Συνεχίζοντας τις εκδρομές μας στην Ελλάδα δεν σταματάμε να ανακαλύπτουμε τις φυσικές ομορφιές της. Αυτή τη φορά ανακαλύπτουμε την Λίμνη Βόλβη, την δεύτερη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας .
Γεωγραφία
Την λίμνη Βόλβη εντοπίζουμε στον Νομό Θεσσαλονίκης ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης σε απόσταση περίπου 35 χλμ. Η Βόλβη δεσπόζει στο κέντρο του Δήμου Βόλβης και περιβάλλεται από αυτόν, εκτός από μικρό τμήμα της όχθης της μήκους 1.500 μέτρων στα βόρεια, που ανήκει σήμερα στο Δήμο Λαγκαδά. Στην πραγματικότητα πριν από εκατομμύρια χρόνια, η Λίμνη Βόλβη μαζί με τη γειτονική Λίμνη Κορώνεια κι επίσης με όλη τη λεκάνη της Μυγδονίας, αποτελούσαν μία ενιαία μεγάλη λίμνη. Γι’ αυτό εξάλλου πολλοί τις αποκαλούν Μικρή και Μεγάλη Βόλβη.
Ονομασία
Σύμφωνα με τον Αθηναίο ,τον αρχαίο Έλληνα βιολόγο, φυτολόγο, ζωολόγο αλλά και ρήτορα, η Νύμφη Βόλβη απέκτησε με τον Ηρακλή έναν γιό, τον Όλυνθο. Από αυτόν πήρε το όνομά της η αρχαία Όλυνθος.
Την λίμνη Βόλβη αναφέρουν σημαντικοί αρχαίοι συγγράφεις όπως ο Στράβων, ο Ξενοφών αλλά και ο Αισχύλος.
Αρχαιολογικές ενδείξεις μαρτυρούν ανθρώπινη εγκατάσταση πέριξ της λίμνης ήδη από την Νεολιθική εποχή. Η ευρύτερη περιοχή έγινε μέρος της Μακεδονικού βασιλείου επί ηγεμονίας του Αμύντα. Στα Ρωμαϊκά χρόνια η Αρχαία Εγνατία Οδός διερχόταν νότια από τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, ενώ διέσχιζε και τα Στενά της Ρεντίνας .
Η γειτονική Απολλωνία αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων, ως σημείο διάβασης του Αποστόλου Παύλου, καθώς κατευθυνόταν προς τη Θεσσαλονίκη.
Η σημασία της λίμνης Βόλβης και ο φυσικός της πλούτος
Η λίμνη Βόλβη έχει μέγιστο βάθος 23 μέτρα και περίμετρο ακτογραμμής σχεδόν 55 χλμ. Αποτελεί μαζί με την Κορώνεια σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ υγρότοπο διεθνούς σημασίας. Στην Βόλβη βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη, που απειλούνται με εξαφάνιση.
Στη λίμνη Βόλβη καταλήγουν πολλοί χείμαρροι και ρυάκια της περιοχής. Ο Ρήχειος ποταμός με μήκος μόλις 8,7 χιλιομέτρων, συνδέει τη λίμνη με το Στρυμονικό κόλπο, στον οποίο και εκβάλλει.
Οι όχθες της λίμνης παρέχουν σε αρκετά σημεία καλλιεργήσιμη γη. Επίσης σε κάποια σημεία δεν είναι παρά στενές ελώδεις ζώνες όπως και καλαμώνες. Καλαμιές και βούρλα παρέχουν καταφύγιο στα 248 είδη πουλιών (το 58% του συνολικού αριθμού της Ελλάδος) που έχουν καταγραφεί στη λίμνη.
Το παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας και το λιμανάκι της Νέας Μαδύτου παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία από σκλήθρα και πελώρια πλατάνια. βρίσκουμε ψηλές λεύκες , ιτιές και λυγαριές με καταπράσινους κισσούς στα κλαδιά τους.
Η Λίμνη Βόλβη φιλοξενεί αποικίες σταχτοτσικνιάδων , πελαργών, επίσης γεράκια και πολλά ζευγάρια λευκοπελαργών.
Στη λίμνη βρίσκουμε μια εξαιρετικά πλούσια ιχθυοπανίδα. Στη Βόλβη εντοπίζουμε πάνω από είκοσι είδη ψαριών, ανάμεσά τους το ψάρι λιπαριά (Alosa macedonica) που είναι ενδημικό της λίμνης και δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Οι ντόπιοι ψαράδες ρίχνουν τα δίχτυα τους και ψαρεύουν επίσης το εκλεκτό γριβάδι, τούρνες, ακόμη ¨πεταλούδες”, μαλαμίδες όπως επίσης και άλλα είδη.