Home Ταξιδεύοντας στον κόσμο “Ξαναζεί” η αρένα στο Κολοσσαίο της Ρώμης

“Ξαναζεί” η αρένα στο Κολοσσαίο της Ρώμης

by Nikos

Στην “αιώνια πόλη” , την πανέμορφη Ρώμη , σας ταξιδεύει σήμερα το Thesekdromi στα ταξίδια του στον κόσμο. Μια ευχάριστη είδηση είδε το φως της δημοσιότητας καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας ανακοίνωσε την ανακατασκευή της αρένας του Κολοσσαίου . Μια επέμβαση που αποκτά ιδιαίτερο νόημα καθώς το δάπεδο στο Κολοσσαίο παραμένει ανοιχτό από τις ανασκαφές του 19ου αιώνα .

Το Κολοσσαίο και η ιστορία του

Το αρχικό του όνομα ήταν Φλάβιο Αμφιθέατρο ή Αμφιθέατρο των Φλαβίων, από το όνομα της δυναστείας των αυτοκρατόρων που το έκτισαν.

Χτίστηκε την εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε όταν ήταν αυτοκράτορας ο Τίτος, το 80 μ.Χ. Πήρε το όνομά Κολοσσαίο από από το πανύψηλο άγαλμα του Νέρωνα (Ο Κολοσσός), που βρισκόταν στην τοποθεσία που χτίστηκε. Οι διαστάσεις του ήταν πραγματικά κολοσσιαίες: 156 x 188 μέτρα η περιφέρεια του ενώ το ύψος έφτανε τα 48 μέτρα. Είχε τέσσερεις ορόφους,ογδόντα θολωτές εισόδους και χωρητικότητα 50.000 θεατές! Το Κολοσσαίο είναι κατασκευασμένο από σκυρόδεμα και χιλιάδες τόνους πέτρας.

Το εσωτερικό του Κολοσσαίου όπως είναι σήμερα (πηγή Φωτό TravelCoffeeBook-Pixabay.com)

Διέθετε και ένα εντυπωσιακό στέγαστρο (velarium), ένα κάλυμμα-τέντα που απλωνόταν πάνω από τους θεατές ώστε να προσφέρει σκιά. Ο τελευταίος όροφος προοριζόταν για τις γυναίκες και τις κατώτερες τάξεις των πολιτών, ενώ ο πρώτος για τους επιφανείς πολίτες. Στα υπόγεια βρίσκονταν τα κλουβιά με τα άγρια ζώα, τα οποία μέσα από μηχανικές κατασκευές και ένα εξίσου εντυπωσιακό σύστημα στοών μπορούσαν να βρεθούν στην αρένα.

Το Κολοσσαίο είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και ναυμαχίες! Σε μία από αυτές, σύμφωνα με τον ιστορικό Δίωνα Κάσσιο: «Ο Τίτος γέμισε την αρένα με νερό κι έβαλε και ανθρώπους μέσα στα πλοία. Στη ναυμαχία συμμετείχαν 3.000 άντρες».

Η αποκατάσταση της αρένας

Η αποκατάσταση της αρένας θα είναι ένα έργο με κόστος 18,5 εκατομμύρια ευρώ όπως ανακοινώθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας. Περιλαμβάνει την κατασκευή και εγκατάσταση ενός πτυσσόμενου δαπέδου στην αρένα. Το νέο πάτωμα θα είναι από ξύλο πεύκου χημικά επεξεργασμένο (ξυλεία Accoya). Θα διαθέτει πλέγμα από ξύλινες ράγες που θα περιστρέφονται, ώστε να αποκαλύπτονται οι θάλαμοι που βρίσκονται από κάτω. Οι επισκέπτες έτσι, θα μπορούν πλέον να έχουν την αίσθηση, που είχαν και οι μονομάχοι της Ρώμης. Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2023.

Η εικόνα της Αρένας όπως αναμένεται να είναι από το 2023 σύμφωνα με το σχέδιο

Κολοσσαίο ,το μνημείο-σύμβολο

Το Κολοσσαίο παρά το επιβλητικό του μέγεθος αποτελεί και τόπο μαρτυρικού θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους στις μάχες για την ικανοποίηση των πιο άγριων ενστίκτων. Μάλιστα ο Πάπας το επισκέπτεται κάθε Μεγάλη Παρασκευή, εις μνήμην των χριστιανών μαρτύρων. Σήμερα είναι σύμβολο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και συγκεκριμένα κατά της θανατικής ποινής. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως κάθε φορά που κάποιος άνθρωπος στον κόσμο σώζεται από θανατική ποινή το μνημείο φωταγωγείται. Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα “Σκοτεινού τουρισμού” δέχεται κάθε χρόνο 6 εκατομμύρια επισκέπτες.

Πηγή

φωτό εξωφύλλου άρθρου Sung-Rae-Kim από το Pixabay.com

Ministero della Cultura

anaskafi.blogspot

wikipedia

travelstyle.gr

newsbeast

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα