Home Κεντρική Κισσός, το φυτό του Διόνυσου

Κισσός, το φυτό του Διόνυσου

by Nikos

Στις περιπλανήσεις μας στη φύση αλλά συχνά και μέσα στα αστικά κέντρα θα δούμε να κυριαρχεί, ή μάλλον να ελίσσεται, ο κισσός εξ ου και η επιστημονική του ονομασία Hedera helix.

Ο κισσός ήταν γνωστός στην Ελλάδα ήδη από την εποχή του Ομήρου και ονομαζόταν «Διονύσιον», επειδή ήταν αφιερωμένος στο Διόνυσο. Σε όλες τις διονυσιακές εορτές λάμβανε χώρα η καλουμένη «κίττωσις», δηλαδή η στέψη των εορταστών με στεφάνια από κλαδιά κισσού. Σε πολλά νομίσματα βρίσκουμε επίσης αναπαραστάσεις κισσού, κυρίως σε νομίσματα της Νάξου με την κεφαλή του Διονύσου όπου έχει στεφάνι κισσού. Στεφάνι από άνθη Κισσού χρησιμοποιούσαν στους γάμους ως σύμβολο πίστης. Στην αρχαία Ελλάδα επίσης πίστευαν ότι το στεφάνι του κισσού στο κεφάλι ανακουφίζει τον μεθυσμένο από τον πονοκέφαλο.

Ως φυτό είναι από τα πιο δημοφιλή αναρριχώμενα φυτά που χρησιμοποιείται για δημιουργία φράχτη στον κήπο. Είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες των βουνών αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες που συναντάμε στην Ελλάδα το καλοκαίρι και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών. Ο Κισσός ηλικιακά μπορεί να φτάσει τα 100 χρόνια. Συνολικά υπάρχουν σήμερα καταγεγραμμένα 300 περίπου είδη Κισσού.

Ο κισσός χρησιμοποιήθηκε από την αρχαία εποχή για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Τον αναφέρει ο Θεόφραστος στο έργο Περί Φυτών Ιστορίαι καθώς επίσης και ο Διοσκουρίδης, που τον θεωρεί πανάκεια για πολλές ασθένειες. 

Σύμφωνα με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το αφέψημα (τσάι) του φυτού χρησιμοποιείται για την θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας. Ακόμη για ρευματισμούς, για την λαρυγγίτιδα, τη βρογχίτιδα και την ρινίτιδα. Επίσης, χορηγείται ως καρδιοτονωτικό, βλεννολυτικό και αποσυμφορητικό κυρίως για ασθένειες του αναπνευστικού (τσάι: 30g ξηρού βοτάνου βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό, 2-3 φλυτζάνια την ημέρα). Ο καρπός του φυτού είναι τοξικός και ερεθιστικός για το δέρμα. Σε υπεροδοσολογία μπορεί να προκαλέσει έμετο και νευρικές διαταραχές.


Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.

Πηγή

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

mistikakipou

wikipedia

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα