Home Προσκυνήματα Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στην Απολλωνία

Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στην Απολλωνία

by Nikos

Συνεχίζοντας το Τhesekdromi να σας παρουσιάζει γνωστά και άγνωστα προσκυνήματα της πατρίδας μας θα σας παρουσιάσει ένα τόπο που αγίασε με τα βήματά του ο Απόστολος των Εθνών Παύλος. Στην Απολλωνία της Θεσσαλονίκης βρίσκουμε το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, ένα βραχώδες μνημείο που η παράδοση συνδέει με την Β’ Αποστολική του περιοδεία στη Μακεδονία.

Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου και ο υπεραιωνόβιος πλάτανος

Τοποθεσία

Η Απολλωνία είναι περιοχή της Μακεδονίας στον νομό Θεσσαλονίκης από την οποία απέχει 56 χλμ. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Βόλβης στην στη νότια πλευρά της όχθης της λίμνης Βόλβης. Η ίδρυσή της μας πάει πίσω στον 5ο αιώνα π. Χ. ενώ αποτελούσε σημαντικό κέντρο την εποχή που του Απόστολου Παύλου. Το άλλο όνομα που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι για την Απολλωνία είναι Παζαρούδα πιθανόν από το μεγάλο παζάρι που γινόταν στην περιοχή.

Ο Απόστολος Παύλος στην Απολλωνία

Σύμφωνα με τις πράξεις των Αποστόλων ο Παύλος πέρασε από την Απολλωνία στα πλαίσια της περιοδείας του στην Μακεδονία. Ένα βράδυ είδε σε όραμα ένα Μακεδόνα άνδρα ο οποίος στάθηκε μπροστά του και τον παρακάλεσε να περάσει στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, στη Μακεδονία. Με τους πιστούς του συνεργάτες πήρε πλοίο από την Τρωάδα για τη Σαμοθράκη, κι από εκεί για την Νεάπολη (σημ. Καβάλα). Στη συνέχεια ακολουθήσαν την Εγνατία οδό μέσω της Αμφίπολης και της Απολλωνιάδος με προορισμό την Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στη Βέροια.

Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στην Απολλωνία σήμερα

Σύμφωνα με την παράδοση ένας βράχος έξω από το χωριό αποτελεί το λεγόμενο βήμα του Αποστόλου . Αν και δεν υπάρχουν ξεκάθαρες πληροφορίες από την Καινή Διαθήκη για το κήρυγμα του Aποστόλου Παύλου εν τούτοις η παράδοση συνδέει τον βράχο με τον Απόστολο.

Είναι εξαιρετικά πιθανό ο Παύλος να διανυκτέρευσε στην Απολλωνία και να διάβασε κείμενα που έγραψε ο ίδιος στον κόσμο που συγκεντρώθηκε για να τον ακούσει, πριν συνεχίσει για τη Θεσσαλονίκη

Ο ρωμαϊκός δρόμος δίπλα στον βράχο

Λίγο παραπέρα από τον βράχο υπήρχε μία πηγή, η οποία θεωρείται το αγίασμα του Αποστόλου. Σήμερα κοντά έχει χτιστεί και μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής .

Κοντά στο βράχο υπάρχει κι εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής

Στον χώρο που βρίσκεται το Βήμα του Αποστόλου Παύλου υπάρχει ένας πελώριος και υπεραιωνόβιος πλάτανος που έχει χαρακτηριστεί από το 1985 διατηρητέο μνημείο της φύσης.

 Οι εργασίες τοποθέτησης του προκατασκευασμένου παρεκκλησίου από την Ιερά Μητρόπολη Αρναίας, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους έγιναν το 2017 με έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Πολύ κοντά στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου στέκει μέχρι σήμερα ένα συγκρότημα παλαιού οθωμανικού λουτρού που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα ή στην αρχή του 16ου.

Το παλιό οθωμανικό λουτρό του 15ου αιώνα

Tips4Travellers

Δυστυχώς η σήμανση για τον τόσο σημαντικό και ιστορικό τόπο είναι ανύπαρκτη. Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι διέρχονται από την Π.Ε.Ο.Θεσσαλονικης-Καβάλας μη γνωρίζοντας τον “θησαυρό” που κρύβεται λίγα μόλις μέτρα από το δρόμο. Ιδανικά μπορείτε να συνδυάσετε μια εκδρομή από τη Θεσσαλονίκη με το εκκλησάκι της Αγία Μαρίνας στη Ρεντίνα και τα Μακεδονικά Τέμπη.

Προσκύνημα στην Αγία Μαρίνα στη Ρεντίνα

Για τους λάτρεις των ορεινών αποδράσεων κοντά βρίσκεται και ο παραδοσιακός οικισμός των Βρασνών και η περίφημη Νυμφόπετρα .

Πηγή

pemptousia

vimaorthodoxias

volvipress

ecclesia.gr

culture.gov

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα