Home Κεντρική Σκορπίδι το βότανο που “σκορπάει” την πέτρα

Σκορπίδι το βότανο που “σκορπάει” την πέτρα

by Nikos

To Thesekdromi συνεχίζει τις περιπλανήσεις στις ομορφιές της φύσης και σε μια από αυτές στο δάσος του Χορτιάτη σκοντάφτουμε πάνω σε ένα βότανο με ιδιαίτερες χρήσεις και ιδιότητες. Ελάτε μαζί μας σε ένα ακόμα ταξίδι αλλιώς να γνωρίσουμε το Σκορπίδι ή Σκορπιδόχορτο.


Βοτανική

Το Σκορπίδι είναι μια πολυετής πόα με ύψος από 10-20cm. Το φυτό είναι ένα από τα πολλά είδη φτέρης . Διαθέτει επίσης λογχοειδή, πράσινα φύλλα και σπόρους, στο εσωτερικό μικρών σάκων. Τα φύλλα βγαίνουν τον χειμώνα, ενώ οι σπόροι από τον Μάιο έως τον Ιούνιο. Το φυτό έχει ρηχή ρίζα έως 30 εκατοστά σε βάθος.


Η συγκομιδή μπορεί να γίνει όλο το χρόνο, αλλά κυρίως από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Asplenium Ceterach ή Ceterach officinarum. Σε κάποιες περιοχές το αποκαλούν Χρυσόχορτο Αγριοσπάρτι, Ασπλήνιο, Σκορπιδάτσι επίσης και Σκοπηροτήρι, .

Το όνομα του γένους Asplenium προέρχεται από την αρχαία ελληνική και σημαίνει “χωρίς σπλήνα”, γιατί το χρησιμοποίησαν για προβλήματα της σπλήνας.

Το συναντάμε στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής της Μεσογείου. Κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στην Κρήτη. Φυτρώνει σε ρωγμές στα ανθρακικά πετρώματα και προτιμάει συχνά κατοικημένες περιοχές και το κονίαμα τοίχων από πέτρες και τούβλα.

Χρήσεις και ιδιότητες

Για φαρμακευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούμε όλα τα μέρη του φυτού εκτός από τη ρίζα. Περιέχει ταννίνες και οργανικά οξέα με πικρή γεύση. Έχει αντιβηχική, καταπραϋντική, εφιδρωτική, αποχρεμπτική και αντιδιαρροϊκή δράση.

Το Σκορπίδι έχει έντονη διουρητική δράση και το συνιστούν σε παθήσεις του ουροποιητικού και κυρίως σε νεφρολιθιάσεις και γενικά για νοσήματα της κύστεως και γενικότερα των ουροφόρων οδών

Για την ιδιότητά του αυτή μάλιστα η τοπική ονομασία του βοτάνου στη Ρόδο είναι «Σπάκα πέτρα».

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απ’ όπου αντλούμε τις πληροφορίες χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάϊ, 6g ξηρού βοτάνου σε 1,5 φλυτζάνι του τσαγιού νερό, μία φορά την ημέρα). Ως εγχύμα (27g ξηρού βοτάνου σε 3 φλυτζάνια νερό-μισό φλυτζάνι το πρωί και μισό το βράδυ).

Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Πηγή

Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

agriamanitaria

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα