900 μ.χ όταν και το οχυρό ορίζεται σε έδρα επισκοπής. Το κάστρο ακολουθεί χρονικά όλες τις περιόδου της μεταβυζαντινής εποχής, όπως για παράδειγμα την εποχή των σταυροφόρων, από τους οποίους και καταλαμβάνεται. Αργότερα στην παλαιολόγεια περίοδο η περιοχή ακμάζει αισθητά καθώς επισκευάζονται οι οχυρώσεις και χτίζεται ένας μικρός ναός, ο οποίος μάλιστα σώζεται μέχρι και σήμερα.

kastro_rentinas_b

To κάστρο της Ρεντίνας έπεσε διαδοχικά στους Σέρβους (π.1345), στους Έλληνες (1371), στους Τούρκους (1383) μέχρι το 1402 όταν και απελευθερώθηκε από τους Έλληνες. Το 1423 έπεσε στα χέρια των Οθωμανών και από τότε ξεκίνησε η παρακμή καθώς εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Η μάχη της Ρεντίνας

Στις 17 Μαϊου του 1821 κηρύχθηκε η επανάσταση στη Μακεδονία από τον Μητροπολίτης Μαρωνείας Κωνστάντιος στη Μονή Εσφιγμένου. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης μαζί με τον Εμμανουήλ Παπά κατατρόπωσαν τις δυνάμεις του Γιουσούφ Πασά στον Ισθμό του Άθω και στην Ιερισσό. Στις 15 Ιουνίου ο Κωνστάντιος έδωσε μάχη με τις δυνάμεις του Μεχμέτ Μπαϊράμ. Ο Τούρκος πασάς διέθετε πάνω από 20.000 στρατιώτες και 3.000 ιππείς. Τελικά επικράτησε στη μάχη κόντρα στους λιγοστούς Έλληνες.

Το Μνημείο για τη μάχη της Ρεντίνας στην Αγία Μαρίνα

Μπορεί οι Έλληνες να έχασαν την μάχη ωστόσο καθυστέρησαν τους Οθωμανούς να εισβάλουν στη Νότιο Ελλάδα.

Το σήμερα

kastro_rentinas_simaia

Τις σημερινές ημέρες μπορεί κανείς να πάει στο κάστρο της Ρεντίνας, να απολαύσει την φύση στα Μακεδονικά Τέμπη και να δει από κοντά τα ευρήματα που διασώζονται μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, κατά την δική μας περιήγηση βρέθηκε και ένας…απρόσμενος επισκέπτης, δηλαδή μια οχιά.

oxia_rentina

Στην περιοχή της Ρεντίνας βρίσκεται και το Προσκύνημα της Αγία Μαρίνας με τον υστεροβυζαντινό ναό του 18ου αιώνα. Δείτε το αφιέρωμα του Thesekdromi : Προσκύνημα στην Αγία Μαρίνα στη Ρεντίνα

Πηγή:.wikipedia.org

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα