Στις αναζητήσεις μας στη Φύση της όμορφης Θεσσαλονίκης βρεθήκαμε στο πανέμορφο Δάσος του Φιλύρου. Στο καταπράσινο Φίλυρο μας εντυπωσίασε με την απλότητα του και την απέριττή ομορφιά του το ξωκλήσι του Αγίου Νικάνωρα με την πρωτότυπη μικρή δανειστική βιβλιοθήκη του.
Που βρίσκεται
Το ξωκλήσι του Αγίου Νικάνωρα βρίσκεται λίγο έξω από τον οικισμό του Φιλύρου στην περιοχή του Δάσους Αμαδρυάδος. Το Φίλυρο ήταν ένα φτωχό Τουρκοχώρι στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης σε υψόμετρο 400 μέτρων. Πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης υπήρξε τόπος παραθερισμού των Τούρκων. Το 1914 φτάνουν και εγκαθίστανται στο Φίλυρο μεγάλες οικογένειες από διάφορα μέρη του Πόντου και του Καυκάσου. Την ονομασία του το χωριό οφείλει στη Φιλύρα, το εντυπωσιακό δέντρο με τα αρωματικά άνθη γνωστή και ως φλαμουριά.
Ο Άγιος Νικάνωρ
Ο Όσιος Νικάνωρ ο θαυματουργός είναι γνήσιο τέκνο της Θεσσαλονίκης. Ο άγιος γεννήθηκε το 1491 μ.Χ. Το όνομά του πριν χειροτονηθεί μοναχός ήταν Νικόλαος και μεγάλωσε σε μια πλούσια οικογένεια της Θεσσαλονίκης. Κατοικούσαν στο κέντρο της πόλης στην συνοικία του Αγίου Μηνά. Μετά το θάνατο των γονέων του, μοίρασε την πατρική του περιουσία στους φτωχούς και τα ορφανά κι έγινε μοναχός λαμβάνοντας το όνομα Νικάνωρ. Ύστερα από Θεϊκή εντολή ο Άγιος έφυγε από την Θεσσαλονίκη σε σχετικά νεαρή ηλικία περίπου 27 ετών και τράβηξε στο όρος Καλλίστρατο. Εκεί έχτισε τη μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο σημείο που με θεϊκή παρότρυνση βρήκε μία εικόνα του Σωτήρος Χριστού. Σήμερα είναι γνωστή ως Μονή Ζάβορδας ή Μονή του Οσίου Νικάνορος και βρίσκεται 60 χλμ. από τα Γρεβενά.
Η μικρή βιβλιοθήκη
Αυτό που μας εντυπωσίασε εκτός από την καθαριότητα και τη φροντίδα στο χώρο ήταν η μικρή βιβλιοθήκη. Είναι φτιαγμένη από ένα παλιό εικονοστάσι. Μπορείτε να πάρετε οποίο βιβλίο θέλετε και να αφήσετε πίσω όποιο βιβλίο έχετε διαβάσει.
Στο ξωκλήσι του Αγίου Νικάνωρα κάθε 6η Αυγούστου, παραμονή της εορτής του Αγίου γίνεται το πανηγύρι του Αγίου. Μετά τον εσπερινό ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΥΡΟΥ με την προσφορά πολιτών του Φιλύρου προσφέρει νηστίσιμα εδέσματα στους πιστούς.
Μετά την τέλεση του εσπερινού ακολουθεί παράθεση παραδοσιακής φασολάδας στο ταψί, με τουρσί, ελιές, ψωμί και κρασί.
Η φροντίδα, καθαριότητα και η απλότητα του χώρου ηρεμούν τον επισκέπτη και κάνουν τον τόπο ιδανικό για ανάγνωση ενός βιβλίου από την όμορφη βιβλιοθήκη .
Απέχει 20 λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης και με την αστική συγκοινωνία της πόλης. Βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο Γήπεδο του Φιλύρου.
Πηγή
Facebook page Φίλυρο/Θεσσαλονίκης