Home Κεντρική Αμυγδαλιά, το δέντρο της ελπίδας

Αμυγδαλιά, το δέντρο της ελπίδας

by Nikos

Το δέντρο που σηματοδοτεί την Άνοιξη στο μεσογειακό χώρο θα συναντήσουμε σήμερα, την αγαπημένη μας αμυγδαλιά. Το δέντρο που για τους αρχαίους Έλληνες συμβόλιζε την ελπίδα και την αναγέννηση της φύσης. Στην Κίνα είναι σύμβολο της γυναικείας ομορφιάς.

Ανθισμένη αμυγδαλιά στο Σειχ Σου

Η αμυγδαλιά είναι δέντρο φυλλοβόλο που ευδοκιμεί παντού στην ελληνική ύπαιθρο. Ως φυτό εντάσσεται στην οικογένεια των Ροδιδών. Τα άνθη μπορεί να είναι λευκά ή ροζ, και προβάλλουν πριν από τα φύλλα. Χάρη στην πρωιμότητα αυτής της άνθησης και την πυκνότητα των λουλουδιών στα κλαδία της, η αμυγδαλιά θεωρείται ένα πολύ αξιόλογο καλλωπιστικό δέντρο. Είναι ιδιαίτερα αγαπητό και από τις μέλισσες καθώς η επικονίαση της αμυγδαλιάς βασίζεται σε αυτές.

Daniel West-FreeImages

Καλλιέργεια

Οι ιδανικότερες κλιματολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς είναι οι μεσογειακές. Η αμυγδαλιά προτιμά μέσης σύστασης εδάφη, γόνιμα. Διαθέτοντας ένα πολύ δυνατό ριζικό σύστημα, η αμυγδαλιά απλώνεται σε βάθος. Οι πιο γνωστές ποικιλίες αμυγδαλιάς είναι η Τexas, η Truoito και η Ferragnes.

Μύθος και Ιστορία

 Η άγρια αμυγδαλιά εμφανίζεται σε ανασκαφές στην Ελλάδα από το 8000 π.Χ. Στην Αίγυπτο επίσης την βρίσκουμε από νωρίς. Στον περίφημο τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών γύρω στο 1325 π.Χ. τα αμύγδαλα ήταν μία από τις τροφές που τοποθετήθηκαν στο εσωτερικό του για να τον τρέφουν στη μετά θάνατον ζωή.

Στην ελληνική μυθολογία η αμυγδαλιά συνδέεται με μια πανέμορφη πριγκίπισσα, τη Φυλλίς, που ερωτεύτηκε τον γιο του Θησέα, τον Δημοφώντα. Οι δύο νέοι γνωρίστηκαν όταν το καράβι του νεαρού Αθηναίου Δημοφώντα επέστρεφε από την Τροία. Παντρεύτηκαν αλλά μετά από λίγο καιρό ο νεαρός Αθηναίος νοστάλγησε την πατρίδα. Η ερωτευμένη Φυλλίς μην αντέχοντας να τον βλέπει στεναχωρημένο τον άφησε να γυρίσει πίσω πιστεύοντας πως θα ξαναγύριζε και τότε θα ήταν πραγματικά και ειλικρινά δικός της. Έτσι κι έγινε και η ερωτευμένη Φυλλίς έμεινε μόνη να περιμένει τον εκλεκτό της για χρόνια ώσπου στο τέλος μαράζωσε και πέθανε από τη θλίψη της. Οι θεοί που ήξεραν την ιστορία της την λυπήθηκαν και τη μεταμόρφωσαν σε δέντρο. Μετά από χρόνια και όταν ο Δημοφώντας επέστρεψε στη Θράκη βρήκε την αγαπημένη του γυναίκα, ξερό δέντρο. Απελπισμένος και γεμάτος τύψεις αγκάλιασε τον κορμό της και τότε εκείνη πλημμύρισε ανθούς στη μέση του χειμώνα νικώντας το θάνατο.

φωτο : v-3-5-N-a -pixabay

Οι καρποί στην διατροφή

Ο καρπός της αμυγδαλιάς, συλλέγεται από το δένδρο με το κατάλληλο τίναγμα. Στη συνέχεια αποξηραίνεται στον ήλιο και αποφλοιώνεται. Τέλος οδηγείται στους σπαστήρες για αποκελύφωση. Τα αμύγδαλα περιέχουν υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, και βιταμινών Β.

Rabbixel-Pixabay.

Aμυγδαλέλαιο

Tο αμυγδαλέλαιο προέρχεται από έκθλιψη των καρπών της αμυγδαλιάς και χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους αρωματοθεραπευτές. Επίσης, χρησιμοποιείται ως βασικός φορέας διάλυσης των αιθέριων ελαίων, αλλά και ως βασικό φυτικό λάδι για μασάζ. Έχει μαλακτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Ακόμα, χορηγείται υπό τη μορφή ελαίου για την αντιμετώπιση ερεθισμών και εγκαυμάτων του δέρματος.

Αμυγδαλιά, ακούστε το βόμβο των μελισσών που συλλέγουν νέκταρ από τα άνθη της
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.

Πηγή

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

e-mythologia

hikingexperience

mistikakipou

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα