Home Ταξιδεύοντας στον κόσμο Αφιέρωμα: 7+1 προορισμοί που απειλεί να εξαφανίσει ο άνθρωπος

Αφιέρωμα: 7+1 προορισμοί που απειλεί να εξαφανίσει ο άνθρωπος

by Stavros

Οι Μαλδίβες, το όρος Φούτζι είναι μόνο δυο από τις φυσικές ομορφιές που έχουν πληγεί σοβαρά από την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη παρουσία. Μάλιστα θα μπορούσαν σύντομα να εξαφανιστούν εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί σύντομα.

Κοραλλιογενής Ύφαλος της Belize

Δεν αποτελεί δυστυχώς έκπληξη το γεγονός ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Ο ύφαλος μήκους 300 χιλιομέτρων διαθέτει πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητα κάτι που τον καθιστά έναν πραγματικά μοναδικό καταδυτικό προορισμό. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι περισσότερο από το 90 τοις εκατό των ειδών που ζουν εκεί παραμένουν άγνωστα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Travel Belize (@travelbelize)

Περισσότερα από 1.000 διαφορετικά είδη θαλάσσιας ζωής βρίσκονται σε κίνδυνο, κάτι που σιγά σιγά αντιλαμβάνονται οι αρχές παίρνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες

Εθνικό Πάρκο Doñana, Ισπανία

Ο μεγαλύτερος υγρότοπος της Ευρώπης βρίσκεται στην Ισπανία. Στο εθνικό πάρκο Doñana στην Huelva, στη νότια Ισπανία, εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά κάνουν στάση σε αυτόν τον πλούσιο σε βιοποικιλότητα υγρότοπο στο δρόμο τους μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Το τοπίο περιλαμβάνει μια ποικιλία οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός υγροτόπου, θεαματικών κινούμενων αμμόλοφων και 19 χιλιομέτρα παρθένων λευκών παραλιών.Αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για είδη υπό εξαφάνιση, όπως ο ιβηρικός λύγκας και ο ισπανικός αυτοκρατορικός αετός.

«Παρά το υψηλό επίπεδο προστασίας και την πλούσια βιοποικιλότητα, το πάρκο απειλείται από βιομηχανικά έργα, χρήση γης, χωροκατακτητικά είδη και κλιματική αλλαγή, εδώ και δεκαετίες» αναφέρει ο Rocío Haro του Alandis Travel.

Οι Αφρικανικοί Παγετώνες στα Όρη Rwenzori, Ουγκάντα

Γνωρίζατε πως υπάρχουν παγετώνες στην Αφρική;Τα βουνά Rwenzori είναι ένα από τα τρία μόνο μέρη στην Αφρική όπου μπορείτε να βρείτε μόνιμους παγετώνες. Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να δούμε τους αφρικανικούς παγετώνες πριν εξαφανιστούν για πάντα.

Ο παγετώνας Mount Stanley είναι ο μόνος εναπομείνας παγετώνας στο Rwenzoris και μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέχρι το 2025.

Μαλδίβες, Δημοκρατία των Μαλδίβων

Σε μόλις είκοσι έως πενήντα χρόνια προβλέπουν οι επιστήμονες την εξαφάνιση των Μαλδίβων.Τα 200 περίπου πανέμορφα νησιά βρίσκονται στη μέση του Ινδικού Ωκεανού. Μπορεί να φημίζονται για τις παραλίες με λευκή άμμο, τους πλούσιους κοραλλιογενείς υφάλους και τις διασημότητες που φιλοξενούν ωστόσο λίγοι ξέρουν πως απέχουν λιγότερο από 1 μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πολλοί επιστήμονες προβλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει πλημμύρες στις Μαλδίβες και ότι μέχρι το 2050 η άνοδος στο επίπεδο της θάλασσας μπορεί να καταστήσει τα νησιά πλήρως ακατοίκητα.

Εθνικό Πάρκο Everglades , Φλόριντα ΗΠΑ

Ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης το εθνικό Πάρκο κινδυνεύει καθώς η ανθρώπινη παρέμβαση έχει επηρεάσει την ποιότητα του νερού. Αυτός ο παράδεισος των πουλιών φιλοξενεί επίσης θαλάσσιες αγελάδες, τον άπιαστο πάνθηρα από τη Φλόριντα και τον αμερικανικό αλιγάτορα.

Οι Λευκοί βράχοι (White Cliffs) του Ντόβερ της Αγγλίας

Οι εμβληματικοί Λευκοί Απότομοι βράχοι του Ντόβερ είναι η περιοχή της αγγλικής ακτογραμμής στο Στενό του Ντόβερ και τη Γαλλία. Για τους Άγγλους δεν είναι απλώς ένα αξιοθέατο,είναι το μέρος όπου αρχίζει και τελειώνει το σπίτι.

Beachy head, the suicide capital of Europe’s famous cliff edge

Αυτοί οι βράχοι ήταν πάντα ευάλωτοι, αλλά ο κακός καιρός, οι καταιγίδες, η μειωμένη παροχή ιζημάτων και η διάβρωση της παραλίας κορυφώθηκαν στο γεγονός ότι τα τελευταία 150 χρόνια ο βράχος έχει διαβρωθεί 10 φορές πιο γρήγορα από ό,τι τα προηγούμενα 7000 χρόνια σύμφωνα με μια έκθεση του 2016.

Νεκρά θάλασσα , Ισραήλ

Πρόκειται  ουσιαστικά για μια μεγάλη λίμνη με αλμυρό νερό που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ.Είναι σχεδόν 10 φορές πιο αλμυρή από τον ωκεανό.Αποτελεί το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη, με την επιφάνειά της να βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου (αρνητικό υψόμετρο).

Πυκνά νερά πλούσια σε μέταλλα εξακολουθούν να υπάρχουν προς το παρόν, αλλά εξαφανίζονται λόγω της υπερβολικής εξόρυξης ορυκτών και των προβλημάτων έλλειψης νερού. Μια έκθεση εκτιμά ότι η στάθμη του νερού βυθίζεται περίπου 1 μέτρο το χρόνο, ενώ η ξηρά βυθίζεται περίπου 15 εκατοστά το χρόνο.

Όρος Φούτζι , Ιαπωνία

Όλοι οι επισκέπτες της Ιαπωνίας γνωρίζουν το εμβληματικό όρος Φούτζι  και το “λευκό σκουφάκι” .
-Δυστυχώς, οι χιονοπτώσεις στο Φούτζι μειώνονται συνεχώς τα τελευταία  χρόνια. Το διάσημο χιονισμένο ηφαίστειο θα είναι σύντομα ένα ηφαίστειο χωρίς κορυφές χιονιού, λέει ο Joel Speyers του Prep4Travel.

Σύμφωνα με τη NASA, οι παρατηρήσεις του δείκτη χιονιού υποδεικνύουν ότι η κάλυψη χιονιού τον Δεκέμβριο του 2020 στο όρος Φούτζι ήταν από τις χαμηλότερες σε δορυφορικά αρχεία 20 ετών και το   πασίγνωστο κάλυμμα χιονιού στην κορυφή ήταν σημαντικά μικρότερο.

Πηγή:

https://www.24sata.hr/lifestyle/25-cuda-prirode-koja-trebate-posjetiti-dok-jos-nisu-nestala-780760

https://www.clickatlife.gr/taksidi/story/99065

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα