Home Ταξίδι αλλιώς Τα οφέλη της πεζοπορίας και γιατί να πάρετε τα βουνά

Τα οφέλη της πεζοπορίας και γιατί να πάρετε τα βουνά

by Nikos

Ολοένα και πιο συχνά ακούμε για το πόσο πολύ πρέπει να περπατάει ο σύγχρονος άνθρωπος,πόσα βήματα πρέπει να κάνει καθημερινά και πως οφείλει να αλλάξει τον καθημερινό τρόπο ζωής. Η πεζοπορία στο βουνό είναι μια δραστηριότητα που βοηθάει σώμα και πνεύμα και επιπλέον, είναι ιδανική για τη μείωση του στρες. Ας γνωρίσουμε μαζί τα οφέλη της σε ένα ταξίδι με το Thesekdromi..αλιώς.

Μονοπάτι στις Πηγές της Κρύας στη Λιβαδειά

 Είδη ορειβασίας

Η ορειβασία περιλαμβάνει περισσότερες από μία διαφορετικές δραστηριότητες. Η πιο δημοφιλής είναι η ορεινή πεζοπορία για μικρούς και μεγάλους. Επίσης μπορεί να περιλαμβάνει αναρρίχηση σε βράχια με ή χωρίς τη βοήθεια τεχνικών μέσων (καρφιά, σκοινί, κλπ.),ραπελ, αλπινισμό (υψηλής δυσκολίας διαδρομή σε βουνά άνω των 2.000 μ.) μέχρι και ορειβατικό σκι.

Μονοπάτι προς την κορυφή του Ολύμπου

 Πεζοπορία Hiking και Trekking

Γενικότερα με τον όρο ορεινή πεζοπορία εννοούμε το περπάτημα στο βουνό με ρυθμό σε μορφή άσκησης για την οποία δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις

Μονοπάτι προς τους Καταρράκτες της Βαρβάρας

«Ηiking» ονομάζουμε την πεζοπορία εκεί που υπάρχουν είτε δρόμοι, είτε ξεκάθαρα μονοπάτια και οι αποστάσεις που μπορούν να καλυφθούν σε μερικές ώρες.Το «Τrekking» υποδηλώνει ιδιαίτερα αυξημένη σωματική άσκηση καθώς οι διαδρομές δεν είναι τόσο ξεκάθαρες και με μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Συχνά απαιτεί πεζοπορικούς χάρτες,αναρρίχηση και χρήση πυξίδας.Tο Μountaineering, αλλιώς «ορειβατική πεζοπορία», απαιτεί εμπειρία σε ορεινές πεζοπορίες και καλή φυσική κατάσταση και συχνά οργανώνεται από συλλόγους ή ορειβατικές ομάδες.

Βελος ,μονοπάτι της Αλεπούς
Μονοπάτι της Αλεπούς Λίμνη Τριαδίου

Το σώμα σας θα σας ευχαριστεί…από καρδιάς

Η ορεινή πεζοπορία μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς. Αποδεδειγμενα μειώνει το επίπεδο της κακής χοληστερόλης στο αίμα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την καλή. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσει ή να αποτρέψει την υψηλή αρτηριακή πίεση.Επίσης δύναται να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Κυκλάμινα στο Πήλιο

Ξεχάστε το άγχος

Εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής πολλοί άνθρωποι παλεύουν με το άγχος.Η επαφή με τη φύση και ο καθαρός αέρας μπορεί να σας ηρεμήσει πολύ. Πολλές μελέτες καταδεικνύουν το περπάτημα ως το νούμερο ένα αντικαταθλιπτικό ειδικότερα όταν γίνεται συστηματικά και σε μορφή άσκησης. Όταν κάνουμε πεζοπορία πρέπει αναγκαστικά να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στον τόπο και τον πραγματικό χρόνο εστιάζοντας όλες τις αισθήσεις μας.

Γνώσεις και δεξιότητες επιβίωσης

Είτε αποφασίσετε να ασχοληθείτε σοβαρά με την πεζοπορία είτε απλώς απολαμβάνετε την εμπειρία στη φύση, η απομάκρυνση από το σύγχρονο περιεχόμενο μας διδάσκει δεξιότητες επιβίωσης. Η πεζοπορία μας κάνει να εκτιμήσουμε την ομορφιά και τη χάρη της φύσης ενώ ταυτόχρονα είναι μια πολύ εκπαιδευτική εμπειρία. Θαυμάστε,φωτογραφίστε και γνωρίστε αγριολούλουδα (δείτε την εφαρμογή plantnet, ) αναγνωρίστε τα ίχνη από άγρια ζώα ή απολαύστε το δάσος μέσα από τους καρπούς του.

Υγεία ευεξία και καλή διάθεσή

Μπορεί μία πεζοπορία να μας εξασθενει και να καταβάλει το σώμα μας ωστόσο μετά την επίτευξη του στόχου μας παρατηρούμε τη διάθεσή μας να έχει βελτιωθεί σημαντικά! Ο οργανισμός μας παράγει ενδορφίνες τις γνωστές ορμόνες της ευτυχίας. Νιώθουμε ότι έχουμε πετύχει κάτι και είμαστε ευγνώμονες. Νιώθουμε ολοκληρωμένοι.

Με μια πεζοπορία η διάθεσή μας αλλάζει και το άγχος…πάει περίπατο

Μονοπάτι στο ιστορικό Λιμποβίσι
Μονοπάτι στο γεφύρι του Κόκκορη στο Ζαγόρι

Επιστροφή στη Φύση

Καθώς οδηγούμε τα βήματά μας σε μονοπάτια μέσα στη φύση ανακαλύπτουμε τις υπέροχες ομορφιές της. Καταπράσινα δάση,λίμνες ορμητικά ποτάμια με καταρράκτες, φαράγγια και βουνοκορφές μας προσφέρουν εικόνες που κλέβουν τις καρδιές μας!Ειδικά για τους μικρούς μας φίλους που μεγαλώνουν σε περιβάλλον τελείως αποξενωμένο από τη φύση μια πεζοπορία προσφέρει ιδανικές στιγμές.Η Φύση μας υπενθυμίζει ότι ποτέ δεν παίρνουμε ούτε μια στιγμή δεδομένη.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ολοένα η ανάγκη των ανθρώπων των αστικών κέντρων να έρθουν σε επαφή με τη φύση και την περιπέτεια. Έτσι προέκυψε το τεράστιο ενδιαφέρον για το παγκόσμιο παιχνίδι θησαυρού, το Geocaching.

Προς τους καταρράκτες της Σάμου.

Έμπνευση

Δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι μεγάλοι ζωγράφοι επιδιώκουν την επαφή με τη φύση για να εμπνευστούν. Η πεζοπορία στη φύση συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της φαντασίας και της δημιουργικότητάς μας.

Πηγή

24sata.hr

terramare

greenoliver.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα