Home Προσκυνήματα Προσκύνημα στην Αγία Μαρίνα στη Ρεντίνα

Προσκύνημα στην Αγία Μαρίνα στη Ρεντίνα

by Nikos

Ανήμερα της εορτής της Αγίας Μαρίνας το Thesekdromi σας μεταφέρει στα Μακεδονικά Τέμπη στην ιστορική περιοχή της Ρεντίνας όπου θα γνωρίσουμε το θαυματουργό εκκλησάκι προς τιμήν της Αγίας. Η Αγία Μαρίνα στη Ρεντίνα ήταν για τους οδοιπόρους της περιοχής η απαραίτητη στάση για ανάπαυση κι ευλογία.

Τοποθεσία

Η Αγία Μαρίνα στη Ρεντίνα ,το ιστορικό αυτό μικρό εκκλησάκι βρίσκεται στα στενά της καταπράσινης κοιλάδας της Ρεντίνας που ονομάζονται Μακεδονικά Τέμπη. Διαβάστε το αφιέρωμα Μακεδονικά Τέμπη: Η ιστορία από τον Ευριπίδη μέχρι την Επανάσταση. Από τη Θεσσαλονίκη απέχει 75 χλμ. και βρίσκεται στον παλιό οδικό άξονα Θεσσαλονίκης -Καβάλας.

Ιστορία

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nikos Giannil-Air (@gianniler_nik)

Ο ναός της Αγίας Μαρίνας χτίσθηκε στην περιοχή που πιθανότατα άνηκε στην αρχαία Αρέθουσα. Στο χώρο προϋπήρχε λατρεία της θεάς Άρτεμης. Αυτό πιθανόν σχετίζεται και με την ιστορία με το ελάφι που επιβίωσε ως προφορική παράδοση μέχρι και τις μέρες μας που θα αναφερθεί παρακάτω. Το εκκλησάκι έγινε από τους κατοίκους του γειτονικού χωριού Μόδι στα μέσα του 18ου αιώνα όπως αναφέρουν και οι επιγραφές ενώ σε αυτό εργάστηκαν Ηπειρώτες τεχνίτες. Αρχιτεκτονικά ο ρυθμός είναι μονόκλιτος Βυζαντινός με τρούλλο.

Η εικόνα

Στο Μόδι οι διηγήσεις αναφέρουν πως ο ιερέας του Μοδίου ,ο παπά Θεμελής είχε το αμπέλι του πλησίον του σημείου που σήμερα είναι η εκκλησία. Αυτός είδε σε όνειρο την Άγια Μαρίνα. Η Αγία στο όνειρό του τον πρόσταξε να βγάλει την εικόνα της μέσα από τον κούφιο κορμό ενός δέντρου. Στη συνέχεια του είπε να χτίσει εκκλησία στο σημείο αυτό. Μια παρόμοια εκδοχή είναι ότι την εικόνα ανακάλυψε μέσα σε ένα κούφιο καραγάτσι που έκοψε ένας Τούρκος προεστός. Ένας Μοδιώτης τον βοήθησε να μεταφέρει με το καρό του τα ξυλά στα Βρασνά και ο Τούρκος του παρέδωσε την εικόνα και του επέτρεψε να χτίσει εκκλησία.

Από διηγήσεις ντόπιων ξέρουμε πως την εκκλησία προίκισε ο Σουλτάνος με 400 στρέμματα γης. Τα σχετικά έγγραφα μάλιστα είχαν περιέλθει στον Σταθάτο που ήταν ο πρώτος Έλληνας ιδιοκτήτης του τσιφλικιού, μετά την Τουρκοκρατία. Ο ιερέας που αναφέρεται στις διηγήσεις ήταν υπαρκτό πρόσωπο και στο χωριό υπάρχουν απόγονοι που φέρουν το όνομα του ως επίθετο τους.

Η παράδοση με το ιερό ελάφι

Το πανηγύρι ανήμερα της εορτής της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου συγκέντρωνε πάντα πλήθος κόσμου από τα γειτονικά μέρη. Τα πρώτα χρόνια διηγούνταν οι κάτοικοι πως από τα βουνό κατέβαινε την παραμονή της εορτής ένα ελάφι πρόσφορα της Αγίας που οι κάτοικοι αφού το έσφαζαν το πρόσφεραν ως κουρμπάνι στους επισκέπτες. Η παράδοση αναφέρει ότι το ελάφι σταμάτησε να έρχεται όταν μια χρονιά άργησε να εμφανιστεί και όταν το έκανε οι κάτοικοι το έπιασαν και το έσφαξαν αμέσως χωρίς να το αφήσουν να ξεκουραστεί. Η Αγία τιμώρησε του κατοίκους για την ανυπομονησία τους και δεν ξαναέστειλε το ελάφι.

Το μνημείο για τη μάχη της Ρεντίνας στις 15 Ιουνίου 1821

Tips4Travvelers

Εκτός από το προσκύνημα ο χώρος είναι ιδανικός για γάμους και βαπτίσεις .Διαθέτει μεγάλη αυλή κάτω από πελώρια πλατάνια καταπράσινο και φροντισμένο προαύλιο χώρο ενώ τριγύρω μπορείτε να αγοράσετε ντόπια γλυκά και παραδοσιακά προϊόντα. Ο χώρος είναι προ βάσιμος σε άτομα με αμαξίδιο. Αποτελεί ιδανική στάση για τα ταξίδια σας ενώ μπορείτε να τον συνδυάσετε με μια απόδραση στις γειτονικές παραλίες ή τους Καταρράκτες της Βαρβάρας, ο Αμαζόνιος της Χαλκιδικής. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η Νυμφόπετρα: Το γεωλογικό φαινόμενο και o «θρύλος» του

πηγή

ekklisiaonline

volvipress

Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα