Home Απόδραση στην φύση Τα ανθισμένα μονοπάτια του Σειχ Σου: 7 λουλούδια που θα σας μαγέψουν

Τα ανθισμένα μονοπάτια του Σειχ Σου: 7 λουλούδια που θα σας μαγέψουν

by Stavros

Η άνοιξη είναι στα καλύτερά της και αυτό το διαπιστώνουμε εύκολα στις αποδράσεις μας στη φύση. Το Thesekdromi αγαπά το Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης και βρέθηκε για μια ακόμα φορά στα ανθισμένα μονοπάτια του. Σήμερα σας παρουσιάζουμε τα ομορφότερα λουλούδια που θα δείτε αν ανηφορήσετε στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης αυτήν την εποχή.

Kούκος ή Μούσκαρι.

Από τα λουλούδια που αγαπούν το Σέιχ Σου είναι και το μούσκαρι. Το πολυετές αυτό φυτό έχει συνήθως μπλε χρώμα και τα άνθη του είναι πυκνά, κάνοντας το φυτό να θυμίζει ένα τσαμπί από ζουμερά σταφύλια. Από εκεί προέρχεται και η ονομασία σταφυλοϋάκινθος ενώ το πανέμορφο αυτό φυτό ονομάζεται επίσης και μούσκαρι. Διαβάστε περισσότερα για το όμορφο και ταπεινό αυτό λουλούδι στο σχετικό αφιέρωμά μας.

mouskari_koukos
Μούσκαρι ή κούκος

“Μη με λησμόνει”

mi-me-lysmone
Μη Με Λησμόνει

Από τα μικρά αλλά πανέμορφα άνθη που θα “κλέψουν” τη ματιά σας είναι το “Μη με λησμόνει”. Η επιστημονική του ονομασία είναι μυοσωτίς από το μυός (του ποντικού) + ώτα (τα αυτιά) λόγω του σχήματος του άνθους του που ομοιάζει με αυτιά ποντικού. Ενδιαφέρον όμως έχει o θρύλος που αναφέρει πως απέκτησε την λαϊκή του ονομασία ως “Μη με λησμόνει καθώς το “ξέχασε” ο Θεός. Διαβάστε περισσότερα για το λουλούδι “Μη με λησμόνει ”και τον θρύλο του .

Ίρις : Το «μάτι του ουρανού»

Από τα πιο όμορφα λουλούδια που θα δείτε στα μονοπάτια αλλά και δίπλα στους χωμάτινους δρόμους του Σέιχ Σου είναι η Ίρις. Στο “δικό” μας Σέιχ Σου συναντάμε την Ίρις αττική (Iris attica). Προτιμά πετρώδεις, ανοιχτές εκτάσεις και φρύγανα. Τα άνθη είναι πορφυρά ή κίτρινα σε μεικτούς πολλές φορές πληθυσμούς. Διαβάστε εδώ το αφιέρωμα στην Ίρις και την μυθολογία της.

Ανεμώνη

anemoni_kentriki

Ένα από τα διασημότερα φυτά της ελληνικής υπαίθρου η ανεμώνη δεν θα μπορούσε να λείπει και από το Σέιχ Σου. Το βρίσκουμε σε ολόκληρες πλαγιές σε σημεία που φυσά δυνατός και κρύος άνεμος. Κατά την ελληνική μυθολογία η ανεμώνη είναι φυτό άμεσα συνδεδεμένο με τον έρωτα. Θαυμάστε περισσότερες ανεμώνες στο αφιέρωμα του Thesekdromi.

Αλκάνα

alkanna
alkanna

Από τα λουλούδια που φυτρώνουν σε πολλά σημεία στο στο Σέιχ Σου είναι και η Αλκάνα. Ένα άγνωστο αντισηπτικό φυτό που χρησιμοποιείται και στα καλλυντικά. Από την ρίζα του παράγεται μία ουσία που χρησιμοποιείται ως φυσική χρωστική σε καλλυντικά (ρουζ, κραγιόν, αλοιφές, κρέμες, σαπούνια και βερνίκια). Επίσης χρησιμοποιείται για χρωματισμό στα κρασιά, αλλά και για τη βαφή ξύλου ή πέτρας. Διαβάστε περισσότερα για την Αλκάνα στο σχετικό μας άρθρο.

Αμυγδαλιά

Σηματοδοτεί τον ερχομό της Άνοιξης και φυσικά τη βρίσκουμε σε πάρα πολλά σημεία στο δάσος του Σέιχ Σου κυρίως στην “άγρια” μορφή της. Για τους αρχαίους Έλληνες συμβόλιζε την ελπίδα και την αναγέννηση της φύσης. Τα άνθη που βρίσκουμε μπορεί να είναι λευκά ή ροζ, και προβάλλουν πριν από τα φύλλα. Δείτε εδώ τις ανθισμένες αμυγδαλιές στο αφιέρωμά μας.

Δενδρολίβανο 

Ένα από τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις αναδασώσεις και ευδοκιμεί ιδιαίτερα στο Σέιχ Σου είναι και το Δενδρολίβανο. Αλλιώς και αρισμαρί για τους φίλους μας στην Κρήτη. Θεωρείται το φυτό της μακροζωίας. Με πολλές φαρμακευτικές χρήσεις αλλά και πολύτιμο αρωματικό στην κουζίνα μας προκαλεί να το γνωρίσουμε στις περιπλανήσεις μας στο δάσος.

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα