Home Ταξιδεύοντας στον κόσμο H κρυφή προστατευόμενη κοιλάδα της UNESCO στη Γερμανία

H κρυφή προστατευόμενη κοιλάδα της UNESCO στη Γερμανία

by Nikos

Τo Thesekdromi σας προσκαλεί σε μια από τις περιπλανήσεις στον κόσμο και σας μεταφέρει σήμερα στην καταπράσινη Γερμανία όπου θα εξερευνήσουμε μια εντυπωσιακά όμορφη κοιλάδα στην περιοχή της  ΒάδηςΒυρτεμβέργης. Ο λόγος για την κοιλάδα Eselsburger και τις κρυφές ιστορίες της.

Eselsburger Tal

Τοποθεσία

Το κρατίδιο της ΒάδηςΒυρτεμβέργης ,στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γερμανίας φιλοξενεί την κοιλάδα Eselsburger . Στο φυσικό αυτό καταφύγιο του Eselsburger ο ποταμός Brenz ρέει σε μια διαδρομή μήκους 5 χλμ. γύρω από το βουνό Buige.Στο μέσο περίπου της κοιλάδας υπάρχει ο παραδοσιακός οικισμός Eselsburg, από τον οποίο πήρε το όνομά της η κοιλάδα. Η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως φυσικό καταφύγιο το 1983 ενώ αποτελεί προστατευμένη περιοχή της UNESCO. Από την πρωτεύουσα της ΒάδηςΒυρτεμβέργη την Στουτγκάρδη, απέχει 93 χλμ.

O ποταμός Brenz ρέει σε μια διαδρομή μήκους 5 χλμ. μέσα στην κοιλάδα

Ιστορικά Στοιχεία

Για τους λάτρεις της Ιστορίας στο Eselsburger Tal όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι υπάρχουν 13 πολιτιστικά μνημεία από την προϊστορική έως και την μεσαιωνική εποχή.

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα το σπήλαιο Spitzbubenhöhle όπου οι ανασκαφές στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έδειξαν πως το σπήλαιο κατοικήθηκε από ομάδες ανθρώπων στο τέλος της τελευταίας περιόδου των παγετώνων.

Στην περιοχή βρίσκουμε επίσης εντυπωσιακά μεσαιωνικά μοναστήρια ,όπως τη Μονή Χέρμπρεχτινγκεν, που ιδρύθηκε το 774 μ.Χ. και το Μοναστήρι Anhausen στο Brenz που λειτουργεί από το 1125 μ.Χ. ως μοναστήρι των Βενεδικτίνων.

Στην κοιλάδα βρίσκονται τα ερείπια από το μεσαιωνικό Eselsburg, που αποτέλεσε έδρα της δυναστείας των «Ιπποτών του γαϊδάρου»

Ο μύθος για τις «Πέτρινες Παρθένες»

Η κοιλάδα είναι κυρίως γνωστή για τις φυσικές της ομορφιές και τα φυσικά και απότομα βράχια. Ο οι πιο διάσημος σχηματισμός είναι οι αποκαλούμενες «Πέτρινες Παρθένες»

Ο θρύλος αναφέρει πως πριν από αιώνες στο επιβλητικό κάστρο πάνω από το Eselsburg, ζούσε η δυναστεία ιπποτών του γαϊδάρου «Donkey von Eselsburg». Η πριγκίπισσα του κάστρου όταν ήλθε σε ηλικία γάμου , αν και ήταν πολύ όμορφη παρέμενε σκληρή και περήφανη και πίστευε πως κανένας μνηστήρας δεν της ήταν αρκετά καλός γι’ αυτήν. Τελικά η νεαρή μεγάλωσε και κανένας μνηστήρας πλέον δεν την προσέγγιζε. Έτσι παρέμεινε ανύπαντρη και το μίσος της για τους άντρες μεγάλωσε. Η μόνη της συντροφιά ήταν δύο νεαρές υπηρέτριες.

Το μίσος της πριγκίπισσας για τους άντρες ήταν τόσο βαθύ που απαγόρευε στις δύο νεαρές υπηρέτριες ακόμα και να μιλούν σε άντρα. Τα δύο νεαρά κορίτσια έπρεπε να κατεβαίνουν στην κοιλάδα κάθε απόγευμα για να προμηθευτούν νερό για την επόμενη μέρα. Έτσι έκαναν και την πρώτη μέρα της άνοιξης οπότε και κατέβηκαν για μια ακόμη φορά στην κοιλάδα.

Αυτή τη φορά όμως συνάντησαν έναν νεαρό ψαρά με τον οποίο συνομίλησαν, τραγούδησαν εύθυμα τραγούδια περνώντας την ημέρα στη βάρκα του μέχρι να δύσει ο ήλιος. Η σκληρόκαρδη πριγκίπισσα του κάστρου κατέβηκε να ελέγξει η ίδια τα κορίτσια κι όταν τις είδε να χαριεντίζονται με τον ψαρά τις καταράστηκε να γίνουν πέτρες για την ανυπακοή τους.

Τα κορίτσια λέει ο θρύλος , πέτρωσαν εκεί και από τότε στέκονται σαν βράχοι δίπλα στη μικρή λιμνούλα με τα ψάρια. Το ίδιο βράδυ όμως λέγεται πως ένας κεραυνός χτύπησε το Eselsburg και η σκληρή κοπέλα κάηκε στη φωτιά.


Οι βραχώδεις σχηματισμοί βλέπουμε πως συχνά γίνονται αφορμή για θρύλους και μύθους σε όλο τον κόσμο. Μια ανάλογη ιστορία διηγούνται οι ντόπιοι μέχρι σήμερα και στην περιοχή της Νυμφόπετρας κοντά στη Θεσσαλονίκη.


Φυσικός πλούτος και Δραστηριότητες

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί φυσικό καταφύγιο καθώς είναι μέρος του πανευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Η κοιλάδα φιλοξενεί πάνω από 640 ανθοφόρα φυτά και περισσότερα από 80 είδη πουλιών. Τουριστικά αποτελεί ιδανικό προορισμό για πεζοπορία στη φύση και παρατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας . Δεν είναι παρά όμορφος επίσης τόπος για τους λάτρεις της φωτογραφίας όπως φυσικά και για βόλτες με ποδήλατο .

Δημοφιλής Αναρριχητικός προορισμός η κοιλάδα Eselburger

Η κοιλάδα Eselburger είναι εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για τους φίλους της αναρρίχησης. Οι διαδρομές έχουν δημιουργηθεί για όλα σχεδόν τα επίπεδα δυσκολίας. 

Η περιοχή προσφέρεται για βαρκάδα και κολύμπι με κάποιους περιορισμούς φυσικά με σκοπό την προστασία του φυσικού πλούτου .

Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα από κάποια βιολογική φάρμα που διαθέτει και κατάστημα καθώς και να δείτε από κοντά πάπιες χήνες, αγελάδες, πρόβατα, κατσίκια και άλογα που βόσκουν ανενόχλητα στις πλαγιές της κοιλάδας.

Τέλος από την περιοχή δεν θα μπορούσε να λείπουν και οι μπυραρίες εξάλλου στη Γερμανία είμαστε! Απολαύστε ένα αυθεντικό μεσημεριανό γεύμα με τοπικές γεύσεις της Σουηβίας, όπως τα εξαιρετικά λουκάνικα συνοδεία τοπικής παραδοσιακής μπύρας. Δείτε εδώ την παραδοσιακή μπυραρία Talschenke.

Πηγή

Ευχαριστούμε την φίλη της σελίδας μας , Ολινα Μπεκερτζη για τις υπέροχες φωτογραφίες

geopark-alb.de

herbrechtingen.de

wikipedia

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα