Home Προσκυνήματα Μονή Παναγίας Θεοσκέπαστου στο Σοχό Θεσσαλονίκης

Μονή Παναγίας Θεοσκέπαστου στο Σοχό Θεσσαλονίκης

by Nikos

Το Άγιο Όρος αποτελεί ακόμη και σήμερα σημείο αναφοράς και πραγματικό “Φάρο” της Ορθοδοξίας για τους πιστούς της Ελληνικής κι όχι μόνο επικράτειας. Σε αυτό συμβάλουν κατά πολύ και τα Μετόχια που διατηρούν οι Μονές του Αγίου Όρους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και αποτελούν σημαντικά προσκυνήματα. Το «Μετόχιον», στην εκκλησιαστική ορολογία σημαίνει πως το μοναστήρι αποτελεί παράρτημα ή εξάρτημα της Μονής στην οποία ανήκει. Ένα τέτοιο Μοναστήρι θα γνωρίσουμε σήμερα ,τη Μονή Παναγίας Θεοσκέπαστου Σοχού της Θεσσαλονίκης.

Που βρίσκεται

Η Μονή Παναγίας Θεοσκέπαστου βρίσκεται στην περιοχή του Σοχού της Θεσσαλονίκης ,δύο χιλιόμετρα ΒΔ της κωμόπολης του Σοχού, σε μια όμορφη πλαγιά του Βερτίσκου. Από το κέντρο της Θεσσαλονίκης απέχει περίπου 50 χλμ. όσο περίπου και από την πόλη των Σερρών.

Ιστορικό της Μονής Θεοσκέπασπτου

Το εντυπωσιακό μοναστήρι φέρει την ονομασία “Παναγία η Θεοσκέπαστος” και είναι αφιερωμένο στη Γέννηση της Παναγίας. Η λαμπρή πανήγυρις τελείται με επισημότητα κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η Μονή αποτελεί Μετόχι της Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους

Η ανοικοδόμηση της Μονής Θεοσκέπασπτου άρχισε τον Μάιο του 1993 ανήμερα της μνήμης του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου . Γι’ αυτόν το λόγο το πρώτο παρεκκλήσι της Μονής αφιερώθηκε στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.

Σύντομα ολοκληρώθηκε η πρώτη πτέρυγα της Μονής, η οποία περιλαμβάνει το ναό του Αγ. Ιωάννου Θεολόγου, το συνοδικό ή αρχονταρίκι ( ο χώρο υποδοχής προσκυνητών ), τράπεζα, κουζίνα και τα κελιά για τις μοναχές.

Κτήτορας της μονής υπήρξε ο ηγούμενος της Μονής Δοχειαρίου Αγ. Όρους, π. Γρηγόριος Ζούμης με την αδελφότητα της μονής Δοχειαρίου του Αγ. Όρους.

H λειτουργεία της Μονής άρχισε επίσημα τον Ιούλιο του 1994 οπότε εγκαταστάθηκαν μόνιμα οι πρώτες Αδελφές της Μονής.

Στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο ανελλιπώς Αγιορείτες Πατέρες από την Μονή Δοχειαρίου μεταφέρουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργουπηκοόυ από το Άγιο Όρος στην Μονή Θεοσκέπατου όπου τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα .

Οι κάτοικοι του Σοχού αλλά και πλήθος προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή υποδέχονται κάθε χρόνο με τιμές κι ευλάβεια την εικόνα. Στην πανήγυρη της Μονής κάθε χρόνο δίνουν το παρόν Αρχιερείς ,Ιερείς και αντιπροσωπίες μοναχών και μοναζουσών. Επίσης άρχοντες της Δημοτικής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και εκπρόσωποι Πολιτιστικών φορέων.

Στο μοναστήρι θα συναντήσετε φιλοξενία και αγάπη από τις μοναχές ενώ μην παραλείψετε να προμηθευτείτε και τα προϊόντα που καλλιεργούνται από τις μοναχές αλλά και βότανα που συλλέγονται από τις πλαγιές του Βερτίσκου.

Πηγή

Ιστοσελίδα Λυκείου Σοχού

orthodoxia.info

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα