Home Κεντρική Ανακαλύπτουμε Μεταξοσκώληκες στο Μεταξοχώρι, παρέα με τους Tripflakes

Ανακαλύπτουμε Μεταξοσκώληκες στο Μεταξοχώρι, παρέα με τους Tripflakes

by Nikos

Το Thesekdromi εγκαινιάζοντας τη συνεργασία με τους Tripflakes το Podcast του Αργύρη και του Χάρη ,θα βρεθούμε στο πανέμορφο ” χωρίο των καλλιτεχνών” το Μεταξοχώρι Λάρισας. Ακολουθήστε μας σε ένα ακόμη ταξίδι στις άγνωστες γωνιές της πατρίδας μας.

‘Άποψη του χωριού και του ναού του Αγίου Νικολάου

Τοποθεσία

Το Μεταξοχώρι (παλιά ονομασία Ρέτσιανη ή Μελίσσι) βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 300 μ. στους πρόποδες του Κισάβου, 36 χλμ. μακριά από την πόλη της Λαρίσης. Ανήκει διοικητικά στο Δήμο Αγιάς και θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νομού Λαρίσης.


Το Μεταξοχώρι τα τελευταία χρόνια αποκαλείται “χωριό των καλλιτεχνών» καθώς καλλιτέχνες όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Κοντός και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης έχουν αγοράσει σπίτι στην ευρύτερη περιοχή. Πηγή έμπνευσης το Μεταξοχώρι για καλλιτεχνική έμπνευση και όχι μόνο.

Η ευρύτερη περιοχή είναι πλούσια τόσο σε ιστορικά στοιχεία, όσο και σε ιστορικά μνημεία.

Ο βράχος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Ο βράχος του Κοσμά του Αιτωλού, στον οποίο είχε βγάλει λόγο ο ίδιος το 1765 και που έχει φυτρώσει ένα δέντρο η “γκαβτζιά”

Η ιστορία αναφέρει πως όταν πέρασε από εκεί ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός το 1765 συγκεντρώθηκαν εκεί οι κάτοικοι του χωριού και τους μίλησε για την μετάνοια , για την Εθνική αφύπνιση. Μιλώντας όπως συνήθιζε με προφητείες οι κάτοικοι άρχισαν να τον ρωτούν ‘‘ και πότε θα γίνουν αυτά Πατροκοσμά ; πότε θα είναι τα έσχατα ; Τότε όπως αναφέρει η παράδοση ο Άγιος κοίταξε γύρω και είδε ένα συμπαγή βράχο. Με πόνο ψυχής τους εξήγησε ότι όλα αυτά θα εκπληρωθούν και θα έρθουν τα έσχατα όταν ‘‘φυτρώσει ένα δενδράκι και θα σχίσει αυτόν τον συμπαγή βράχο στη μέση. Ο βράχος αυτός βρίσκεται σήμερα βόρεια του παλαιού Παρθεναγωγείου και νυν πολιτιστικού κέντρου του χωριού.

Στο Μεταξοχώρι ο επισκέπτης και προσκυνητής μπορεί να δει τις ιστορικές μονές κι εκκλησίες των Εισοδίων της Θεοτόκου, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Ευσταθίου αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μονή του Αγίου Ευσταθίου σώζεται το υδραγωγείο, το οποίο αποτελείται από 8 καμάρες και μέσω αυτού οι μοναχοί μετέφεραν νερό με πήλινους υδροσωλήνες από την πηγή Παπά Αλεβιζή.

Το υδραγωγείο της Μονής του Αγίου Ευσταθίου

Η μονή του Αγίου Γεωργίου είναι μία καταπληκτική Μονή λίγο έξω από το χωριό, στην οποία σώζονται αγιογραφίες του Μιχαήλ Ζήκου (χιοναδίτης αγιογράφος από την Ήπειρο), με πιο χαρακτηριστική την αγιογραφία της Αποκάλυψης.

Στον ναό του Αγ. Γεωργίου

Η πλατεία

Στο χωριό επίσης ρέει ο ποταμός Άμυρος, που ξεκινάει από τον Κίσαβο και χύνεται στη λίμνη Κάρλα. Μπορείτε να περάσετε από το γραφικό γεφυράκι του χωριού και στην πλατεία του χωριού μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας και τις τοπικές γεύσεις αυτού του τόπου, κάτω από τα πλατάνια και το θρόισμα των φύλλων τους. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε γλυκό του κουταλιού κεράσι και να πιείτε χύμα τσίπουρο από σύκο (με ρέγουλα όμως, γιατί “χτυπάει”).

Πανοραμική άποψη του Μεταξοχωρίου

Επιπλέον μπορείτε να περιπλανηθείτε στο χωριό θαυμάζοντας τα χαρακτηριστικά αρχοντικά, που δεσπόζουν στο χωριό αυτό
και να απολαύσετε ένα μοναδικό συνδυασμό φύσης και πετρόκτιστων αρχοντικών. Το Αρχοντικό Σουλιώτη (από το 1850) είναι ο μοναδικός ξενώνας του χωριού, ο οποίος μπορεί να σας φιλοξενήσει και σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να πάτε, διότι πρόκειται για ένα καταπληκτικό ξενώνα, με φιλοξενία που θα σας μείνει αξέχαστη. Η αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους ,η ευγένεια τους καθώς και το κλίμα του χωριού είναι παράγοντες που απογειώνουν την ευρύτερη περιοχή του Μεταξοχωρίου, η οποία γαληνεύει και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή που τον αντικρίζει.

Η Αναβίωση της Σηροτροφίας


Το χωριό έχει έντονη φήμη για τα κεράσια, τα μήλα του αλλά και τη σηροτροφία (παραγωγή μεταξιού).Η σηροτροφία εγκαταλείφθηκε πριν αρκετά χρόνια. Ωστόσο πλέον γίνεται προσπάθεια αναβίωσης του επαγγέλματος αυτού, το οποίο ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με το Μεταξοχώρι.

Συγκεκριμένα η Ανδρομάχη Τσιάρα κάνει την προσπάθεια αυτή στο Παλαιό Παρθεναγωγείο του χωριού, στο οποίο φιλοξενεί τους μεταξοσκώληκες. Αξίζει κάποιος να την επισκεφθεί και να δει από κοντά το εγχείρημα αυτό.

Δείτε το βίντεο των Tripflakes για την Αναβίωση της Σηροτροφίας στο Μεταξοχώρι

Από όποια άποψη και αν επισκεφθεί κάποιος το Μεταξοχώρι (καλλιτεχνική, θρησκευτική, φυσιολατρική) το μόνο σίγουρο είναι, ότι η εμπειρία που θα αποκομίσει από τον τόπο αυτό θα του μείνει αξέχαστη και δεν θα αρκεστεί να επισκεφθεί αυτό τον τόπο, μόνο μία φορά.

Είναι ένα από τα χωριά που θέλει κάποιος να επισκέπτεται ξανά και ξανά. Μόνο οι άνθρωποι αυτού του τόπου αρκούν για να θέλει κάποιος να ξαναπάει. Διότι, όσα κτίρια, μνημεία ή εντυπωσιακά τοπία δεσπόζουν έναν τόπο, οι άνθρωποι είναι αυτοί που τον αναδεικνύουν.

Εις το επανιδείν Μεταξοχώρι!

Πηγή

Ευχαριστούμε τους Tripflakes και ιδιαίτερα τον Αργύρη Χατζηαργυρόπουλο για το κείμενο και τις υπέροχες φωτογραφίες

Βρες τους Trip Flakes

Στο Instagram: https://www.instagram.com/trip.flakes/

Trip Flakes Podcast

Spotify: https://open.spotify.com/show/1MApL1k…

Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/gr/podcast…

Castbox: https://castbox.fm/channel/Trip-Flake…

GooglePodcasts:https://podcasts.google.com/feed/aHR0…

Για τον βράχο του Αγίου Κοσμά : ekklisiaonline

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα