Home Ταξιδεύοντας στον κόσμο Φάροι που φωτίζουν Ελλάδα και Ευρώπη

Φάροι που φωτίζουν Ελλάδα και Ευρώπη

by Nikos

Στα ταξίδια μας στον κόσμο όπως και στην Ελλάδα συναντάμε συχνά φάρους. Ανέκαθεν οι φάροι αποτελούσαν σημεία αναφοράς τόσο για τους ναυτικούς άλλα ακόμη και για τους κάτοικους των παραθαλάσσιων περιοχών.Το Τhesekdromi σας παρουσιάζει πανέμορφα τοπία στην Ευρώπη όπου οι φάροι έχουν την “τιμητική” τους.

Ο φάρος Rubjerg Knude

Pixabay-kordi_vahle

Ο φάρος Rubjerg Knude  έχει την θέση του στην ακτή της Βόρειας Θάλασσας στο Rubjerg, στη βόρεια Δανία. Άναψε για πρώτη φορά στις 27 Δεκεμβρίου 1900. Τόσο η μετατόπιση της άμμου όσο και η διάβρωση των ακτών αποτελούν σημαντική απειλή στην περιοχή.Η ακτή διαβρώνεται κατά μέσο όρο 1,5 μέτρο το χρόνο. Ο φάρος σταμάτησε να λειτουργεί την 1η Αυγούστου 1968.Οι αρχές υπολογίζουν πως η θάλασσα μέχρι το 2023 θα σκεπάσει τον φάρο.

Ο Πύργος του Ηρακλή, Ισπανία

Ο Πύργος του Ηρακλή είναι ο μόνος ρωμαϊκός φάρος που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα.Κατά πάσα πιθανότητα τον έχτισαν οι Ρωμαίοι μηχανικοί στο δεύτερο μισό του 1ου αιώνα ή στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Η θέση του είναι στο βορειοδυτικό άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου, στην περιοχή της Γαλικίας.

Ο Φάρος των Χανίων

O Αιγυπτιακός Φάρος των Χανίων είναι το πιο αναγνωρίσιμο σημείο στα Χανιά και μοιραία πρωταγωνιστεί σε πολλούς ταξιδιωτικούς οδηγούς και αφιερώματα.Το 1839, οι Οθωμανοί χαρίζουν στον Αντιβασιλέα της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή (1830-1840) την Κρήτη. Ήταν το δώρο για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο Σουλτάνο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. Οι Αιγύπτιοι αναστήλωσαν το φάρο και του έδωσαν τη μορφή που βλέπουμε σήμερα. Έχει ύψος 21 μέτρα και το φως του καλύπτει απόσταση επτά μιλίων.

Ο φάρος Petit Minou,Γαλλία

pixabay-fab_photos

Η θέση του είναι στο Fort du Petit Minou , στην πόλη Plouzané της Γαλλίας . Έχει ύψος 26 μέτρα, είναι 34 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η λειτουργία του φάρου ξεκίνησε το 1848. Ένας πραγματικά εμβληματικός τόπος που αξίζει να την προσοχή σας ώστε να έχετε την ευκαιρία να αφήσετε το μάτι σας να χάνεται στα βάθη του Ατλαντικού.

O φάρος του Saint-Mathieu Γαλλία

faros-Phare Saint-Mathieu
philippe-unsplash

Ο φάρος Saint-Mathieu είναι ένας φάρος που βρίσκουμε στο Pointe Saint-Mathieu στο Plougonvelin  της Γαλλίας. Το ακρωτήριο του Saint-Mathieu φιλοξενεί επίσης εκτός από τον φάρο και τα ερείπια ενός αβαείου (μοναστηριού) δίνοντας μια διαφορετική μαγεία στον τόπο.Έτος κατασκευής του είναι το 1835 . Στο περιβάλλοντα χώρο ακόμη υπάρχουν λείψανα στρατιωτικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιήθηκαν και στους δύο Παγκόσμιους πολέμους και ένα μνημείο για τους πεσόντες. Ο φάρος έχει αποτελεί ιστορικό μνημείο από τις 23 Μαΐου 2011.

Φάρος Τουρλίτης, Άνδρος

faros-natalie-sym-unsplash
natalie-sym-unsplash.com

Ο γραφικός και εντυπωσιακός Φάρος Τουρλίτης στην Άνδρο αποτελεί τον μοναδικό στην Ευρώπη, χτισμένο πάνω σε βράχο, μέσα στη θάλασσα. Η κατασκευή του μας πάει πίσω στο 1887 και για πρώτη φορά φώτισε το πέλαγος την 1η Ιανουαρίου του 1897. Έχει ύψος 7 μέτρα, εστιακό ύψος 36 μέτρα. Είναι επίσης ο πρώτος “αυτόματος” φάρος της Ελλάδας με τεχνολογία που του έδινε μεγάλη αξιοπιστία γιατί δεν απαιτούσε διαρκή επιτήρηση. Στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, τον Σεπτέμβριο του 1943, ο βομβαρδισμός της Ιταλικής Φρουράς της Άνδρου από τους Γερμανούς κατέστρεψε μεταξύ άλλων ακόμη και τον περίφημο Φάρο.

Φάρος da Ponta do Arnel, Αζόρες

pixabay-b52_Tresa

Αυτός ήταν ο πρώτος φάρος που έχτισαν οι κάτοικοι στις πορτογαλικές Αζόρες το 1876  . Αξίζει να αναφέρουμε πως  Açores, σημαίνει Νησιά των Γυπών, Ο αποικισμός των μέχρι τότε ακατοίκητων νησιών ξεκίνησε το 1439 και οι πρώτοι άποικοι προέρχονταν κυρίως από τις επαρχίες Αλγκάρβε (Algarve) και Αλεντέζου (Alentejo) της Πορτογαλίας.Ο φάρος είναι το παραδοσιακό φως για τα πλοία που έφταναν από την ηπειρωτική Πορτογαλία. Η θέση του είναι στο ανατολικό άκρο του Ilha de São Miguel.

Ο Φάρος του Ρεθύμνου

faros_rethimno

Στο πανέμορφο Ρέθυμνο υπάρχει ένας επιβλητικός φάρος το ” αδελφάκι” του Φάρου των Χανίων.Όπως και στα Χανιά είναι πιθανόν πως στην ίδια θέση να προϋπήρχε ενετικός φάρος. Ο φάρος του Ρεθύμνου έχει συνολικό ύψος εννέα μέτρα ενώ είναι ο δεύτερος σε μέγεθος φάρος στην Κρήτη μετά από αυτόν των Χανίων. Είναι πετρόχτιστος και βασίστηκε στην οθωμανική αρχιτεκτονική του μιναρέ.

Φάρος στο νησί Μυκήνες ,Νησιά Φερόες

philipp-waldhauer-unsplash.com

Στο δυτικότερο άκρο της νησιωτικής ομάδας των 18 νησιών Φερόε υπάρχει ένα νησί με το πολύ ιδιαίτερο , ελληνικό όνομα Mykines.Το 1909 έχτισαν οι κάτοικοι των νησιών τον μικρό φάρο στην νησίδα. Εκτός από τη βοήθεια στα πλοία που πλέουν στα τρικυμισμένα νερά λειτουργεί και μετεωρολογικός σταθμός, μετρώντας τις θερμοκρασίες και την ταχύτητα του ανέμου. Δίπλα στον φάρο, υπήρχε ένα σπίτι για τον φαροφύλακα. Αυτό ήταν ως τότε και το μοναδικό σπίτι στο νησάκι.

Φάρος του Dungeness Kent,Αγγλία

Ζoltan-tasi-unsplash

O περίφημος φάρος του Dungeness στην Αγγλία άνοιξε με μια λαμπρή τελετή υπό τον Πρίγκιπα της Ουαλίας το 1904. Επέζησε από δύο Παγκόσμιους πολέμους πριν από τον παροπλισμό του το 1960. Αυτό το επιβλητικό οικοδόμημα έχει ύψος σχεδόν 46 μέτρα μέχρι την κορυφή του ανεμοδείκτη και διάμετρο 11 μέτρα. 

Φάρος του Γυθείου

Το Γύθειο υπήρξε κατά την αρχαιότητα το λιμάνι της αρχαίας Σπάρτης. Στην άκρη του λιμανιού ενωμένο με τη στεριά βρίσκουμε το νησί Κρανάη ή αλλιώς Μαραθονήσι, το νησί της Ωραίας Ελένης. Εκεί σύμφωνα πάντα με το μύθο πέρασαν την πρώτη τους νύχτα η Ωραία Ελένη με τον Πάρη μετά την αρπαγή της. Φεύγοντας για την Τροία ο Πάρης ξέχασε στο νησί το κράνος του. Έτσι το νησί πήρε το όνομα Κρανάη.Σήμερα στην Κρανάη λειτουργεί ένας από τους παλιότερους φάρους της Ελλάδας. Είναι ένας λευκός οκταγωνικός φάρος ύψους 23 μέτρων από το 1873. Η δέσμη φωτός του φτάνει τα 15 ναυτικά μίλια.

Ούτε που σαλεύει το νερό

Ούτε μου μιλούν οι γλάροι

Μου άργησες πολύ, πες μου πως θα ‘ρθεις

Πριν να σβήσουνε οι φάροi

Στίχοι: Νίκος Ζουδιάρης, Τι να θυμηθώ – Απόστολος Ρίζος—via http://stixos.eu

Πηγή

europeanbestdestinations

andros.travel

visitvagar

dungenesslighthouse

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα