Home Ταξίδι αλλιώς Μαργαρίτα η “δασική”, Bellis sylvestris

Μαργαρίτα η “δασική”, Bellis sylvestris

by Nikos

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στα λουλούδια και τα βότανα της ελληνικής υπαίθρου και ταξιδεύοντας “αλλιώς” θα γνωρίσουμε καλύτερα ένα γνωστό στους περισσοτέρους λουλούδι την Μαργαρίτα την “δασική”, Bellis sylvestris όπως είναι το επιστημονικό της όνομα.

Bellis Sylvestris στο Σειχ Σου της Θεσσαλονίκης

Βοτανική

Η ονομασία Μαργαρίτα είναι μια κοινή ονομασία πολλών άγριων ή καλλιεργούμενων λουλουδιών που ανήκουν στην οικογένεια των Συνθέτων (Compositae).Το είδος Bellis sylvestris αλλιώς γνωστή και ως “Νότια μαργαρίτα” μοιάζει πολύ με την κοινή βορειοευρωπαϊκή μαργαρίτα και την μικρότερη ετήσια μαργαρίτα. Διαφέρει όμως διότι έχει πολύ πιο μακρύ μίσχο. Tα άνθη της επίσης είναι μεγαλύτερα. H δασική μαργαρίτα είναι ένα πολυετές λουλούδι πολύ κοινό στα λιβάδια και στα καθαρά δάση της Μεσογείου.

Το συνθετικό sylvestris από τα Λατινικό “Sylva” σημαίνει αυτό που ανήκει στο δάσος

Τα άνθη μπορεί να είναι λευκά ή και με ροζ απόχρωση. Η περίοδος ανθοφορίας είναι από τον Οκτώβριος έως και τον Μάρτιο αναλόγως τις καιρικές συνθήκες. Φυτρώνει κι ευημερεί στις μεσογειακές δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις.

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συνδέσει τη μαργαρίτα με τη θεά Άρτεμη. Πίστευαν πως θεραπεύει τα γυναικεία προβλήματα

Χρήσεις και ιδιότητες

Η Bellis sylvestris όπως και η «αδελφή»  της Bellis perennis έχουν δημοφιλή φαρμακευτική χρήση. Οι φαρμακευτικές χρήσεις της Bellis Sylvestris προέρχονται κυρίως στις οργανικέ ενώσεις «σαπωνίνες» που εντοπίστηκαν στο φυτό.

 Είναι παραδοσιακό βότανο τραύματος το οποίο  είναι κατάλληλο και για την επούλωση παιδικών τραυμάτων.

Άλλο παραδοσιακό βότανο για την επούλωση τραυμάτων, γνωστό από την αρχαιότητα, είναι το Σπαθόχορτο.

Τα λουλούδια και τα φύλλα τα χρησιμοποιούν συνήθως φρέσκα ​​σε αλοιφές, αφεψήματα και καταπλάσματα. Το βότανο μπορεί να δράσει σαν ήπιο αναλγητικόαντισπασμωδικόαντιβηχικό, μαλακτικόχωνευτικό, αποχρεμπτικό, οφθαλμολογικό, καθαρτικό και τονωτικό. 

Αποτελεί φυτό αγαπητό και στις μέλισσες

Συλλέγουμε τα νωπά ή και τα ξερά λουλούδια όπως το χαμομήλι. Ένα ήπιο αφέψημα από τα άνθη μπορεί να διευκολύνει την απόφραξη του αναπνευστικού συστήματος,  τους ρευματικούς πόνους και την επώδυνη ή βαριά εμμηνόρροια . Τα άνθη έχουν χρήση και ως ομοιοπαθητικό φάρμακο. Ακόμη με ειδική  έγχυση  μπορεί να δράσει στη θεραπεία της καταρροής, για ρευματισμούς, αρθρίτιδα, αλλά και για νεφρικές διαταραχές. Το εκχύλισμα από τα λουλούδια δρα σαν τονωτικό του δέρματος όπως ακριβώς και το χαμομήλι.

Μαγειρική

 Μπορούμε να καταναλώσουμε τα λουλούδια και τα φύλλα.  Η γεύση που δίνει στις σαλάτες είναι ευχάριστη, πιπεράτη και  καυστική σαν το ραπανάκι. Τα λουλούδια έχουν χρήση ως ορεκτικό καρύκευμα. 

Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.

Πηγή

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΟΥΡΙΑΣ

flowersinisrael

wildflowersprovence

plantarium

prasinouli.blogspot

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα