Home Ιστορικοί τόποι Δίον: O αρχαιολογικός χώρος και η ιερή πόλη του Δία

Δίον: O αρχαιολογικός χώρος και η ιερή πόλη του Δία

by Nikos

Σε ένα συγκλονιστικό αρχαιολογικό χώρο της Μακεδονίας θα περιηγηθούμε σήμερα στους ιστορικούς τόπους που παρουσιάζει το Thesekdromi.Ο λόγος για την ιερή πόλη των Μακεδόνων, το Δίον τον ιερό χώρο αφιερωμένο στο Δία στους πρόποδες του Ολύμπου.

Που βρίσκεται

Το Δίον βρίσκεται στην Μακεδονία στην περιοχή της Πιερίας σε απόσταση περίπου 30 χιλιόμετρα από την Κατερίνη. H θέση του είναι ακριβώς στους πρόποδες του Ολύμπου και μόλις 5 χλμ. από τις ακτές της Πιερίας. Σε πολλή κοντινή απόσταση βρίσκεται η Παναγία Κονταριώτισσα, το παλαιότερο βυζαντινό μνημείο της Πιερίας όπως και η Μονή Αγίου Εφραίμ. Ο αρχαιολογικός χώρος καλύπτει μια έκταση 1.500 στρεμμάτων και χαρακτηρίζεται σήμερα αρχαιολογικό πάρκο.

Ιστορία

Το Δίον ήταν μια πολύ σημαντική πόλη ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας λόγω της καίριας γεωγραφικής της θέσης.

Την πρώτη γραπτή αναφορά στο Δίον κάνει ο Θουκυδίδης, όταν αναφέρει την πορεία του Σπαρτιάτη στρατηγού Βρασίδα από τη Θεσσαλία στη Μακεδονία το καλοκαίρι του 424 π.Χ.

Με την άνοδο του Αρχέλαου στην εξουσία στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. πόλη αποκτά ιδιαίτερη αίγλη και καθιερώνονται αθλητικοί και θεατρικοι αγώνες – τα “Ολύμπια τα εν Δίω” . Πηγές αναφέρουν πως ο Ευριπίδης, ο μεγάλος τραγωδός της αρχαιότητας, παρουσίασε στο θέατρο του Δίου τις «Βάκχες» του, τον «Αρχέλαο» όπως και άλλα έργα του.

Το Ελληνιστικό θέατρο του Δίου όπου ανέβηκαν τραγωδίες του Ευριπίδη

Στο Δίον γιόρτασε ο Φίλιππος Β’ την άλωση και καταστροφή της Ολύνθου, πρωτεύουσας της Χαλκιδικής Συμμαχίας.

Διαβάτε το σχετικό άρθρο Αρχαία Όλυνθος : Η πρώτη “Βιοκλιματική” πόλη

Στο Δίον ο Μέγας Αλέξανδρος επικαλέστηκε τη βοήθεια του πατέρα των θεών, με θυσίες κατά την πανηγυρική ετοιμασία της εκστρατείας του στην Ασία.

Η λατρεία του Δια είναι εμφανής στο χώρο

Στο ιερό του Διός Ολυμπίου με εντολή του Αλεξάνδρου έστησαν το περίφημο χάλκινο σύνταγμα του Λυσίππου που παρίστανε τους 25 ιππείς που έπεσαν στη μάχη του Γρανικού.

Αετός το πουλί σύμβολο του Δία

Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την διαίρεση του βασιλείου ο στρατηγός της Αιτωλικής Συμπολιτείας Σκόπας λεηλάτησε το Δίον. Μάλιστα δεν δίστασε να πυρπολήσει τον ναός του Δία . Με την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους το Δίον έγινε ημιανεξάρτητη επαρχία. Με την έλευση του Χριστιανισμού η πόλη περνάει σε φάση παρακμής. Τότε η περιοχή αποκτά δική της επισκοπή ενώ χτίζονται και δυο βασιλικές .Μετά και την εισβολή των Οστρογότθων και κάποιες φυσικές καταστροφές οι κάτοικοί του το εγκαταλείπουν οριστικά.

Στις αρχές του 19ου αι. τα ερείπια του Δίου είχαν χαθεί μέσα στην πυκνή βλάστηση και τα νερά. Ένας Άγγλος συνταγματάρχης και περιηγητής  ο Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ, το 1806 ήταν ο πρώτος που ταύτισε με βεβαιότητα τη θέση του αρχαίου Δίου και την έκανε γνωστή στην επιστήμη.

Η συστηματική ανασκαφική έρευνα στο Δίον ξεκίνησε το 1928 από τον τότε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ.Σωτηριάδη. Η σημαντικότερη όμως ανασκαφική περίοδος πραγματοποιήθηκε το 1973 από τον Δ. Παντερμαλή και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Το Αρχαιολογικό Πάρκο

Ολόκληρη η περιοχή του αρχαιολογικού χώρου είναι διαμορφωμένη ως αρχαιολογικό πάρκο.

Τον χώρο περιβάλλει χαμηλή βλάστηση ενώ μικροί χείμαρροι με τα νερά τους διασχίζουν ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο. Τα αγάλματα μοιάζουν πραγματικά να ξεπηδούν μέσα από τα νερά δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό.

Τα κτίσματα και τα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο μαρτυρούν την ύπαρξη λαμπρού και ακμαίου πολιτισμού. 

Η πόλη του Δίου διέθετε σύστημα δρόμων, οι οποίοι και πλακοστρώθηκαν στα αυτοκρατορικά χρόνια.

Τμήμα του τείχους της πόλης

Ένα από τα σημαντικά ιερά που υπήρχαν στο Δίο και το παλιότερο ήταν αυτό της Δήμητρας. Αυτό είναι το παλαιότερο γνωστό σήμερα μακεδονικό Ιερό, η ζωή του οποίου υπήρξε συνεχής ως τις αρχές του 4ου αιώνα.

Από αναφορές γνωρίζουμε πως το Ιερό του Διός στο Δίον ήταν εξαιρετικά σημαντικός χώρος για το μακεδονικό βασίλειο. Εκεί δημοσιεύονταν σε λίθινες στήλες σημαντικά κείμενα. Επίσης είναι γνωστό πως στο ιερό ήταν στημένα τα αγάλματα των Μακεδόνων βασιλέων.

Η λατρεία στο χώρο συνεχίστηκε και από τους χριστιανούς αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Κατά την επίσκεψη σας έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο στο Αρχαιολογικού Μουσείο του Δίου.

Ωράριο λειτουργείας,ημέρες ελεύθερης εισόδου και τιμές εισιτήριων εδώ

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το εντυπωσιακό Κάστρο του Πλαταμώνα όπως και ο γραφικός οικισμός του Παλιού Παντελεήμονα.

Πηγή

Υπουργείο Πολιτισμού

Δήμος Δίου-Ολύμπου

wikipedia

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα