Home Ταξίδι αλλιώς Οι… λέοντες που αναβιώνουν τους πολεμιστές του παρελθόντος (vid)

Οι… λέοντες που αναβιώνουν τους πολεμιστές του παρελθόντος (vid)

by Stavros

Το ThesEkdromi στην αναζήτηση για ιστορικούς τόπους και δράσεις στα μονοπάτια της ιστορίας αφιερώνει μια ακόμη προσπάθεια αναβίωσης των χρόνων του Βυζαντίου και όχι μόνο.

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε την Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’, ένας σύλλογος που εκπαιδεύει τα μέλη του στις Ευρωπαϊκές Πολεμικές Τέχνες, την Βυζαντινή Οπλομαχία, το Πάμμαχον, ενώ κάποια από τα μέλη του ασχολούνται και με την μεσαιωνική και Βυζαντινή αναβίωση.

Οι επίδοξοι μονομάχοι ασκούνται στην Ευρωπαϊκή Οπλομαχία του ύστερου μεσαίωνα και της αναγέννησης με επιρροές από τις δύο βασικές σχολές την Γερμανική και την Ιταλική καθώς επίσης  και στην Βυζαντινή Οπλομαχία. Ουσιαστικά μαθαίνουν να μάχονται με παραδοσιακά Βυζαντινά όπλα όπως το Βυζαντινό ξίφος, το κοντάρι,το παραμηριο, την Βυζαντινή σπάθη και άλλα όπως το μακρύ σπαθί ( Αγγλικά: Long Sword ) ή το ξίφος ( Αγγλικά: Rapier ).

Η ίδρυση του συλλόγου Λέοντες

Η ιδέα γεννήθηκε πριν από σχεδόν 30 χρόνια και συγκεκριμένα το 1993 όταν δύο φίλοι ο Βασίλης Ταλαβερος και ο Γεώργιος Γεωργάς, εκπαιδεύτηκαν στη μεσαιωνική σπαθασκία από έναν Έλληνα εκπαιδευτή.

Η ενασχόλησή τους με το αντικείμενο πήρε «σάρκα» και «οστά» όταν το 2013 ιδρύθηκε ο σύλλογος. Βασικός εκπαιδευτής και εκφραστής της ιδέας παραμένει ο Γεώργιος Γεωργάς, ο οποίος είναι πιστοποιημένος προπονητής Ξιφασκίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Παράλληλα είναι εκπαιδευτής Παμμαχου και Οπλομαχίας. Επίσης αποτελεί μέλος του διεθνούς οργανισμού Meyer’s Freifechter Guild με βαθμό του Fechter ( εκπαιδευτή ) σε δύο όπλα και Scholar Researcher (Ιστορικού ερευνητή). Τέλος είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού και αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Saint Michael Guild με τον τίτλο του ιππότη ( εκπαιδευτή στα μεσαιωνικά όπλα ).

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο σύλλογος είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού Meyer’s Freifechter Guild όπου τα μέλη του εξασκούν Γερμανική σχολή Ξιφασκίας.

Ο οπλισμός και από τι αποτελείται

Leontes_anabiosi

Αρχικά θα ήταν φρόνιμο πως για να εξασκηθεί κάποιος υπάρχουν τρεις τρόποι για να το κάνει. Ο πρώτος και πιο απλός είναι ο ελάχιστος εξοπλισμός, δηλαδή να έχει τη μάσκα ξιφασκίας τα κατάλληλα γάντια και ένα ξύλινο ή συνθετικό όπλο. Ο δεύτερος και πιο εντυπωσιακός εξοπλισμός αποτελείται από μοντέρνο υψηλών προδιαγραφών εξοπλισμό ιστορικής ξιφασκίας. Δηλαδή με το ειδικό  τζακετ και παντελόνι από 350Ν και άνω, μάσκες 1600Ν αντοχής, ειδικά γάντια, καταυχενιο, προστατευτικό λαιμού, περικνημίδες, κρεμασματα/ πτερύγια για προστασία μηρών. Όλα αυτά προστίθενται τόσο για ασφάλεια, όσο και για λόγους αισθητικής.  

Ο τρίτος τρόπος έχει να κάνει με την ιστορική περίοδο που επιθυμεί ο ασκούμενος. Για παράδειγμα αν μελετά την περίοδο του 14ου-15ου αιώνα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει πανοπλια σύνθετων πλακών ( Brigantine) , ή ένδυμα πλακών (coat of plates) ή αν έχει την δυνατότητα πλήρη πανοπλια πλακών (full plate armor). Άλλες πανοπλιες είναι τα κλιβανια με έλασματα ή φολιδωτα. Σε γενικές γραμμές ο εξοπλισμός που αφορά την ιστορική αναβίωση αποτελείτε από το gambeson ή το aceton ( προστατευτικα ενδύματα που φοριούνται πάνω από χιτώνα), τον θώρακα, τα προστατευτικά ώμων ,χεριών και ποδιών καθώς και το κράνος.

Όπως αναφέραμε και στα παραπάνω ο εξοπλισμός που υπάρχει στην αναβίωση κάποιος πρέπει να είναι μέσα σε ιστορικά πλαίσια γι αυτό είναι απαραίτητη η μελέτη των ιστορικών πηγών ώστε να μειωθεί η πιθανότητα λαθών. Λόγω της συνεργασίας του συλλόγου με ακαδημαϊκούς αν κάτι αναιρεθεί ή βρεθεί κάποιο νεότερο στοιχείο οι ιθύνοντες του συλλόγου είναι έτοιμοι να αναθεωρήσουν!

Που βρίσκονται οι «Λέοντες» και πως μπορεί κάποιος να εξασκηθεί

Ο σύλλογος «Λέοντες» βρίσκονται στην οδό Πραξιτέλους 120 στον Πειραιά, ωστόσο μπορεί κάποιος να εκπαιδευτεί μέσω βίντεο από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη! Άλλωστε υπάρχουν μαθητές ακόμη και στη Χιλή οποίοι έχουν διακριθεί στο εξωτερικό, κατακτώντας το πρωτάθλημα οπλομαχίας ως Βαραγγοί.

Οι σημαντικότερες δράσεις

Οι «Λέοντες» έχουν λάβει μέρος σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές σε συνεργασία με άλλους συλλόγους. Ποιο συγκεκριμένα στο Who Were the Greeks του BBC2, σε παραγωγή που πρόβαλε τον Ελληνικό πολιτισμό της εκπομπής Echapee Belle του Γαλλικού καναλιου TV5.

Οι Λέοντς έχουν λάβει μέρος σε σκηνές μάχης του γνωστού παιχνιδιού Assasins Creed Odyssey παιχνίδι με τεράστια απήχηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παράλληλα έχουν λάβει μέρος σε ένα ντοκιμαντέρ του Μανούσου Μανουσάκη που αφορούσε στην ελληνική επανάσταση. Το εν λόγω ντοκιμαντέρ ξεκινούμε από την άλωση της Κωνσταντινούπολης με δύο μαθητές να αναβιώνουν τον Μωάμεθ τον Β και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Αξίζει να σημειωθεί πως γίνονται δράσεις τόσο και σε σχολεία, ώστε να μάθουν τα παιδιά την ξιφασκία ως άθλημα αλλά και από που προήλθε.

Πηγή

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα