Μία νέα μορφή εναλλακτικού τουρισμού που κερδίζει συνεχώς έδαφος είναι ο “Σκοτεινός τουρισμός”. Πρόκειται ουσιαστικά για επισκέψεις τουριστών σε μέρη τα οποία σχετίζονται με το θάνατο και τις καταστροφές όχι μόνο φυσικές αλλά και αυτές που σχετίζονται με την ανθρώπινη παρέμβαση.
Από τις βασικές κατηγορίες του σκοτεινού τουρισμού είναι τα πεδία μαχών και τα διάσημα νεκροταφεία. Ακόμη, οι φυλακές και οι τόποι βασανιστηρίων ή μαρτυρίων όπως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς και το Νταχάου. Δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για νέα μορφή τουρισμού. Απεναντίας, οι άνθρωποι ταξίδευαν από πολλά χρόνια πριν, προκειμένου να κάνουν “σκοτεινό τουρισμό”. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το Κολοσσαίο στη Ρώμη με τις μονομαχίες και τους τόσους θανάτους. Άλλα διεθνή παραδείγματα “σκοτεινού τουρισμού” είναι το Ground Zero στη Νέα Υόρκη, το μνημείο δηλαδή των νεκρών της 11ης Σεπτεμβρίου, το Peace Memorial Park στη Χιροσίμα και το Τσερνόμπιλ.
Ενδεικτικό παράδειγμα του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τον “σκοτεινό τουρισμό” είναι η απήχηση που είχε η σειρά του HBO “Chernobyl”. Μετά την προβολή της είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα ο τουρισμός στην περιοχή. Επίσης, μεγάλη προβολή έχει η τηλεοπτική σειριά “Σκοτεινός Τουρισμός” του Netflix όπου ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Φάριερ επισκέπτεται ασυνήθιστα και μακάβρια τουριστικά αξιοθέατα σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα υπάρχει μία αυξανόμενη τάση κυρίως των νέων σε ηλικία τουριστών για τόπους που σχετίζονται με τον “σκοτεινό” τουρισμό. Αποτέλεσε μάλιστα και αντικείμενο συζήτησης το 2019 στο συνέδριο της PHILOXENIA στη Θεσσαλονίκη.
Γνωστά παραδείγματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είναι το Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη και το νησί Σπιναλόγκα στην Κρήτη. Επίσης, η Μακρόνησος, τα συμμαχικά νεκροταφεία σε διάφορες περιοχές της Χώρας μας και τα εγκαταλειμμένα χωριά “φαντάσματα” σε όλη την επικράτεια. Αξιόλογη προσπάθεια που εντάσσεται τόσο στον θρησκευτικό όσο και τον “σκοτεινό τουρισμό” είναι οι κατακόμβες της Μονής Αγίου Νεκτάριου στο Τρίκορφο Φωκίδος.