Home Θεσσαλονίκη Αγναντεύοντας τα Φλαμίνγκο στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου

Αγναντεύοντας τα Φλαμίνγκο στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου

by Nikos

Έναν ακόμα προορισμό μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη σας παρουσιάζει σήμερα το Thesekromi στις αποδράσεις του στη φύση. Ο υδροβιότοπος ή Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου βρίσκεται δίπλα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης μα ταυτόχρονα τόσο μακριά από την οικιστική ανάπτυξη και τη βοή της πόλης.

Η Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από το κέντρο ης Θεσσαλονίκης. Είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού (Εθνικό Πάρκο Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα) που περιλαμβάνει εκτός από τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου , τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, το δέλτα του ποταμού Αξιού, καθώς και την κοίτη του έως τα σύνορα της Ελλάδας, το δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και τους υγροτόπους της Αλυκής Κίτρους. 

Ανθισμένες Αρμυρήθρες ή Αρμυρίκια

Η δημιουργία της Λιμνοθάλασσας

Η μοναδικότητα στη δημιουργία της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για έναν «νέο» υγρότοπο που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’60. Η καθίζηση του εδάφους που προκλήθηκε από την υπεράντληση νερών και η χαλαρή σύσταση του εδάφους οδήγησαν το έδαφος να υποχωρήσει σε διάφορα σημεία της λιμνοθάλασσας σε βάθος έως και 3-4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας! Στη «λεκάνη» σχηματίστηκε δημιουργήθηκε η σημερινή λιμνοθάλασσα.

Στη δημιουργία της λιμνοθάλασσας συνέβαλε και η κατασκευή του παράκτιου αναχώματος, το 1976, για την προστασία του οικισμού του Καλοχωρίου από ενδεχόμενες πλημμύρες.

Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου καλύπτει μία έκταση 2.260 στρεμμάτων. Ιδιαίτερα όμορφος είναι ο περιπατητικός διάδρομος γνωστός και ως “κόκκινος δρόμος”.

Η περιοχή είναι παγκόσμιας ορνιθολογικής σημασίας γιατί εδώ σταθμεύουν, φωλιάζουν ή ξεχειμωνιάζουν σημαντικοί πληθυσμοί σπάνιων πουλιών πριν το μεγάλο τους ταξίδι.

Νεροβούβαλοι στις όχθες του Γαλλικού Ποταμού

Τα Φοινικόπτερα ή Φλαμίνγκο

Αναμφίβολα το πιο γνωστό κι “εξωτικό” είδος της πανίδας που τραβάει τα βλέμματα των επισκεπτών στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου είναι τα Φλαμίνγκο. Στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού τα φοινικόπτερα έχουν παρουσία όλο το έτος. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις καταγράφονται το χειμώνα. Για την αναπαραγωγή τους ταξιδεύουν στη Γαλλία, την Ισπανία, την Τουρκία και σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Αποκτούν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα στις φτερούγες τους όσο μεγαλώνουν, καταναλώνοντας τις μικροσκοπικές γαρίδες Artemia, τις οποίες αναζητούν στα ρηχά νερά των υγροτόπων.

Για τους λάτρεις του Birdwatching έχουν διαμορφωθεί στη λιμνοθάλασσα και θέσεις παρατήρησης

Χλωρίδα

Συνολικά υπάρχουν στον ευρύτερο χώρο του πάρκου περισσότερα από 370 είδη φυτών. Ορισμένα είναι προστατευόμενα. Υπάρχουν και άλλα πιο κοινά είδη σε μεγαλύτερους πληθυσμούς που συμβάλλουν όμως εξίσου στη διατήρηση της φυσιογνωμίας του οικοσυστήματος.

Καλαμοκανάς

Tips4Travellers

Η Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου αποτελεί ιδανική εξόρμηση για τους Θεσσαλονικείς που επιθυμούν μια επαφή με τη φύση. Μπορείτε εύκολα να φθάσετε στην περιοχή ενώ ακολουθώντας τις διαδρομές του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού ώστε να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα του υγροτόπου. Δεν υπάρχουν καφέ ή άλλα καταστήματα παρά μόνο στον οικισμό του Καλοχωρίου. Δυστυχώς απογοητευτική είναι η εικόνα από τα σκουπίδια και τα διάσπαρτα οικοδομικά υλικά σε όλη την περιοχή. Αν έχετε ενδιαφέρον για τα είδη χλωρίδας και πανίδας του υγροτόπου δείτε τον Οδηγό Αναγνώρισης Ειδών.

πηγή

Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού Λουδία Αλιάκμονα 

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα