Το Thesekdromi σας ξεναγεί έναν πραγματικό ιστορικό τόπο της πατρίδας μας στην Πελοπόννησο, το θρυλικό Λιμποβίσι, το χωριό που ανέθρεψε συνολικά δώδεκα γενιές Κολοκοτρωναίων.
Γεωγραφία
Στην Πελοπόννησο στην ορεινή Αρκαδία καλά κρυμμένο σε υψόμετρο 1200 μέτρων στις χαράδρες του Μαινάλου στέκει αγέρωχο και περήφανο το Λιμποβίσι. Από την Τριπολιτσά όπως αποκαλούσε ο Γέρος του Μοριά την πρωτεύουσα της Αρκαδίας απέχει 30 χλμ.
Ιστορικά στοιχεία
Η ύπαρξη του οικισμού στην ορεινή Αρκαδία καταγράφεται ήδη από την Ενετοκρατία. Η ονομασία πιθανόν οφείλεται σε σλαβική επιρροή , όπως και άλλα χωριά της περιοχής. Τότε αριθμεί πάνω από 400 κατοίκους. Επί Τουρκοκρατίας το Λιμποβίσι υπαγόταν διοικητικά στο Βιλαέτι της Καρύταινας. Μετά την Επανάσταση του 1821, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό για την Κατσίμπαλη .
Ο λόγος που κάνει τόσο ξεχωριστό το ακατοίκητο μικρό χωριό δεν είναι άλλος παρά πως ήταν η πατρίδα της αδούλωτης και περήφανης γενιάς των Κολοκοτρωναίων. Στο χωριό βρήκε φιλόξενο καταφύγιο πρώτος ο προπάτορας του Θοδωράκη Κολοκοτρώνη ,ο Τριανταφυλλάκος Τσεργίνης το 1540.
Σήμερα σώζονται παρά μόνο κάποια ερείπια από το αυθεντικό πατρικό σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Ευτυχώς χάρη στις ενέργειες και δαπάνες του πατριώτη Παναγιώτη Αγγελόπουλου από το Βλαχόρραφτη Γορτυνίας το 1988 πραγματοποιήθηκε η ανοικοδόμηση οικίας πάνω στα θεμέλια της παλαιότερης που λειτουργεί ως μουσείο της οικογένειας των Κολοκοτρωναίων και της Ελληνικής Επανάστασης.
Στο χωριό έχει επίσης αποκατασταθεί και το πνευματικό καταφύγιο του ευσεβή Θεόδωρου Κολοκοτρώνη , η εκκλησία του Αϊ-Γιάννη, με την ιστορική καμπάνα από το 1831.
Ο Γέρος του Μοριά δεν ξέχασε ποτέ την γενέτειρα του τόσο πριν όσο και μετά την Επανάσταση και την επισκεπτόταν συχνά τόσο για το καλό του κλίμα , αλλά και για λόγους συναισθηματικούς.
Στο μικρό Λιμποβίσι διασώζεται επίσης η πετρόχτιστη πλατεία του χωριού ενώ έχει διανοιχθεί μια ορεινή περιπατητική διαδρομή στα λημέρια των Κολοκοτρωναίων.
Από από το 2005 λειτουργεί στο χωριό και το παραδοσιακό καφενείο ”Λιμποβίσι” με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.
Η μαρτυρία του Κολοκοτρώνη
Συγκλονιστικό στοιχείο για το Λιμποβίσι είναι η ομολογία του Γέρου του Μοριά κατά τη διάρκεια της εξέτασής του στο δικαστήριο. Ο διάλογος όπως διασώζεται είχε ως εξής :
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς ονομάζεσαι;
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόθεν κατάγεσαι;
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Από το Λιμποβίσι της επαρχίας Καρυταίνης.
«Λάμπει ο ήλιος στα βουνά, λάμπει και στα λαγκάδια, λάμπει και στ’ Αρκουδόρεμα, στο έρμο Λιμποβίσι, οπού είν’ οι κλέφτες οι πολλοί, οι Κολοκοτρωναίοι. Φορούν τα πόσια τα χρυσά, τις ασημοπαλάσκες, τις πέντ’ αράδες τα κουμπιά, τις έξι τα τσαπράζια. Αυτοί δεν καταδέχονται τη γης να την πατήσουν. Καβάλα παν’ στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε, καβάλα παίρν’ αντίδερο απ’ του παπά το χέρι. Ρίχνουν φλουριά στην Παναγιά, φλουριά και στους αγίους, και στον αφέντη το Χριστό τις ασημένιες πάλες».