Το Thesekdromi με την βοήθεια των φίλων βρέθηκε σε μια ακόμα απόδραση στη φύση ,σε μια ανάβαση στην κατοικία των Θεών, στον εκπληκτικό Όλυμπο. Ελάτε μαζί μας σε μία Ανάβαση στον Όλυμπο κι ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στο ψηλότερο και ιστορικότερο βουνό της Ελλάδας.
Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας στα 2.917 μ. τοποθετείται στα νοτιοδυτικά όρια της Μακεδονίας με τη Θεσσαλία στα σύνορα των νομών Πιερίας και Λάρισας.
Το επιβλητικό σχήμα του Ολύμπου οι απότομες κορυφές του γεμάτες ομίχλη και χαμηλά σύννεφα που φέρνουν συχνά καταιγίδες και αλλάζουν τον καιρό προκάλεσαν δέος και θαυμασμό στον προϊστορικό άνθρωπο. Έτσι διόλου τυχαία τον επέλεξαν οι Έλληνες για την κατοικία των 12 Θεών.
Η Ανάβαση στον Όλυμπο είναι δυνατόν να γίνει και από αρχάριους αρκεί κάποιος να έχει καλή φυσική κατάσταση, κατάλληλο εξοπλισμό και σακίδιο ενώ δεν χρειάζεται εάν επιλέξει ομαλή διαδρομή να είναι κατ’ ανάγκη ορειβάτης. Ο Όλυμπος απαιτεί σεβασμό και προσοχή καθότι είναι και σημαντικότατος εθνικός Δρυμός .
Η πρώτη (καταγεγραμμένη) ανάβαση της κορυφής έγινε τον Ιούλιο του 1913 από δύο ενθουσιώδεις φιλέλληνες Ελβετούς, τον φωτογράφο Frederic Boissonas και τον Daniel Baud-Bovy, συγγραφέας και τεχνοκριτικό με τη βοήθεια του κυνηγού αγριόγιδων και βιολιτζή Χρήστο Κάκαλο, σαν οδηγό.
Μέχρι τα χρόνια του μεσοπολέμου Ο Όλυμπος ήταν εκτός από την κατοικία των Θεών ορμητήριο περιβόητων ληστών. Ο πιο γνωστός από αυτούς ήταν ο Φώτης Γιαγκούλας ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχη με αστυνομικό απόσπασμα το 1925.
Σημαντικό ρόλο για την ανάβαση στον Όλυμπο έχουν τα 8 καταφύγια που εξυπηρετούν τις ανάγκες των επισκεπτών και ορειβατών. Το υψηλότερο ελληνικό καταφύγιο σε υψόμετρο 2.697μ. είναι το “Γιώσος Αποστολίδης” κτίστηκε το καλοκαίρι του 1961.
Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου διέπεται από συγκεκριμένο Κανονισμό .Η είσοδος στον Εθνικό Δρυμό επιτρέπεται μόνον από τους υπάρχοντες δρόμους. Η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο στα διαμορφωμένα μονοπάτια, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.
Το Στεφάνι ή αλλιώς θρόνος του Δία είναι η 3η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας στα 2909μ.
Στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου συναντώνται περίπου 1700 διαφορετικά είδη χλωρίδας, σπάνια είδη πτηνών, πολλές πεταλούδες καταρράκτες, που όλα μαζί συνθέτουν ένα εκπληκτικά ζωντανό τοπίο.
Η ανάβαση στον Όλυμπο προσφέρει μια ποικιλία δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη φύση. Κάποιες μόνο από αυτές είναι παρατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας, η φωτογράφηση άγριας ζωής και τοπίου, η πεζοπορία, η ορειβασία και η αναρρίχηση.
Η ανάβαση και η πεζοπορία στον Όλυμπο μπορεί να γίνει ακολουθώντας διάφορες ορειβατικές διαδρομές. Ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας που θα επιλέξει κάποιος μπορεί να ακολουθήσει και τα φανταστικά μονοπάτια .Οπωσδήποτε όμως απαιτείται καλή οργάνωση , προσεκτική προετοιμασία και σεβασμός στην “κατοικία των Θεών”.
Πηγή
Ευχαριστούμε τον ssikiotis για την παραχώρηση των εκπληκτικών φωτογραφιών
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου