Home Θεσσαλονίκη Μεγάλη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη

by Nikos

Η εβδομάδα που ξεκινά λέγεται Μεγάλη, διότι μέσα στις 168 ώρες της μέχρι τη νύχτα τής Αναστάσεως, τιμώνται μεγάλα γεγονότα, μοναδικά και κοσμοϊστορικά, πού συγκλόνισαν τον κόσμο. Η Μεγάλη βδομάδα ξεκινά και το Thesekdromi σας παρουσιάζει 11 ναούς και μοναστήρια στη Θεσσαλονίκη για να βιώσετε τα Θεία πάθη με έναν ξεχωριστό τρόπο.

Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Ανδρέα στην Περιστερά Θεσσαλονίκης

Ζήστε την ατμόσφαιρα της ακολουθών της Μεγάλης εβδομάδας στο μικρό ορεινό χωριό της πόλης την Περιστερά . Ο ιστορικός βυζαντινός ναός του Αγίου Ανδρέα στην Περιστερά αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για το χωριό. Ο ναός του Αγίου Ανδρέα στην Περιστερά είναι κτίσμα του 870 μ. Χ. και κτήτορας του ήταν ο Όσιο Ευθύμιος ο Νέος,  ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της ιστορίας του αθωνικού μοναχισμού. 

Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Ανδρέα στην Περιστερά Θεσσαλονίκης – thesekdromi.gr

Ναός Κύριλλου και Μεθόδιου

Η εκκλησία με τον χρυσό τρούλο Το ThesEkdromi στέκεται μπροστά από τον χρυσό τρούλο της εκκλησίας που βρίσκεται στην παραλία της Θεσσαλονίκης λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον Λευκό Πύργο.

Ι.Ν Κύριλλου και Μεθόδιου: Οι Φωτιστές των Σλάβων – thesekdromi.gr

Άγιος Γεώργιος Χορτιάτη

Σε ένα από τα αγαπημένα μας χωριά κάτω από το ψηλότερο βουνό της πόλης, το Χορτιάτη βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου όπου με ευλάβεια οι πιστοί παρακολουθούν τις ιερές ακολουθίες. Ο Άγιος Γεώργιος Χορτιάτη είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα μεταβυζαντινής βασιλικής έργο του 1800. Σε κοντινή απόσταση νοτιοδυτικά  από τον Ναό του Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη βρίσκεται ο ιστορικός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Ο ναός της Μεταμόρφωσης του Χορτιάτη

Αχειροποίητος: Η εκκλησία της…προσφυγιάς

Ζήστε τις ιερές ακολουθίες σε έναν ναό που σημάδεψε την ιστορία της πόλης. Θαυμάστε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και ανακαλύψτε και το μυστικό στον όγδοο κίονα..

Αχειροποίητος, η Παναγιά που στέγασε τους πρόσφυγες της Θεσσαλονίκης – thesekdromi.gr

Nαός Αγίας Σοφίας

Μεγάλη βδομάδα κατά το βυζαντινό τυπικό στη δικιά” μας “Αγία Σοφία την “μικρή” αδελφή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης. Ο ναός που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO με τον εντυπωσιακό τρούλο και τα θαυμάσια ψηφιδωτά.

Η Αγια Σοφιά της Συμβασιλεύουσας – thesekdromi.gr

Ο Ναός του Αγίου Μηνά

Ζήστε τη Μεγάλη εβδομάδα και τον πρώτο επιτάφιο της πόλης σε έναν από τους πιο ιστορικούς ναούς της πόλης που συνδέθηκε αιωνία μαζί της όντας μητροπολιτικός ναός κατά την απελευθέρωση της από τους Τούρκους το 1912.

Άγιος Μηνάς: Ο ναός που συνδέθηκε με τη Θεσσαλονίκη – thesekdromi.gr

Άγιος Δημήτριος ο μεγαλοπρεπής ναός του πολιούχου της Θεσσαλονίκης

Ψάλλετε κι εσείς το τροπάριο «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…» από το γυναικωνίτη του Αγίου Δημητρίου με την καταπληκτική θέα και θαυμάστε το μεγαλείο του ναού που που όλοι οι Θεσσαλονικείς όπου κι αν βρεθούν “κουβαλάνε “μαζί τους..

Άγιος Δημήτριος ο μεγαλοπρεπής ναός του πολιούχου της Θεσσαλονίκης – thesekdromi.gr

Moνή Βλατάδων

moni-blatadwn

Η Μονή Βλατάδων στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης,το διασημότερο «μπαλκόνι» της Θεσσαλονίκης γνωστό από την Τουρκοκρατία ως «Τσαους Μοναστήρ»

Moνή Βλατάδων: Η ιστορία για το διασημότερο «μπαλκόνι» της Θεσσαλονίκης thesekdromi.gr

Μονή Αγίας Θεοδώρας

agia_theodwra_tabani

Ζήστε τη Μεγάλη βδομάδα στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης ,στο “Μοναστήρι τω κοριτσιών” που το σεβάστηκαν ακόμα και οι Οθωμανοί.

Μονή Αγίας Θεοδώρας: Ένα μοναστήρι στον «θόρυβο» της πόλης – (thesekdromi.gr)

Μονή Παναγίας Θεοσκέπαστου στο Σοχό Θεσσαλονίκης

Εάν θέλετε να ζήσετε το τυπικό του Αγίου Όρους και την αγιορείτικη ευλάβεια και ασκητικότατα στην Ακολουθία του Νυμφίου δεν έχετε παρά να βρεθείτε στο Σοχό της Θεσσαλονίκης στην Μονή Παναγίας Θεοσκέπαστου που αποτελεί Μετόχι της Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Στο μοναστήρι θα συναντήσετε φιλοξενία και αγάπη από τις μοναχές ενώ μην παραλείψετε να προμηθευτείτε και τα προϊόντα που καλλιεργούνται από τις μοναχές αλλά και βότανα που συλλέγονται από τις πλαγιές του Βερτίσκου.

Μονή Παναγίας Θεοσκέπαστου στο Σοχό Θεσσαλονίκης – thesekdromi.gr

Μονή Λατόμου

latomou-psifidoto

Ζήστε την κατανυκτική ατμόσφαιρα των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας σε ένα ακόμα ιστορικό και θρησκευτικό «διαμάντι» της πόλης. Ο ναός που φέρει το προσωνύμιο Λατόμου, λόγω των λατομείων που υπήρχαν στην περιοχή..

Μονή Λατόμου: Μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (thesekdromi.gr)

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα