Home Ταξίδια στην Ελλάδα Λίμνη Βεγορίτιδα: Ένας πλούσιος υδροβιότοπος

Λίμνη Βεγορίτιδα: Ένας πλούσιος υδροβιότοπος

by Nikos

Αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες επιλογές για τις εξορμήσεις μας στη φύση είναι οι λίμνες της πατρίδας μας. Παντού, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, το υγρό στοιχείο παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση τόσο του τοπιού όσο και του μικροκλίματος κάθε περιοχής. Το Thesekdromi παρουσιάζει σήμερα στα ταξίδια του στην Ελλάδα την όμορφη λίμνη Βεγορίτιδα.

Βεγορίτιδα

Η λίμνη Βεγορίτιδα έχει επίσης την ονομασία λίμνη Οστρόβου, λίμνη Άρνισσας, λίμνη Κέλλη και λίμνη Αγίου Παντελεήμονα. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδος και αν και έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια ορνιθοπανίδας της Βόρειας Ελλάδας. Διοικητικά ανήκει στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας. Περιβάλλεται από τα όρη Βόρας στα βόρεια και Βέρμιο στα ανατολικά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 540 μ και το βάθος φτάνει στα 70 μ.

vegotida-limni
Ψαρόβαρκες στην όχθη στον Αγ.Παντελεήμονα

Ιστορικά στοιχεία

Η περιοχή περιμετρικά της Βεγορίτιδας άρχισε να έχει ανθρώπινη παρουσία περίπου στα μέσα της 7ης χιλιετίας π.Χ. Κατά την εποχή του Χαλκού (3.100-1.100 π.Χ) υπήρξε πιθανότατα έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα. Έχουν εντοπισθεί πλήθος οστέινων, λίθινων και χάλκινων ευρημάτων ανάμεσά τους και πολλά κοσμήματα. Κατά την εποχή του Σιδήρου (1.100-5ος αιώνας π.Χ.) άνθισε ξανά ο ανθρώπινος πολιτισμός στη λίμνη Βεγορίτιδα. Βρίσκουμε μια αρχαία νεκρόπολη κοντά στο σημερινό οικισμό του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ οι τελευταίες αρχαιολογικές έρευνες δείχνουν την ύπαρξη αρχαίου οικισμού κάτω από την τοποθεσία του σημερινού. 

vegotida-limni

Στον παρόχθιο οικισμό Άρνισσα αναφέρεται και ο αρχαίος ιστορικός Θουκυδίδης, το 424 π.Χ., ως Μακεδονική πόλη. Επίσης στη θέση Δρένοβο έχουν βρεθεί ερείπια τείχους φρουρίου της Ρωμαιοκρατίας και μια σειρά επιτύμβιων μαρμάρινων βωμών της ίδιας περιόδου. Σήμερα υπάρχουν στη λίμνη Βεγορίτιδα πέντε παραλίμνιοι οικισμοί (Άγιος Παντελεήμονας, Άρνισσα, Μανιάκι, Φαράγγι και Περαία).

vegotida-limni

Η Βεγορίτιδα ως βιότοπος

 Η Βεγορίτιδα αποτελεί σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη ζώων και μάλιστα έχουν καταγραφεί 162 είδη πουλιών. Στη λίμνη ζούνε αρκετά σπάνια είδη, όπως οι αργυροπελεκάνοι και οι ροδοπελεκάνοι. Στους καλαμιώνες ζουν και αναπαράγονται ερωδιοί ενώ συναντά κανείς και περαστικούς κύκνους. Από τα αρπακτικά εδώ ζούνε χρυσαετοί, θαλασσαετοί, γεράκια και άλλα. Το μέγεθος και η θέση της Βεγορίτιδας επιτρέπει την διαχείμανση χιλιάδων πουλιών, ιδιαίτερα όταν οι άλλες λίμνες της περιοχής παγώνουν.

Βεγορίτιδα
Πελεκάνος στη Βεγορίτιδα

Το ξεχωριστό με την λίμνη Βεγορίτιδα είναι το γεγονός ότι δεν παγώνει ποτέ!

Τα αμφίβια της λίμνης και της γύρω περιοχής περιλαμβάνουν φρύνους και βάτραχους που προσελκύουν με τη σειρά τους νερόφιδα και φίδια ανάμεσά τους και οχιές. Δεν λείπουν περιστασιακά και μεγαλύτερα θηλαστικά όπως ο λύκος και η αρκούδα αλλά και πιο συνηθισμένα, όπως ο αγριόχοιρος, ο ασβός, η νυφίτσα, η αλεπού, ο λαγός και ο σκαντζόχοιρος.

Tips4Travellers

Η λίμνη Βεγορίτιδα αποτελεί ιδανικό προορισμό για πεζοπορία, ποδηλασία καθώς και για τους λάτρεις της φωτογραφίας. Η θέση των οικισμών στις όχθες της Βεγορίτιδας τις αναδεικνύει σε ιδανικό ορμητήριο για τους εκδρομείς, καθώς βρίσκονται κοντά στα δύο χιονοδρομικά κέντρα, της Βίγλας (50km) και του Καϊμακτσαλάν(35km), ενώ ο μαγευτικός παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου βρίσκεται στα 30km. Από τη Θεσσαλονίκη απέχει λιγότερο από δύο ώρες.

Βεγορίτιδα

Μια επίσκεψη αξίζει και η Πλαζ Λουομένων στη Λίμνη. Ένας διαμορφωμένος παραλιακός χώρος μήκους περίπου 50μ. με ομπρέλες για γνωριμία και εξοικείωση με την ιδέα του μπάνιου στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης. Η λίμνη Βεγορίτιδα αποτελεί ιδανικό προορισμό για ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κανόε καγιάκ και ΚiteSurfing.

Τέλος, η τοπική κουζίνα στις ταβέρνες των παραλίμνιων οικισμών της Βεγορίτιδας με έντονη την παρουσία των λιμνήσιων ψαριών και των καραβίδων του γλυκού νερού αξίζει την δοκιμή σας.

Βεγορίτιδα

Πηγή

vegoritida.gr

visitamyntaio

naturagraeca

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα