Ένα άγνωστο Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης θα γνωρίσουμε στην σημερινή μας απόδραση στη Φύση . Θα βρεθούμε στην πεδιάδα ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη και συγκεκριμένα στο χωριό Σχολάρι όπου δυο υπεραιωνόβιοι πλάτανοι δεσπόζουν στην περιοχή.

Γεωγραφία
Το Σχολάρι είναι χωριό και έδρα τοπικής κοινότητας του Δήμου Βόλβης στο νομό Θεσσαλονίκης. Απέχει από τη Θεσσαλονίκη 37 χιλιόμετρα στην πεδιάδα ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη. Στη δυτική άκρη του χωριού βρίσκονται οι δυο πλάτανοι που από το 1975 έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα μνημεία της φύσης. Δεν είναι πάρα τα απομεινάρια ενός μεγάλου πλατανόδασους που δεν υπάρχει πια.

Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης
Με τον όρο Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης ανακηρύσσονται εκτάσεις, δημόσιες ή μη, που παρουσιάζουν παλαιοντολογικό, γεωμορφολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Επίσης συστάδες δένδρων ή δένδρα ή και σπάνια είδη φυτών που έχουν ιδιαίτερη βοτανική, φυτογεωγραφική, αισθητική και ιστορική σημασία. Στην Ελλάδα υπάρχουν 69 χαρακτηρισμένα μνημεία Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ως τέτοιο έχει χαρακτηριστεί και ο Πλάτανος της Απολλωνίας, στον οποίο είχε κηρύξει το λόγο του ο Απόστολος Παύλος . Διαβάστε το σχετικό άρθρο Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στην Απολλωνία – thesekdromi.gr

Οι δυο πλάτανοι στο Σχολάρι δεσπόζουν στην περιοχή από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Ο καθένας από αυτούς έχει περίμετρο 10,5 και 8,5 μέτρα αντίστοιχα.

Εκτός από τις εντυπωσιακές τους διαστάσεις τους αυτό που καθιστά ιδιαίτερους είναι το γεγονός πως στην κορφή του ενός φτιάχνουν τις φωλιές τους κάθε χρόνο ζευγάρια ερωδιών του είδους του Σταχτοτσικνιά , ένα φαινόμενο μοναδικό στον Ελληνικό χώρο.



Ο χώρος τριγύρω παλαιότερα πως είχε διαμορφωθεί κατάλληλα με ξύλινα παγκάκια για πικ νικ αλλά δυστυχώς πλέον έχει αφεθεί στην τύχη του. Μόνοι οι πινακίδες και η υποτυπώδης περίφραξη σηματοδοτούν αυτό το κατά τα άλλα εντυπωσιακό Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.


