Home Θεσσαλονίκη Ορεινή Απόδραση στα (Παλαιά) Βρασνά Θεσσαλονίκης

Ορεινή Απόδραση στα (Παλαιά) Βρασνά Θεσσαλονίκης

by Nikos

Έναν άγνωστο ορεινό προορισμό του Νομού Θεσσαλονίκης θα εξερευνήσουμε σε μια περιοχή του Στρυμωνικού κόλπου που οι περισσότεροι “τιμούν “τους καλοκαιρινούς μήνες. Έναν προορισμό με πανέμορφά λιθόκτιστα σπίτια, γραφική πλατεία με πλατάνια, παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες, ένα Λαογραφικό Μουσείο αλλά κι έναν Πύργο της Παλαιολόγειας εποχής. Τι άλλο θέλετε για να ταξιδέψετε μαζί μας στα υπέροχα Παλαιά Βρασνά ;

O ναός του Αγίου Γεωργίου στα Βρασνά

Που βρίσκονται

Τα Βρασνά είναι χωριό στο Ανατολικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης περίπου 80 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Τα Βρασνά ανήκουν στο Δημο Βόλβης και μαζί με τα Νέα Βρασνά ,την Παραλία Βρασνών και τα Παλιάμπελα αποτελούν την Τοπική Κοινότητα Βρασνών. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 το όμορφο χωριό έχει 278 κατοίκους. Η παραλία Βρασνών  και τα Νέα Βρασνά βρίσκονται στα παράλια του Στρυμονικού Κόλπου. Έχει επικρατήσει για να μην γίνεται σύγχυση ο παλαιότερος ορεινός οικισμός να αποκαλείται Παλαιά Βρασνά.

Ο βυζαντινός Πύργος των Βρασνών

Ιστορία

Στα Βρασνά τοποθετείται πιθανώς η αρχαία θρακική πόλη της Βισαλτίας Βρέα .Αυτή αναφέρεται και από τον Θουκυδίδη. Η Βρέα, που το όνομά της έχει σχέση με τη θρακική λέξη βρία (= πόλη) (πρβ. π.χ. την πόλη Μεσημ-βρία), υπήρχε ως την εποχή του Φιλίππου Β’. Μετά την Ρωμαϊκή εποχή δεν γίνεται άλλη αναφορά.

το καμπαναριό της Εκκλησίας

Η άλλη εκδοχή για την ονομασία αυτή λέγεται ότι προήλθε, από μια πόλη η οποία στην αρχαιότητα ήταν χαμηλότερα από την σημερινή τοποθεσία των Βρασνών που ονομαζότανε Βορμίσκος ή Βρομίσκος. 

Γραφικές εικόνες άλλης εποχής

Στα Βρασνά λέγεται πως πέρασε ο Στρατηγός των Σπαρτιατών Βρασίδας στρατοπέδευσε και στην συνέχεια ακολούθησε τον δρόμο προς την Αμφίπολη και ίσως σχετίζεται η ονομασία με αυτόν.

Ο βυζαντινός Πύργος των Βρασνών

Αν και δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την ιστορία γνωρίζουμε πως χτίστηκε την Παλαιολόγεια περίοδο. Στις αρχές του 15ου ο οικισμό ονομαζόταν Βραστά. Ο πύργος χρησίμευε κατά βάση για την οχύρωση του οικισμού. Πιθανόν έπαιζε ρόλο και στη φρούρηση του δρόμου από τη Βόλβη προς την πεδιάδα του Στρυμόνα.

Ο πύργος αρχικά ήταν τριώροφος και στεγασμένος. Σήμερα σώζεται παρά μόνο ο πρώτος όροφο και κάποια τμήματά του ως και τον τρίτο. Ο πύργος είναι χτισμένος με ακανόνιστες πέτρες από την περιοχή θυμίζοντας έτσι ανάλογα κτίσματα της παλαιολόγειας περιόδου στη Μακεδονία όπως ο Πύργος του Αγίου Βασιλείου. Δείτε το άρθρο του Thesekdromi για τον Πύργο Αγίου Βασιλείου Λίμνης Κορώνειας

Αν κι έγινα κάποιες στερεωτικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του ’80 και το 1997 ο πύργος χρειάζεταισαφώς περισσότερες παρεμβάσεις.

Τι να δείτε στα παλιά Βρασνά

Ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφθει το πανέμορφο και γραφικό χωριό για να θαμάσει τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Γεωργίου με το ιστορικό καμπαναριό κτισμένο το 1846.Δώστε σημασία στις λεπτομέρειες και εντοπίστε την τοιχοποιία του τα ρωμαϊκά ταφικά ανάγλυφα.

Ρωμαϊκά ανάγλυφα στην τοιχοποιία του καμπαναριού
Το παλιό σχολείο σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο Λαογραφικό Μουσείο και την έκθεση ορυκτών πετρωμάτων και κρυστάλλων.

Περπατήστε μέσα στο χωριό και την πλατεία και θαυμάστε την αρχιτεκτονική και τα πέτρινα σπίτια των κατοίκων.

Απολαύστε τα τοπικά παραδοσιακά πιάτα σε μια παραδοσιακή ταβέρνα ή δοκιμάστε καφέ στα παραδοσιακά καφενεία.

Η πλατεία του χωριού φιλοξενεί κάθε χρόνο το πανηγύρι του χωριού παραμονή και ανήμερα της γιορτής του 15 Αυγούστου.

Τέλος μην χάσετε την ευκαιρία να περιπλανηθείτε στο Δάσος ακολουθώντας το δρόμο δίπλα στην εκκλησία για επαφή με τη Άγρια Φύση της περιοχής.

Πηγή

wikipedia

kastra.eu

volviguide

asprovalta-vrasna.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα