Home Θεσσαλονίκη 7+1 αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη χωρίς διόδια

7+1 αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη χωρίς διόδια

by Nikos

Πόσες φορές δεν έχετε την επιθυμία να ξεφύγετε , να αποδράσετε για λίγο από την πόλη και τα αστικά κέντρα αλλά κάτι σας κρατάει; Πολλές φορές είναι το οικονομικό κόστος και για αρκετούς αποτρεπτικός παράγοντας είναι και τα διόδια. Όχι μόνο για το αυτό καθαυτό κόστος όσο για την κίνηση και την αργοπορία που συχνά παρατηρείται στους σταθμούς διοδίων που προκαλεί εκνευρισμό σε οδηγούς κι επιβάτες ιδιαίτερα στους μικρούς μας φίλους. Το Thesekdromi έψαχνε και σας προτείνει αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη χωρίς διόδια.

1.Δοϊράνη

Ηλιοβασίλεμα στη Δοϊράνη

Μια απόδραση στη φύση στα σύνορα της Ελλάδος είναι η πανέμορφη και μυστηριακή Λίμνη Δοϊράνη. Ένας τόπος με ιστορία και φυσικό πλούτο που συχνά αγνοούμε. Η Δοϊράνη βρίσκεται μόλις 1 ώρα από Θεσσαλονίκη. Το φυσικό κάλος του υδροβιοτόπου, τα πανέμορφα παραλίμνια δάση και τα μαγευτικά τοπία θα σας ανταμείψουν για την επιλογή. Συνδυάστε την επίσκεψη στο παραλίμνιο οικισμό της Δοϊράνης με μια επίσκεψη στο εντυπωσιακό μνημείο και τα νεκροταφεία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δείτε περισσότερα για τη Δοϊράνη: Απόδραση στη Λίμνη των Συνόρων (A’ μέρος) και Δοϊράνη (β’μέρος) το εντυπωσιακό μνημείο και τα νεκροταφεία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

 Μνημείο των νεκρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (Colonian Hill)

2.Μακεδονικά Τέμπη, Κάστρο της Ρεντίνας ,εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας

Το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας

Από τη Θεσσαλονίκη ακολουθώντας τον παλιό οδικό άξονα Θεσσαλονίκης -Καβάλας και σε απόσταση περίπου 75 χλμ. συναντάμε τα Μακεδονικά Τέμπη. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως η περιοχή ονομάζεται αλλιώς και ως η κοιλάδα των κλεφτών μιας και αποτελεί ένα πολύ στρατηγικό σημείο ήδη από τα αρχαία χρόνια. Το περίφημο κάστρο της Ρεντίνας βρίσκεται στην δυτική είσοδο των Μακεδονικών Τεμπών και η ύπαρξη οχυρού στην περιοχή χρονολογείται από το 450 μ.Χ.

Διαβάστε το αφιέρωμα του Thesekdromi στα Μακεδονικά Τέμπη: Η ιστορία από τον Ευριπίδη μέχρι την Επανάσταση και το Προσκύνημα στην Αγία Μαρίνα στη Ρεντίνα και πάρτε ιδέες. Μην αμελήσετε να βρεθείτε στην περιοχή και μια βόλτα στον γειτονικό Σταυρό η την Ασπροβάλτα.

3.Άνω Πορόια

Ανώ Ποροια
To Καμπαναριό της εκκλησιάς στα Άνω Άνω Πορόια

Ένα από τα μικρά “πέτρινα” διαμάντια του νομού Σερρών είναι τα Άνω Πορόια. Τόπος με ιστορία, απίστευτη φυσική ομορφιά και γραφικότητα στο όρος Μπέλες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τον είπαν “Μικρή Κωνσταντινούπολη”. Απέχουν από τη Θεσσαλονίκη περίπου 1,5 ώρα και μπορείτε να επιλέξετε τη διαδρομή είτε από την Κερκίνη είτε από τη Δοϊράνη. Καταπράσινη Φύση ,γραφικότητα , Ιστορία και καταπληκτικό φαγητό ..τι άλλο να ζητήσει κανείς; Πάρτε ένα από τα όμορφα μονοπάτια που ξεκινούν από την πλατεία και απολαύστε τον καθαρό αέρα στο πανέμορφο δάσος με τα πλατάνια και τα παγωμένα νερά δίπλα στο ιχθυοτροφείο με τις πέστροφες.

Δείτε αναλυτικότερα το άρθρο του Thesekdromi για τα Άνω Πορόια, η “Μικρή Κωνσταντινούπολη” του Μπέλες

4.Αρχαία Όλυνθος

ancient_olynthos

Τα γνωστά. ..ερείπια της Ολύνθου από το τραγούδι του Δ.Σαββόπουλου μπορείτε να επισκεφθείτε στην Αρχαία Ολύνθο που βρίσκεται σε απόσταση 74 χλμ. από τη Θεσσαλονίκηκοντά στα Ν.Μουδανιά. Σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που κατά την παράδοση έιχε ως Κτίστη-Ήρωά της ήταν τον Όλυνθος, γιο του Ηρακλή και της vύφης Βόλβης. Αξιοθαύμαστο γεγονός αποτελεί ότι ο προσανατολισμός των κτιρίων ήταν τέτοιος ώστε να εκμεταλλεύονται πλήρως το ηλιακό φως κι έτσι να έχουν ήλιο τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι αυτό που η σύγχρονη αρχιτεκτονικη ονομάζει βιοκλιματικό σχεδιασμό. 

olynthos_asteri
Ψηφιδωτό στην Αρχαία Όλυνθο

Δείτε εδώ το αφιέρωμα : Αρχαία Όλυνθος : Η πρώτη “Βιοκλιματική” πόλη

5.Η Σμαραγδένια Λίμνη και οι καταρράκτες του Σκρα

Δεν θα μετανιώσετε σε καμία περίπτωση που θα οδηγήσετε τα 107 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη για να την εντοπίσετε. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από ρυάκια που σχηματίζουν καταρράκτες και τα νερά τους καταλήγουν σε μια πανέμορφη μικρή λίμνη που ανάλογα με την εποχή παίρνει γαλαζοπράσινο χρώμα. Οι καταρράκτες του Σκρα σίγουρα  θα σας ανταμείψουν για την επιλογή σας.

 Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο μας για τη Λίμνη Σκρα

6.Έδεσσα

o καταρράκτης Κάρανος

Από τις πιο αγαπημένες εκδρομές για τους Θεσσαλονικείς. Μόλις 1.5 ώρα από τη Θεσσαλονίκη η Έδεσσα και ο μεγαλύτεροι καταρράκτες των Βαλκανίων σας περιμένουν να σας δροσίσουν προκαλώντας θαυμασμό και δέος. Το όνομά της σημαίνει “πύργος μέσα στο νερό”, λόγω του υγρού στοιχείου που υπήρχε ανέκαθεν στην περιοχή. Μπορείτε να απολαύσετε τη θέα και ένα ρόφημα στο καφέ δίπλα πάρκο ενώ δίπλα υπάρχει και το Μουσείο του Νερού.

Διαβάστε περισσότερα για την Έδεσσα: Το «σκαλοπάτι του ουρανού»

7.Οι Καταρράκτες της Βαρβάρας

καταρράκτης της Βαρβάρας

Οι καταρράκτες της Βαρβάρας βρίσκονται στην καρδιά του πυκνού δάσους της Βαρβάρας.Oυσιαστικά όμως είναι πιο εύκολο να τους προσεγγίσετε από την Ολυμπιάδα. Εάν βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη ο πιο σύντομος τρόπος μέσω της Π.Ε.Ο Θεσσαλονίκης Καβάλας σε απόσταση περίπου 85 χλμ. βρίσκεται το πανέμορφο αυτό φυσικό σκηνικό. Κάποιοι με δόση υπερβολής έχουν χαρακτηρίσει τον τόπο ως τον Αμαζόνιο της Ελλάδας.

Δείτε το αφιέρωμα του Thesekdromi: Καταρράκτες της Βαρβάρας, ο Αμαζόνιος της Χαλκιδικής.

8.Το νεκροταφείο των Βογόμιλων στη Χαλκηδόνα

vogomiloi_nea-halkidona

Αποδράσεις όμως μπορείτε να κάνετε και χωρίς καν να βγείτε από τα όρια του Νομού Θεσσαλονίκης. Μια ανάσα από την πόλη στην περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας στον περίβολο μιας παλιάς βυζαντινής εκκλησίας υπάρχει ένα «διαφορετικό» νεκροταφείο, μοναδικό στην Ελλάδα! Πρόκειται για το νεκροταφείο μιας μεσαιωνικής χριστιανικής αίρεσης, τους Βογόμιλους. Ωραία εκδρομή και μη φύγετε από την Χαλκηδόνα χωρίς να γευτείτε τα πασίγνωστα σουβλάκια της. Αν προτιμάτε γλυκό οπωσδήποτε στάση για μπακλαβά στον Χουσεΐν!

vogomiloi-halkidona

Υπέροχο σκηνικό για τους λάτρεις της φωτογραφίας και ιδιαίτερα αν το επισκεφθείτε στα χρώματα του δειλινού.

Δείτε το αφιέρωμα του Thesekdromi, Οι κέλτικοι Σταυροί της Χαλκηδόνας. Το νεκροταφείο των Βογόμιλων

Καλές εκδρομές

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα