Home Ταξίδια στην Ελλάδα To Μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία, ένας διάλογος με το παρελθόν και το μέλλον

To Μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία, ένας διάλογος με το παρελθόν και το μέλλον

by Nikos

Στις περιπλανήσεις μας στην Ελλάδα εκτός από τα μέρη με φυσικό πλούτο ιστορική σημασίας συναντούμε συχνά και αξιόλογα μουσεία που διανθίζουν τις περιοχές που βρίσκονται. Ένα τέτοιο μουσείο βρίσκεται και στην ορεινή Κορινθία στην γνωστή από την αρχαιότητα Στυμφαλία, πρόκειται για το νεοσύστατο Μουσείο Περιβάλλοντος που λειτουργεί υπό την Αιγίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζάς Πειραιώς. Το Μουσείο επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης διαχρονικά από το αρχαίο παρελθόν έως και τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Που βρίσκεται

Η Στυμφαλία βρίσκεται στην Πελοπόννησο ,στην ορεινή Κορινθία. Το Μουσείο Περιβάλλοντος βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη λίμνη ακριβώς δίπλα στο οροπέδιο σε υψόμετρο 600 μέτρων, ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος. Η Στυμφαλία είναι ελώδης λίμνη και συνδέεται με τον έκτο άθλο του Ηρακλή ο οποίος στην περιοχή αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες.

Η λίμνη Στυμφαλία

Η λεκάνη της Στυμφαλίας θεωρείται η μεγαλύτερη ορεινή υδάτινη λεκάνη της Πελοποννήσου, ενώ αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων.

 Η Στυμφαλία συνδέεται με τον έκτο άθλο του Ηρακλή ο οποίος στην περιοχή αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας σήμερα

Οι βασικοί στόχοι του σχεδιασμού στο Μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Έτσι με αυτόν το διάλογο παρελθόντος ,παρόντος και μέλλοντος επιδιώκεται η βαθύτερη κατανόηση της σημασίας της Λίμνης για την περιοχή και τους κατοίκους της.

Ο πρώτος θεματικός άξονας του Μουσείου αφορά το περιβάλλον της περιοχής

Ο εκθεσιακός χώρος παρέχει απρόσκοπτη θέα προς τη λίμνη κι έτσι δίνεται στον επισκέπτη η δυνατότητα άμεσης γνωριμίας με το φυσικό περιβάλλον

Η θέα προς τη Λίμνη Στυμφαλία

Στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος ο επισκέπτης έχει πρόσβαση σε ένα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο έκθεμα: ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής.

Οι μικροί επισκέπτες θα χαρούν να ανεβούν στη βάρκα για να δουν από κοντά φυτά και ψάρια του υγροβιότοπου, όπως φαίνονται στην τομή της λίμνης στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος. (Δυστυχώς αυτή την περίοδο δεν είναι δυνατή η “βόλτα” με τη βάρκα λόγων των μέτρων Covid).

Στη δεύτερη ενότητα του Μουσείου υπάρχει παρουσίαση των παραδοσιακών επαγγελμάτων μέσα από αυθεντικά εργαλεία των κατοίκων της υπαίθρου. Ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται καλύτερα πώς το περιβάλλον της περιοχής επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Στο χώρο του Μουσείου τα παιδία έχουν την ευκαιρία να δουν πρωτότυπες μακέτες. Επιπλέον, οι ψηφιακές αναπαραστάσεις του Μουσείου ζωντανεύουν στα μάτια των παιδιών το πώς οι άνθρωποι ζούσαν σε αρμονία με τη φύση εδώ και χιλιάδες χρόνια, γύρω από τη Λίμνη Στυμφαλία.

Μελισσοκομικά σύνεργα

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας οργανώνει συχνά εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις, όπως το πρόγραμμα «Παιχνίδια μυστικά, στης λίμνης τα νερά».

Tο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας δημιουργήθηκε από το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ .Αυτό έχει και την ευθύνη της λειτουργίας του για τα επόμενα 50 χρόνια. Στεγάζεται στο ιδιαίτερο κτήριο που σχεδιάστηκε για τους σκοπούς του μουσείου, σε έκταση που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Στυμφαλίας και το Δασαρχείο.

Επίσκεψη

Ωράριο Λειτουργίας

Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-6 μ.μ.
Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-5 μ.μ.

Γενική είσοδος: 4 ευρώ
Μειωμένο εισιτήριο: 2 ευρώ. Δείτε εδώ
Δωρεάν είσοδος : Δείτε εδώ
Ημέρες ελεύθερης εισόδου
18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)
Τελευταίο Σ/Κ Σεπτεμβρίου (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)

Η είσοδος για άτομα με αναπηρία είναι ελεύθερη. Για ομαδικές επισκέψεις, είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Μουσείο.

Περισσότερες πληροφορίες κι επικοινωνία : Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

πηγή

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

archaiologia.gr

odysseus

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα