Γνωρίζετε ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι καταρράκτες των Βαλκανίων; Ποια είναι η σχέση της Έδεσσας με τον Μενέλαο Λουντέμη και την γερμανική κατοχή; Γιατί η Έδεσσα ονομάζεται “πύργος μέσα στο νερό” και ποια είναι η ετυμολογία της ονομασίας της;
Η Έδεσσα αποτελεί μια “προνομιακή” περιοχή της Ελλάδας λόγω του εξαιρετικού φυσικού πλούτου της. Το όνομά της σημαίνει “πύργος μέσα στο νερό”, λόγω του υγρού στοιχείου που υπήρχε ανέκαθεν στην περιοχή. Οι καταρράκτες συγκεκριμένα, έχουν το προνόμιο να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και είναι εύκολα προσβάσιμοι. Οι 12 καταρράκτες βρίσκονται στην άκρη ενός βράχου, σε ένα καταπράσινο γεωπάρκο έκτασης 100.000τμ που λέγεται “φρύδι της πόλης“. Μάλιστα, πρόκειται για τους μεγαλύτερους καταρράκτες των Βαλκανίων.
Ο καταρράκτης Κάρανος ή Τσιρί- Παπά πήρε το όνομά του από τον πρώτο Μακεδόνα Βασιλιά και το νερό του πέφτει από ύψος 70 μέτρων. Πίσω από τον καταρράκτη υπάρχει ένας μικρός διάδρομος που δίνει την ψευδαίσθηση στους επισκέπτες ότι περνούν μέσα από το νερό.
Ο δεύτερος καταρράκτης είναι ο λεγόμενος διπλός καταρράκτης, αφού τα νερά του χωρίζονται σε μια…”διχάλα”.
Ποια είναι όμως η πόλη που φιλοξενεί τους μεγαλύτερους καταρράκτες των Βαλκανίων; Η Έδεσσα κατοικείται ήδη από τα αρχαία χρόνια και, μάλιστα, αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού Πέλλας, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στα ρωμαϊκά χρόνια παίζει σπουδαίο λόγο, αφού αποτελεί σταθμό της Εγνατίας Οδού, ενώνοντας Δύση και Ανατολή.
Τον 19ο αιώνα η Έδεσσα αποτελεί μωσαϊκό φυλών και πολιτισμών, αφού κατοικούσαν Έλληνες (ελληνόφωνοι, σλαβόφωνοι, βλαχόφωνοι), Τούρκοι, Βούλγαροι, Αλβανοί, Σέρβοι και Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη. Ο φιλόξενος χαρακτήρας της πόλης είναι έκδηλος.
Πρόσφυγας λόγω του Μικρασιατικού Ξεριζωμού, ο Μενέλαος Λουντέμης εγκαθίσταται για ένα διάστημα στην Έδεσσα.
«Εκεί όπου το πάρκο των καταρρακτών συναντά την άκρη του βράχου, το φρύδι της πόλης βρίσκεται το σκαλοπάτι όπου πατά ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό» ανέφερε ο Μενέλαος Λουντέμης για την Έδεσσα.
Μέχρι το 1942 οι καταρράκτες έμειναν εμπορικά ανεκμετάλλευτοι. Λέγεται πως η γερμανική Γκεστάπο αποφάσισε να διαμορφώσει τον χώρο με καταναγκαστικά έργα των κατοίκων.
Οι καταρράκτες τροφοδοτούνται από τα χιόνια του Καϊμακτσαλάν.
Tips:
Η είσοδος στους καταρράκτες είναι δωρεάν.
Μπορείτε να απολαύσετε επίσης τη θέα και ένα ζεστό ρόφημα στο καφέ δίπλα.
Δίπλα από το γεωπάρκο υπάρχει το Μουσείο του Νερού. Πληροφορίες, εισιτήρια, ωράριο: https://museumfinder.gr/item/ypaithrio-moyseio-neroy-edessas/
Πληροφορίες για την Έδεσσα και φωτογραφικό υλικό: http://www.dimosedessas.gov.gr/