Home Προσκυνήματα Αρναία: Ο ναός με το γυάλινο δάπεδο και την ξεχωριστή ιστορία

Αρναία: Ο ναός με το γυάλινο δάπεδο και την ξεχωριστή ιστορία

by Stavros

Το ThesEkdromi σας δίνει ακόμη έναν λόγο για να επισκεφθείτε την Αρναία, την περιοχή που δικαίως προτιμάνε οι Θεσσαλονικείς για τις χειμερινές και όχι μόνο αποδράσεις τους. Στην Αρναία ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Στεφάνου, πέρα από πανέμορφος και γραφικός κρύβει και μια ξεχωριστή ιστορία.

Η Αρναία αποτελεί την «βασίλισσα» της ορεινής Χαλκιδικής, με τα γραφικά σοκάκια και τα πανέμορφα σπίτια, δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη πως βρίσκεται σε μια παραδοσιακή κοινότητα της Ηπείρου. Στην κωμόπολη όμως δεσπόζει και ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Στεφάνου, με την ιστορία του να μαγνητίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

arnaia_spitia
Σοκάκια στην Αρναία

Η εκκλησία είναι χτισμένη πριν από περίπου δύο αιώνες και αυτό που ξεχωρίζει κανείς πριν μπει στο ναό είναι το ύψους 24 μέτρων καμπαναριό στην είσοδο της αυλής.

Η ιστορία του ναού

Ο Ναός κτίστηκε το 1812 και αφιερώθηκε στον Αγιο Στέφανο. Ο λόγος ήταν ότι η πε­ρι­ο­χή του οι­κι­σμού ήταν μετόχι Μο­νης Κων­στα­μο­νιίτου Αγίου Ορους, της ο­ποί­ας το Καθολικό τι­μα­ επίσης τον Αγιο Στέφανο.

Στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Οθωμανοί πυρπόλησαν την Εκκλησία, όπως έκαναν και σε όλη την Αρναία. Αυτή η πρώτη καταστροφή ήταν το έναυσμα για να διακοσμηθεί περισσότερο το νέο κτίσμα. Σε αυτό κυριάρχησε το με­γάλο ξυ­λόγλυ­πτο τέμ­πλο, που ήταν δω­ρε­ά της Μο­νής Κων­στα­μο­νίτου. Αυτό περιλάμβανε 70 μι­κρές και 14 με­γάλες ει­κόνες, πε­ρίτε­χνο δε­σπο­τι­κό θρόνο,ξύλινο γυ­ναι­κω­νίτη, ξυλόγλυ­πτο άμ­βω­να, και κε­ρα­μο­σκε­πή.

arnaia_agios_stefanos

H τραγωδία και η ανέγερση του ναού από τις στάχτες του

Το 2005 είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο καμπαναριό και όλα ήταν έτοιμα για τα αποκαλυπτήρια του ναού, ωστόσο τα εγκαίνια δεν ήρθαν ποτέ! Αργά το απόγευμα της 5ης Σεπτεμβρίου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από το εσωτερικό του Ναού και τα κατέστρεψε όλα. Ο Ναός του Αγίου Στεφάνου είχε γίνει στάχτη. Η ενορία της Αρναίας είχε δεχθεί ένα πολύ σημαντικό πλήγμα και ο πόνος ήταν μεγάλος. Αντίθετα όμως, με τη βοήθεια της Μητρόπολης Ιερισσού, της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ήρθε η «ανάσταση» και όπως γράφει η επιγραφή «ανακαινίσι από τις στάχτες» του, ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες ανέγερσης του ναού.

Η ανασκαφή έφερε στο φως κάτι εκπληκτικό. Εντοπίστηκαν θεμελιώσεις τριών Ναών, ενός του 5ου αιώνα, ενός του 10ου αιώνα με τοιχογραφίες κι ενός του 17ου αιώνα όπου εκεί είχε μιλήσει ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Επίσης βρέθηκαν 15 τάφοι, νο­μί­σμα­τα, εκ­κλη­σι­α­στι­κά σκεύ­η, κε­ρα­μι­κά, και πολλά άλλα.

agios_stefanos_gyalino_dapedo

Οι φορείς αποφάσισαν να κάνουν κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα. Έχτισαν την εκκλησία πάνω ακριβώς από τις υπόλοιπες και άφησαν τα παλιά θεμέλια να βρίσκονται κάτω από τον ναό. Έτσι λοιπόν ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μόνος τους τα αρχαιολογικά ευρήματα κοιτώντας κάτω στο πάτωμα, το οποίο είναι γυάλινο και διάφανο για να μπορούν οι πιστοί να βλέπουν τα αρχαία.

Τελικώς η εκκλησία άνοιξε τις πύλες της στις 26 Δεκεμβρίου του 2006 και έφερε και πάλι την ελπίδα στους πιστούς της Αρναίας.

Πηγή πληροφοριών : Thes.gr

Aρναία: Τα…Ζαγοροχώρια της Χαλκιδικής

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα