Home Απόδραση στην φύση Καταρράκτες της Βαρβάρας, ο Αμαζόνιος της Χαλκιδικής (video drone )

Καταρράκτες της Βαρβάρας, ο Αμαζόνιος της Χαλκιδικής (video drone )

by Nikos

Με τη σκέψη μας στο άνοιγμα των περιφερειακών μετακινήσεων το Thesekdromi συνεχίζει να σας παρουσιάζει ιδέες για αποδράσεις στη φύση μακριά από τα αστικά κέντρα. Ας γνωρίσουμε μαζί με τους Skg Travel Buddies Καταρράκτες της Βαρβάρας στην Χαλκιδική.

Τοποθεσία

Οι καταρράκτες της Βαρβάρας βρίσκονται στην καρδιά του πυκνού δάσους της Βαρβάρας.Oυσιαστικά όμως είναι πιο εύκολο να τους προσεγγίσετε από την Ολυμπιάδα. Εάν βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη ο πιο σύντομος τρόπος να φθάσετε είναι μέσω της Εγνατίας Οδού με κατεύθυνση για Καβάλα. Θα βγείτε από την Εγνατία οδό και θα στρίψετε για τον Σταυρό Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια μέσα από μια όμορφη διαδρομή με αρκετές στροφές θα φθάσετε στην Ολυμπιάδα. Εναλλακτικά μπορείτε μέσω της Π.Ε.Ο Θεσσαλονίκης Καβάλας αφού περάσετε και το χωριό Άγιος Βασίλειος με τον βυζαντινό πύργο του να φθάσετε στον Σταυρό και στη συνέχεια στην Ολυμπιάδα ,που πήρε το όνομα της από τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ακολουθώντας τον ασφάλτινο δασικό δρόμο Βαρβάρας-Ολυμπιάδας, που αποτελεί μια από τις ομορφότερες διαδρομές στη Χαλκιδική μέσα στο δάσος θα περάσετε τις χαρακτηριστικές 5 Βρύσες .Θα κατηφορίσετε μέχρι να δείτε τη σχετική πινακίδα στ’ αριστερά σας. Ακολουθεί βατός χωματόδρομος και για τα συμβατικά οχήματα και με σχετική προσοχή και στα 2 περίπου χιλιόμετρα υπάρχουν πινακίδες. Η διαδρομή, τουλάχιστον στο ασφάλτινο κομμάτι της, είναι ιδανική για τους λάτρεις της μοτοσυκλέτας.

Κιόσκι στην είσοδο του μονοπατιού για τον Καταρράκτη 1

Μαγευτικό σκηνικό μέσα στο δάσος

Οι καταρράκτες της Βαρβάρας λέγονται επίσης και καταρράκτες «του Αγγελούση» .Το νερό των καταρρακτών καταλήγει στον Μαυρόλακα, το ποτάμι που είναι το σύνορο Ολυμπιάδας και Βαρβάρας. Αφού σταθμεύσετε προσπερνώντας το κιόσκι που θα δείτε θα περάστε το ξύλινο γεφυράκι .Ακολουθώντας το μονοπάτι μέσα στην οργιώδη βλάστηση ξεκινά η αναζήτησή σας. Οι καταρράκτες της Βαρβάρας είναι δύο και η ονομασία τους δεν δόθηκε με ιδιαίτερη φαντασία.. καταρράκτης 1 και καταρράκτης 2.

Το μονοπάτι για τους καταρράκτες

Καταρράκτης 1 .Πρέπει να περπατήσετε μόλις δέκα λεπτά στο σχετικά βατό μονοπάτι. Υπάρχει ανάλογα με την εποχή έντονη βλάστηση αλλά γενικά με την απαιτούμενη προσοχή δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος. Καλό είναι βέβαια να προτιμήσετε αθλητικά παπούτσια η μποτάκια γιατί λίγο σκαρφάλωμα είναι απαραίτητο. O καταρράκτης είναι ορατός από ψηλά και η θέα του εντυπωσιακή.

Τα νερά του καταρράκτη είναι πεντακάθαρα και παγωμένα. Μην αφήσετε την ευκαιρία να δροσιστείτε στα κρυστάλλινα νερά του .

Η βάση του καταρράκτη στο βράχο είναι το κατάλληλο σημείο για να κάνετε πικ νικ ή για να απολαύσετε τον καφέ ή κάποιον σνακ το οποίο θα πρέπει να έχετε μεριμνήσει να έχετε μαζί σας.

Καταρράκτης 2.Ο δεύτερος καταρράκτης της Βαρβάρας είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Ακολουθήστε το μονοπάτι που ξεκινά επίσης από το πάρκινγκ και θα σας βγάλει ακριβώς πάνω από τον καταρράκτη 2. Δεν είναι εύκολο να τον δείτε αλλά ακούτε τη βοή του. Για τους πολύ θαρραλέους υπάρχει μια στενή λωρίδα γης και κάποια πλέγματα δίπλα στο γκρεμό αλλά σιγουρά δεν συνίσταται τουλάχιστον από αυτό το σημείο.

ο Καταρράκτης 2

Χλωρίδα και Πανίδα στους Καταρράκτες της Βαρβάρας

Οι Καταρράκτες της Βαρβάρας είναι ένα πραγματικό καταφύγιο σπάνιας φυσικός ομορφιάς. Ένα αρχέγονο δάσος από φλαμουριές, οξιές ,δάφνες και άγριες φουντουκιές συνθέτουν το τοπίο. Ανάμεσά τους κισσοί σκαρφαλώνουν για να φθάσουν στο φως. Πλήθος από πουλιά του δάσους όπως κότσυφες, καρδερίνες, σουσουράδες και σπίνοι κάνουν τις φωλιές τους στα πυκνά φυλλώματα.Tην άγρια πανίδα συμπληρώνουν και μεγαλύτερα θηλαστικά όπως αλεπούδες ,ασβοί και νυφίτσες. Δεν γίνεται να λείπουν από έναν τέτοιο βιότοπο φυσικά και τα ερπετά όπως σαύρες φίδια και χελώνες.

Ένας πραγματικός καλά κρυμμένος θησαυρός στην ορεινή Χαλκιδική οι Καταρράκτες της Βαρβάρας μας περιμένουν να τους γνωρίσουμε και να τους σεβαστούμε .Οι εγκαταστάσεις όπως το κιόσκι και το γεφυράκι απαιτούν καλύτερη συντήρηση ενώ δυστυχώς δεν είναι εφικτή η πρόσβαση σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

TravelTip Εάν η επιστροφή σας είναι προς Θεσσαλονίκη μπορείτε εναλλακτικά να επιστρέψετε από την ΕΟ Θεσσαλονίκης-Καβάλας και να κάνετε στάση στη περίφημη Νυμφόπετρα. Δείτε το σχετικό αφιέρωμα του Thesekdromi στην Νυμφόπετρα.

πηγή

Δήμος Αριστοτέλη

grecontrek

runvel

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα